Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πολεμικά μηνύματα στη Μεσόγειο

real


Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ουάσινγκτον σταθμίζει τις επιχειρησιακές επιλογές της για μία στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ και ακόμη ρωσικά πολεμικά πλοία έβαλαν πλώρη για τις ακτές της Συρίας.

Στο Πεντάγωνο εξετάζουν λεπτομερώς όλες τις επιλογές για το χτύπημα στη Συρία. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Πεντάγωνο να αυξήσει τους στόχους που θα πληγούν στο συριακό έδαφος. Αν και επισήμως ο Μπαράκ Ομπάμα διαψεύδει τα σχέδια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εντούτοις η απόφαση του φαίνεται ότι ήρθε μετά τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ μεταφέρει σε άλλες τοποθεσίες τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις με χημικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχικοί στόχοι που έφταναν τους περίπου 50 και βρίσκονται στην αρχική λίστα που είχαν συντάξει οι γαλλικές δυνάμεις φαίνεται ότι επεκτείνεται με στόχο να μειωθεί η ικανότητα του καθεστώτος να χρησιμοποιεί δηλητηριώδη χημικά. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος στο εσωτερικό της χώρας του. Αρκετοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί σκληρή απάντηση μία επέμβαση στη Συρία και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι ο πρόεδρος αντιδρά αδύναμα και δεν θα καταφέρει να πλήξει σοβαρά την επιχειρησιακή ικανότητα του συριακού στρατού. Μετά τις πιέσεις, λοιπόν, φαίνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των στόχων προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ημερών εμπλοκής στη Συρία, ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να συμμετέχει στην επίθεση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το βάρος μίας αμερικανικής επίθεσης στη Συρία θα πέσει κυρίως στους πυραύλους «Τόμαχοκ» που θα προέλθουν από τα 4 πολεμικά πλοία τύπου Arleigh Burke που βρίσκονται στις συριακές ακτές. Κάθε πλοίο φέρει σχεδόν 40 πυραύλους «Τόμαχοκ» που μπορούν να εκτοξευθούν από μεγάλη απόσταση και να πλήξουν με ακρίβεια στόχους.


Αρχικά το Πεντάγωνο προγραμμάτιζε η επίθεση να στηριχθεί αποκλειστικά στους πυραύλους αλλά για πρώτη φορά η αμερικανική κυβέρνηση μιλά στο παρασκήνιο για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη. Τα βομβαρδιστικά θα κουβαλούν περισσότερα πυρομαχικά και θα δίνουν την δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να εξαπολύσει περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις στην περίπτωση που δεν καταστραφούν από την αρχή οι επιλεγμένοι στόχοι. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι επιλογές που εξετάζει το Πεντάγωνο είναι τα βομβαρδιστικά Β-52 που φέρουν πυραύλους κρουζ, τα Β-1s που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αέρος – εδάφους και βρίσκονται στο Κατάρ και τα Β-2 που βρίσκονται στο Μισούρι και είναι εξοπλισμένα με βόμβες που πλοηγούνται μέσω δορυφόρου.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις δεν θα θέσουν στο στόχαστρο τις αποθήκες με τα χημικά, γεγονός που θα μπορούσε να προσκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Σύμφωνα με τους αμερικανούς στόχος είναι να χτυπηθούν οι στρατιωτικές μονάδες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις με χημικά και τα κεντρικά αρχηγεία του καθεστώτος που καθοδηγούν τις επιθέσεις.

Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε πιθανούς στόχους σύμφωνα με το CNN



Από την πλευρά της η Μόσχα προειδοποιεί ότι μία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική καταστροφή εάν χτυπηθεί «κατά λάθος ή εξαιτίας σχεδιασμού» ο πυρηνικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό.

Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τον πολεμικό στόλο της στη Μεσόγειο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε χθες ανοιχτά ότι η Μόσχα θα βοηθήσει τη Δαμασκό σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Χθες έγινε γνωστό ότι ακόμη ένα πλοίο, το πολεμικό «Smetlivy» από τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάμασα θα φύγει από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στο διάστημα 12 με 14 Σεπτεμβρίου. Στη περιοχή σπεύδει και το καταδρομικό πλοίο «Nikolai Filchenkov», που φέρει πλωτή βάση. Αν και αρχικά το πλοίο δεν είχε ενταχθεί στα ρωσικά πλοία που προγραμματίζονταν να μεταφερθούν στη Μεσόγειο εντούτοις το πλοίο θα πιάσει λιμάνι στο Ναβαροσίσκι και σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ θα φορτώσει «ειδικό φορτίο» προκειμένου να βρεθεί στις συριακές ακτές. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Nastoichivy» που έχει την διοίκηση του ρωσικού στόχου στη Βαλτική αναμένεται επίσης να έρθει στη Μεσόγειο.

Ήδη ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο περιλαμβάνει το πολεμικό πλοίο «Admiral Panteleyev», τα αεροπλανοφόρα «Admiral Nevelsky», «Alexander Shabalin», «Peresvet», την φρεγάτα «Neustrashimy» και αρκετά υποστηρικτικά πλοιάρια.

Η ναυτική δύναμη της Ρωσίας θα ενισχυθεί με τα αεροπλανοφόρα «Novocherkassk» και «Minsk» και το κατασκοπευτικό πλοίο «Priazovye». Το καταδρομικό πλοίο «Moskva» που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αναμένεται να φτάσει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο στις 17 Σεπτεμβρίου. Ακόμη δύο κορβέτες με εξοπλισμό εκτόξευσης πυραύλων η «Sthil» και «Ivanovets» αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «USS Ramage», «USS Mahan», «USS Gravely» and «USS Barry» που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους. Για την επιχείρηση επιστρατεύθηκε και το μεταγωγικό «USS San Antonio» με 2.200 ναύτες. Στην ίδια ομάδα βρίσκονται το «USS Princeton» και τα πλοία «USS William P. Lawrence», «USS Stockdale» και «USS Shoup». Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων το USS Nimitz που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει λάβει εντολές να συμμετέχει σε ενδεχόμενη επίθεση, ενώ κοντά στην περιοχή βρίσκεται και το «USS Harry S. Truman».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου