Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

iskra


ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
ΜΕ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ!
Αρχίζει σήμερα το πρόγραμμαεπαναγοράς χρέους, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) απηύθυνε σχετική πρόσκληση προς τους υποψηφίους για συμμετοχή στη διαδικασία.
Η επαναγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας διαδικασίας δημοπρασίας, κατά την οποία οι επενδυτές δηλώνουν σε ποια τιμή προτίθενται να διαθέσουν τα ομολογά τους πριν αυτή καθοριστεί. Η κυβέρνηση όρισε ελάχιστο εύρος τιμής στο 30,2% έως 38,1% και ανώτατο εύρος τιμής στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με τις λήξεις των ομολόγων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ η χώρα δεν θα διαθέσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά. Οι επενδυτές πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Δεκεμβρίου.
 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του στη σημερινή (3/12) συνεδρίαση του Eurogroup για την πορεία της διαδικασίας.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποσύρει με τη μέθοδο της επαναγοράς ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ. Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέχρι αυτού του ποσού, αν βρει ανταπόκριση η δημόσια πρόσκληση για επαναγορά ομολόγων, θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι μήνες, όση είναι η διάρκεια των νέων ομολόγων που θα εκδώσει ο EFSF.
Οι συστηματικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τους τραπεζίτες είχαν σαν αποτέλεσμα οι όροι να είναι ευνοϊκότεροι για την επαναγορά των ομολόγων από το Δημόσιο. To εύρος ελάχιστης τιμής μεταξύ 30,2 και 38,1 μονάδων βάσης και εύρος μέγιστης τιμής μεταξύ 32,2 και 38,1 μονάδων βάσης. Ο μέσος όρος της ελάχιστης τιμή είναι περίπου το 32,1 και ο μέσος όρος της μέγιστης 34,1 

Υπενθυμίζεται ότι στις επαφές που είχε ο Γ. Στουρνάρας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές υποτίθεται ότι είχαν κλειδώσει στις 28 μονάδες βάσης. Πέραν, όμως, της επίτευξης καλύτερης τιμής για τους τραπεζίτες, σκανδαλώδης είναι και η παραχώρηση προς τους τραπεζίτες, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα να εγγράφουν τις ζημιές από το PSI+ στους ισολογισμούς των τραπεζών και να τις συμψηφίζουν με μελλοντικά κέρδη, ο οποίος συμψηφισμός φθάνει σε ορίζοντα 30 χρόνων.
ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ!
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση (πιθανότατα) στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θα παρέχεταιτο προνόμιο στις τράπεζες να συμψηφίζουν τη ζημία από το PSI+και πιθανώς τη ζημία από την επικείμενη επαναγορά, με φόρο που αναλογεί στα κέρδη όχι πλέον της μητρικήςαλλά συνολικά του ομίλου (group taxation)!!!
Κατ'αυτόν τον άθλιο τρόπο θα χαρισθούν στις Τράπεζες, σε βάρος του δημοσίου, πολλά δις ευρώ!!!
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, χαρίζοντας δισ. ευρώ από φόρους κερδών στους τραπεζίτες, αφού ο ορίζοντας του συμψηφισμού φτάνει τα 30 χρόνια! Αυτό σημαίνει, λοιπόν, έως 30 χρόνια φοροασυλίας για τα κέρδη όχι μόνο των τραπεζών αλλά του συνόλου των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι έχουν σαν κορμό τις τράπεζες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίαςβιομηχανίεςεμπορικές και άλλες επιχειρήσεις!
Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όσα περίπου θα χάσουν από τους τόκους των ομολόγων την επόμενη 30ετία.
ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε καθησυχαστικά ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Παρ' όλα αυτά, έγκυρες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί ξεχωριστά σεκάθε Ταμείο, ανάλογα αν αυτό επιχορηγείται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, από τα οποία 8 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΤτΕ διαμηνύει ότι σε αυτή την επαναγορά δεν θα προβεί σε κανένα μονομερές κούρεμα των ομολόγων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Σε επίπεδο Ταμείων και ειδικά των μεγαλύτερων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, φαίνεται ότι προέχει η μηνιαία κάλυψη των συντάξεων και λιγότερο η διατήρηση των αποθεματικών.
Ειδικότερα, τα μεγάλα ελληνικά Ταμεία, με πρώτο το ΙΚΑ, εκτιμούν ότι προέχει η μηναία κάλυψη των συντάξεων, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με τη ρευστότητα του κράτους και κατ' επέκταση με την επιχορήγησή τους από τον προϋπολογισμό και όχι από τα αποθεματικά τους.
Δεν βρίσκονται πάντως όλα τα Ταμεία στην ίδια κατάσταση. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καλύπτει με την πρόσοδο των12 δισ. που έχει από τα νέα ομόλογα του Δημοσίου μέρος από τις ετήσιες συντάξεις. Συνεπώς, το Ταμείο θα είναι εκτός διαδικασίας, όπως και πολλά άλλα που έχουν ανάλογο πρόβλημα κάλυψης των συντάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και το ταμείο ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΜΕ «ΜΠΟΝΟΥΣ» ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ
Θετική έκπληξη επιφύλαξαν στην αγορά οι όροι επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς το εύρος τιμών που όρισε ο ΟΔΔΗΧ είναι περίπου 10% υψηλότερο από αυτό που αρχικώς είχε ανακοινωθεί μέσω του τελευταίου Eurogroup.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη δημοπρασία για την επαναγορά ομολόγων, η οποία θα διενεργηθεί με τη μέθοδο Dutch Auction.
Η έκπληξη στην ανακοίνωση ήταν ο καθορισμός ελάχιστης τιμής. Ειδικότερα, για τις 20 σειρές ομολόγων ορίστηκε εύρος ελάχιστης τιμής μεταξύ 30,2 και 38,1 μονάδων βάσης και εύρος μέγιστης τιμής μεταξύ 32,2 και 38,1 μονάδων βάσης. Ο μέσος όρος της ελάχιστης τιμή είναι το 32,095 και ο μέσος όρος της μέγιστης το 34,095.
Με την ακολουθούμενη μέθοδο, ως τιμή πράξης κλειδώνει η υψηλότερη προσφορά μεταξύ του εύρους τιμών που δόθηκαν ανά σειρά έκδοσης. Αν δηλαδή στο ομόλογο λήξης 2023, με εύρος επαναγοράς 38,01 - 40,01, η υψηλότερη τιμή που έχει προσφερθεί στις 39,8 μονάδες βάσης κλειδώνει ως τιμή πράξης και για όποιον πρόσφερε τα ομόλογά του στις 38,01 μονάδες βάσης.
Με τον τρόπο αυτόν, διασφαλίζεται ότι θα πουλήσουν με ίσους όρους όλοι, γεγονός που διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες, που όπως έχει γράψει το Euro2day αποτελούν το back up της διαδικασίας.
Πρόκειται για εύρος τιμών λίγο υψηλότερο από αυτό που είχε δοθεί ως κατεύθυνση από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup, εξ ου και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, ενώ ώθηση δίνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η τιμή του ομολόγου λήξεως το 2023 ενισχύεται στο 39,5% της ονομαστικής αξίας και του ομολόγου λήξεως το 2042 στο 31,37%. Κέρδη καταγράφονται και στο Χ.Α., καθώς το εύρος επαναγοράς επιτρέπει στις εγχώριες τράπεζες να πουλήσουν τα ομόλογά τους με κατά τι υψηλότερα κέρδη.
Οι όροι της δημοπρασίας είναι τέτοιοι που βοηθούν τόσο αυτούς που θέλουν να πουλήσουν το 100% της θέσης τους όσο και αυτούς που επιδιώκουν να αποδεχθούν την προσφορά εν μέρει πουλώντας κάποιες σειρές ομολόγων σε υψηλότερες τιμές.
«Όποιος θέλει να πουλήσει το σύνολο των ομολόγων του, εγγράφοντας κέρδη, πιθανότατα θα τα προσφέρει σε εύρος τιμών κοντά στις ελάχιστες τιμές», σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας προσκαλεί στην ανταλλαγή κρατικών τίτλων μέχρι το ποσό των 10 δισ. ευρώ. Η ανταλλαγή θα γίνει με εξαμηνιαίους τίτλους του EFSF, οι οποίοι θα εκδοθούν για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει το συνολικό ποσό για τους τίτλους κάθε σειράς που έχει προκρίνει την ανταλλαγή τους, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να δεχτεί σημαντικά μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό τίτλων οποιασδήποτε σειράς συγκριτικά με άλλες σειρές.
Στην διακριτική ευχέρεια του Δημοσίου είναι ο καθορισμός:
  • Του συνολικού ύψους ονομαστικής αξίας για κάθε σειρά τίτλων που θα δεχτεί να ανταλλάξει.
  • Της τιμής αγοράς για κάθε σειρά τίτλων (που για κάθε σειρά θα εκφράζεται ως ποσοστό της ονομαστικής αξίας), σύμφωνα με την καθορισμένη ελάχιστη τιμή αγοράς και τη μέγιστη τιμή αγοράς για κάθε σειρά τίτλων.
  • Του συνολικού ποσού των τίτλων του EFSF που το Δημόσιο προτίθεται να διαθέσει για ανταλλαγή με τα κρατικά ομόλογα των σειρών που αναφέρονται στον πίνακα.
ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ Ή ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ; 
 
Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, βέβαια, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα καθώς δεν έχει γίνει γνωστό, για παράδειγμα, αν οι προσφορές που θα υποβάλουν οι ιδιώτες κάτοχοι χρέους είναι δεσμευτικές ή όχι.
Η διαδικασία της δημοπρασίας θα τρέξει ως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει όλες τις προσφορές και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα σε μία «έκθεση», η οποία θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup, που θα διενεργηθεί είτε στις 10 είτε στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμηθεί αν η διαδικασία είναι επιτυχής ή όχι.
ΚΛΕΙΔΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ HEDGE FUNDS
Την επιτυχία της πρότασης, αλλά και τον βαθμό τελικής συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα τα κρίνει επομένως η στάση των hedge funds, που φέρονται να κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας μεταξύ 12 και 22 δισ. ευρώ. Τα hedge funds τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (Μάιος του 2012) και στον βαθμό που δεν έχουν πουλήσει εγγράφουν υψηλές υπεραξίες, οι οποίες ξεπερνούν και το 100% (για το ομόλογο λήξης το 2023).
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν από την άτυπη διερεύνηση στην αγορά προκύπτει κρίσιμη μάζα ξένων κατόχων ομολόγων που προτίθεται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά. Στελέχη της αγοράς, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημειώνουν ότι δεν έχει υπάρξει προεργασία, αφού δεν ήταν σίγουρο ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την επαναγορά.
Τα ίδια στελέχη αμφισβητούν αν θα υπάρξει ευρεία αποδοχή της προσφοράς από τα hedge funds, εκτιμώντας ότι κάποια ποντάρουν ήδη στην άνοδο των τιμών που θα ακολουθήσει μετά την επιτυχία του εγχειρήματος χάρη στην εκούσια- ακούσια συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους, έστω και για μέρος των θέσεών τους. Άλλωστε, σε περίπτωση μη επιτυχίας της επαναγοράς θα ανοίξει ένας νέος γύρος αμφισβήτησης για την πορεία της Ελλάδας που θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των ομολόγων.
Μέρος ή το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές είτε εκουσίως, είτε υπό τη διακριτική πίεση των κυβερνήσεών τους.
Υπάρχει τέλος και μία κατηγορία επενδυτών, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά, όπως κεντρικές τράπεζες μη ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας) καθώς και ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, και θεσμικοί επενδυτές όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου