Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Στο φορολογικό… απόσπασμα

Η Εφημερίδα των Συντακτών


Της Ελένης Κωσταρέλου

Την εξόντωση της μεσαίας τάξης δρομολόγησε η κυβέρνηση με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει ακόμα και πενταπλασιασμό φόρων.

Οι δυο νέες φορολογικές κλίμακες, με την καθιέρωση μόνο τριών συντελεστών για μισθωτούς και συνταξιούχους και δύο για ελεύθερους επαγγελματίες, προκαλούν πρόσθετα φορολογικά βάρη στα μεσαία εισοδήματα που κινούνται μέχρι τα 30.000 ευρώ.

Οι αυξήσεις φόρων φτάνουν ακόμα και στο 80% για τα εισοδήματα μισθωτών–συνταξιούχων, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο πέλεκυς έπεσε βαρύς καθώς όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα βλέπουν και τον πενταπλασιασμό του φόρου εισοδήματος. Η κυβέρνηση επιλέγει να εξοντώσει οικονομικά και πολιτικά την μεσαία τάξη, όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα της «Εφ.Συν.»:

1. Οι έχοντες εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ αντιμετωπίζουν αύξηση φόρων. Στην περίπτωση άγαμου ή έγγαμου φορολογούμενου, τα μεσαία εισοδήματα των 25.000 και 30.000 ευρώ θα έχουν από τον Ιανουάριο αύξηση φόρων 3,54% και 10,90%, αντίστοιχα.


2. Η κατάσταση επιδεινώνεται για τους έχοντες παιδιά, καθώς πλήττονται και τα χαμηλά εισοδήματα. Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η αύξηση φόρου ξεκινάει από τα 12.000 ευρώ.

3. Ακόμα χειρότερα είναι για όποιον έχει δυο παιδιά, καθώς ο έχων εισόδημα 12.000 ευρώ θα υποστεί αύξηση φόρου 80% και με τις 30.000 ευρώ εισόδημα κινείται γύρω στο 20%. Πάντως, τα επιδόματα των 40 ευρώ για καθένα από το πρώτο και δεύτερο παιδί δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

4. Σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους η κυβέρνηση επιφύλαξε την πιο δυσάρεστη έκπληξη –με το αιτιολογικό της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εν μέσω κρίσης δεν κάνουν και τις «χρυσές» δουλειές θα αναγκαστούν να πληρώσουν πενταπλάσιο φόρο εισοδήματος. Στην περίπτωση εισοδημάτων ύψους 25.000 και 30.000 ευρώ η αύξηση φόρου φτάνει στο 77,11% και 46,62%, αντίστοιχα.

5. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ σε συνδυασμό με την οριστική παύση των εκπτώσεων φόρου από δαπάνες ενοικίου, τόκων στεγαστικού δανείου και φροντιστηρίων επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς ουσιαστικά εξαφανίζουν την όποια πιθανότητα μείωσης του φόρου για τους φορολογούμενους.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι οι καλύτερες αποδείξεις για την πολιτική που επιλέγει η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ., με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μια πολιτική ανάλογη βέβαια εκείνης που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η μεσαία οικονομικά τάξη «βομβαρδίζεται» συνεχώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια του Μνημονίου από πακέτα μέτρων που από τη μια μειώνουν τα εισοδήματά της και από την άλλη αυξάνουν τους φόρους. Η κυβέρνηση έβαλε στο περιθώριο ακόμα και τη δημογραφική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι αυξήσεις φόρων ακουμπούν και τους έχοντες παιδιά.

Το σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης φαίνεται ακόμα και από το ότι υποχρεώνει σε υποβολή δήλωσης εισοδήματος κάθε ενήλικα, από το 18ο έτος ηλικίας, ανεξαρτήτως αν έχει εισόδημα ή όχι.

Βέβαια, ακόμα και 100 ευρώ εισόδημα να έχει θα φορολογηθεί για αυτό. Και πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για παιδιά που είτε σπουδάζουν είτε είναι άνεργα –στις ηλικίες αυτές η ανεργία κινείται γύρω στο 56%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου