Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η Ευρώπη ακόμη μαθαίνει τον Τραμπ


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε στην πατρίδα, ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού εννέα ημερών, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε καυστικά σχόλια μέσω Twitter ή μνημειώδεις γκάφες. Υπήρξαν όμως και στιγμές που δύσκολα θα περάσουν στη σφαίρα της λήθης, όπως όταν έσπρωξε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ή το λαμπερό του χαμόγελο δίπλα στον συνοφρυωμένο Πάπα Φραγκίσκο.
Στη Σαουδική Αραβία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε ικανοποίηση για την απουσία διαδηλωτών, χωρίς μάλλον να έχει συνειδητοποιήσει ότι στο βασίλειο απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Και, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στη Σικελία για τη σύνοδο κορυφής του G7, πολύ πιθανόν να αναπόλησε τη μεγαλειώδη υποδοχή και τις λαμπρές εκδηλώσεις προς τιμήν του από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που χρειάζονται τις ΗΠΑ για το εμπόριο και την ειρήνη.

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, φαίνεται προετοιμασμένη να προχωρήσει ακόμη κι αν η πορεία της δεν είναι παράλληλη με εκείνη της Αμερικής του Τραμπ. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει φροντίσει να πυροδοτήσει το κλίμα, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της κραταιάς Γερμανίας και του εμπορικού της πλεονάσματος. Στη σύνοδο μεταξύ των επτά ισχυρότερων οικονομιών, οι ΗΠΑ βρέθηκαν απέναντι στις υπόλοιπες έξι, αν και τελικά το μόνο σημείο στο οποίο επισήμως επικράτησε απόλυτη διάσταση απόψεων ήταν η κλιματική αλλαγή.
Ίσως να ήταν λάθος των Ευρωπαίων να πιστεύουν ότι θα εμφανιστεί ένας πιο διπλωμάτης πρόεδρος. Κακώς αγνόησαν τα πρώτα δείγματα γραφής του όταν ανέλαβε καθήκοντα στην εξουσία. Όσο για τον ίδιο τον Τραμπ η ερμηνεία είναι διαφορετική, κρίνοντας το ταξίδι του ιδιαίτερα εποικοδομητικό και χαρακτηρίζοντας τη σύνοδο του G7 ως «εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση». Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον τον περιμένουν τα προβλήματα που άφησε πίσω του, από το σκάνδαλο για τις σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι τις αντιδράσεις για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου