Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων είναι αναπόφευκτη

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
Φτάσαμε τέλος Ιουνίου και ενώ τυπικά οδεύουμε προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν αργούς ρυθμούς υποβολής των δηλώσεων. Αρκετά τα προβλήματα και φέτος, με αποκορύφωμα την καθυστερημένη επικαιροποίηση του Εντύπου Ν με τις αλλαγές αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής σχετικά με του αγρότες. 
Θεωρώ αναπόφευκτη την παράταση στις υποβολές των δηλώσεων καθώς ο όγκος των δηλώσεων είναι μεγάλος και η προσέλευση του κόσμου υποτονική. 
Σύσσωμη οι Λογιστικοί σύλλογοι και η ΠΟΦΕΕ λόγω των προβλημάτων κατέθεσαν προτάσεις για παράταση των δηλώσεων καθώς δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να κατατεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι δηλώσεις που απόμειναν.
Θέλω να πιστεύω (αν και δεν το βλέπω) πως με σοβαρότητα οι αρμόδιοι θα μας ενημερώσουν έγκαιρα και όχι την τελευταία ημέρα 12:45  για την παράταση. Θέλω να πιστεύω επίσης ότι η παράταση θα αφορά (εκτός από τα νομικά και φυσικά και νομικά πρόσωπα) και την υποβολή του συνοπτικού πίνακα των ενδοομιλικών.
Για μια ακόμη χρονιά οι ιθύνοντες πρέπει να κατανοήσουν πως οι συνάδελφοι Λογιστές είναι άνθρωποι και  δεν ευθύνονται για τις τεχνικές αστοχίες του taxis,  αλλά και τη κακή συνήθεια των φορολογουμένων να προσέρχονται τη τελευταία στιγμή για την υποβολή της δήλωση τους. 

Στην προσπάθεια μας να προλάβουμε τις υποχρεώσεις κάθε χρονιά γράφουμε αυτή την περίοδο τα ίδια πράγματα, συζητάμε για παρατάσεις, για τεχνικά προβλήματα και τι πρέπει να γίνει. Πολύ σωστά αναφέρθηκαν από τον κ. Γραβιά οι σκέψεις μέσα από ρίμες που τριγυρνούν στο μυαλό όλων μας.  "Στο ίδιο έργο θεατές όλοι εμείς οι λογιστές".  


Φλέγον θέμα της εβδομάδας που πέρασε ήταν τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα. Με δελτίο τύπου ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ η διασταύρωση οχημάτων προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα. Ανακοινώθηκε πως με email θα καλέσουν τους κατόχους των οχημάτων ώστε να καταβάλουν λόγω παράτασης μέχρι τις 14/07 το προβλεπόμενο παράβολο ( 250€ ) ασφαλίζοντας το όχημα τους. 
Πολύ σωστή η κίνηση να βρεθούν τα ανασφάλιστα οχήματα ωστόσο βλέπω μια προχειρότητα στην όλη διαδικασία όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και παραδέχτηκε πολλά λάθη κατά την αποστολή των ειδοποιητηρίων . Παρέμβαση για το φλέγον αυτό θέμα είχαμε και από τον  Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κο. Χατζηθεοδωσίου και από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κο Κόλια που εξέφρασε την άποψη το πρόστιμο να είναι σε δόσεις και αναλογικό σε σχέση με το όχημα.


 
Η ασφαλιστική κάλυψη σε προλαμβάνει από κινδύνους ( όχι από όλους όπως δείχνει και το video )
Σε κάθε περίπτωση τα ανασφάλιστα πρέπει εκλείψουν πρέπει αρχικά οι αρμόδιοι να ενημερώσουν σωστά τις λίστες, χωρίς προχειρότητα και άσκοπη ταλαιπωρία του κόσμου και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει η διαδικασία προς τους αποδέκτες που πραγματικά διατηρούν ανασφάλιστα οχήματα. 
 
Με αφορμή την εξαίρεση χρήσης pos των Ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά πάρκα, ο κόμβος με άρθρο του εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του στο σοβαρό ζήτημα για την χρήση και εγκατάσταση μηχανημάτων pos από ορισμένους υπόχρεους επιτηδευματίες. Αναλύθηκαν οι διατάξεις του Ν.4446/2016 και δεν υπάρχει ( κατά την άποψη μας ) η υποχρέωση χρήσης και εγκατάστασης pos αλλά δύναται η πληρωμή να πραγματοποιείται και με άλλα μέσα που μπορεί να προσφέρονται από τους νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής, όπως για παράδειγμα, μέσω συστημάτων «e-pos» από Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Και ενώ οδεύουμε προς την καταληκτική ημερομηνία της καταληκτικής ημερομηνίας χρήσης μηχανημάτων pos θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν σαφές διευκρινήσεις από τους αρμόδιους στο σοβαρό αυτό θέμα καθώς όλοι νομίζουν πως η χρήση και εγκατάσταση pos είναι μονόδρομος.
 

●●●
Στα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος που πέρασε ήταν και η έκδοση της εγκυκλίου 28 του ΕΦΚΑ με ΘΕΜΑ: "Ένταξη στον ΕΦΚΑ των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα με Έμμισθη Εντολή Δικηγόρων ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ-Τομέα Τ.Α.Ν.".
Να υπενθυμίσω ότι  με την συγκεκριμένη απόφαση οι εισφορές του πρώτου εξαμήνου για τους Δικηγόρους Μισθωτούς  καταβάλλονται χωρίς πρόστιμο μέχρι τέλος Ιουλίου [Δείτε εδώ το σχετικό θέμα μέχρι 31/07 εμπρόθεσμες και χωρίς κυρώσεις η ψηφιακή υποβολή των ΑΠΔ]
Η παράταση όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη θέλει την ένωση έμμισθων δικηγόρων να διαμαρτύρεται, καθώς θεωρεί ότι ορισμένα σημεία είναι κόντρα στο νόμο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εγκύκλιος με αριθμό 28/2017 με ΘΕΜΑ: "Ένταξη στον ΕΦΚΑ των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα μέ Έμμισθη Εντολή Δικηγόρων ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ-Τομέα Τ.Α.Ν.". είναι κόντρα στο Νόμο, ειδικώς επί της εισφοράς πρόνοιας, Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, μας ειπώθηκε ότι συμμερίζονται τη δική μας άποψη, αλλά δυστυχώς το Υπουργείο έχει άλλη άποψη και αυτή περιλήφθηκε στην εγκύκλιο!
[Δείτε εδώ το σχετικό θέμα Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων: «Μη νόμιμη η εγκύκλιος 28/17 του Ε.Φ.Κ.Α., ειδικά ως προς την πρόνοια των παλαιών (προ της 31.12.1992) ασφαλισμένων»]
Στο κλείσιμο της εβδομάδος είχαμε και την δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης : Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21.6.2017 Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις.

Με αυτή την "μικρή" εγκύκλιο ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, όπως :

- Κέντρα διασκέδασης.

- Επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους: (καντίνες,πλανόδιοι, περίπτερα κλπ)
- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος: Κομμωτήρια, γυμναστήρια κλπ..
- Eπιχειρήσεις μαζικής εστίασης οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευάζονται ή και προσφέρονται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται εκτός της επιχείρησης κάθε είδους τρόφιμα ή ποτά, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες αναψυχής με συνοδεία φαγητού ή ποτού. (κυλικείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων, κατασκηνώσεων, βρεφονηπιακών σταθμών, κλινικών και λοιπών Ιδρυμάτων, τρένων, πλοίων κλπ)
- Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας(πλήρους γεύματος): Εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, σνακ μπαρ, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, Οβελιστήρια, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία με παρασκευαστήριο.
- Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης μερικής επεξεργασίας (πρόχειρου γεύματος): Μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, λουκουματζίδικα (για καθήμενους πελάτες), σχολικά κυλικεία, κυλικεία, παγωτοπωλεία, καφενεία, καφετέριες, ιντερνέτ καφέ, μπαρ, open bar.
- Catering
- Επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης εμφιαλωμένου νερού, πάγου, αναψυκτικών και χυμών
- Επιχειρήσεις παραγωγής υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (περιέκτες τροφίμων, κ.λπ.):
- Επιχειρήσεις αρτοποιητικής νομοθεσίας: Περιλαμβάνονται τα αρτοποιεία και οι εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης.
- Επιχειρήσεις αποθήκευσης (κέντρα αποθήκευσης και διανομής)
- Καταστήματα cash και carry (κύρια δραστηριότητα χονδρικό εμπόριο με δυνατότητα λιανικής διάθεσης)
- Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου:  Υπεραγορές τροφίμων, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, πρατήρια άρτου, πρατήρια πώλησης ετοίμων φαγητών, πτηνοπωλεία, αυγοπωλεία, καταστήματα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, καταστήματα αλλαντοποιίας και τυροκομίας, καφεκοπτεία, πρατήρια ελαίων και λιπών, πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής/γαλακτοπωλεία/μπουγατσάδικα με παρασκευαστήριο για ιδία χρήση, λαϊκές αγορές  κλπ.
- Στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων. 
-Και πολλές άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Τα Briefing της  εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν.

 ●●●


Απόψεις

Το πρόβλημα του κωδικού 037-038 για τους υπόχρεους που έχουν αγροτικά εισοδήματα παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων τελειώνει και οι εκκαθαρίσεις σε αυτήν την περίπτωση βγάζουν μεγάλα ποσά φόρου καθώς δεν υφίσταται το αφορολόγητο.  Ο συνάδελφος Κος Γιώργος Παπαδημητρίου προτείνει δύο τρόπους αντιμετώπισης ανάλογα εάν ο φορολογούμενος έχει ή όχι την βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη τονίζοντας πως  δεν υποβάλλουμε σε καμία περίπτωση δήλωση με επιφύλαξη (είτε αρχική είτε τροποποιητική), αν προηγουμένως δεν έχουμε τη βεβαίωση στα χέρια μας.
  ●●●

Φορολογικές αποφάσεις - Νόμοι - Εγκύκλιοι
 
ΠΟΛ.1087/2017 - ( Φορολογική μεταχείριση μερισμάτων σε μέτοχο αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρείας )
Αφορά 
Κοινοποίηση της αριθ. 100/2017 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Όταν υπάρχει πλοιοκτήτρια εταιρεία με διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα σύμφωνα με τον νόμο του άρθρου 26 ν. 27/1975 και η διαχειρίστρια εταιρεία έχει μια άλλη εταιρεία "ΤΑΜΙΑ" που εισπράττει τα τυχόν έσοδα από τα ναύλα τότε τα μερίσματα που δίνονται στους μετόχους της εταιρείας "ΤΑΜΙΑΣ" τότε εμπίπτουν στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975
 
ΠΟΛ.1082/2017 - ( Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση-χαλαζόπτωση) την 28 και 29 Νοεμβρίου 2016 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου   )
Αφορά 
Εφόσον η κύρια κατοικία ή εγκατάσταση των οντοτήτων είναι στο Δήμο Λέσβου ρυθμίζονται κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 30-06-2017. Επίσης να τονίσουμε πως εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ, αποκλειστικά για τα απαραίτητα έργα υποδομής και 168.406,00 ευρώ για έργα αποκατάστασης ζημιών. 
 
ΠΟΛ.1081/2017 - ( Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 26 και 27.11.2016 στο Δήμο Ζακύνθου της Π.Ε. Ζακύνθου   )
Αφορά 
Εφόσον η κύρια κατοικία ή εγκατάσταση των οντοτήτων είναι στο Δήμο τα χρέη τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση της απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1187/23.12.2016 (ΦΕΚ 4172 Β'/23.12.2016) και η είσπραξή τους ανεστάλη και  ρυθμίζονται κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής
ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αποφ. 1170/2017 Αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής προσφεύγοντος για αλλαγή φορολογικής κατοικίας για το έτος 2015
ΔΕΔ Αθήνας αποφ. 2972/2017 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας - Μερική αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής

●●●
Εργατικά - Ασφαλιστικά - Ε.Φ.Κ.Α.

Ηλεκτρονικά στο «ΕΡΓΑΝΗ» και οι υπερωρίες - Ρύθμιση για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους και τα «μπλοκάκια» - 4.000 έλεγχοι το καλοκαίρι - Η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων ανέφερε πως στόχος του υπουργείου είναι να πραγματοποιήσει 4.000 ελέγχους  σε τουριστικές περιοχές. Επίσης από 8/2018 θα επανέλθουν οι ΣΣΕ ( ότι έμεινε από αυτές ) ενώ σύντομα θα έχουμε νομοθετική ρύθμιση για τις υπερωρίες οι οποίες θα πρέπει να δηλώνονται ηλεκτρονικά στο ΕΡΓΑΝΗ.  Πιστεύω πως άμα το κράτος βοηθούσε την επιχειρηματικότητα με μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές και μικρότερους φορολογικούς συντελεστές οι εργοδότες δεν θα διακινδύνευαν να παρανομήσουν όπως συμβαίνει τώρα.

Διευκρινίσεις του Υπ. Εργασίας για την συνταξιοδότηση από τον Ε.Φ.Κ.Α. των ασφαλισμένων στον πρ. ΟΓΑ, μετά την ισχύ του ν. 4387/2016
σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.10043/οικ. /27751/824/16.6.2017 πρόθεση του Υπουργείου είναι η θέσπιση ρύθμισης για ενιαία έναρξη συνταξιοδότησης για όλους τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ Φορείς. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπονται από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε εντασσόμενου στον ΕΦΚΑ φορέα με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης την 01/07 του 67ου έτους ηλικίας τους.
Ενιαίο μισθολόγιο - Ασφαλιστέες αποδοχές από την 1.1.2017 υπέρ επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής - Τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 97 του ν.4387/2016 ποσοστά εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης, για τους μισθωτούς του Δημοσίου, από την 1/1/2017, υπολογίζονται σε εκείνες τις ασφαλιστέες αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για κύρια σύνταξη. Στους ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους ) η πρόσθετη ειδική εισφορά θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εφόσον είναι δικαιούχοι και πράγματι τους καταβάλλεται το εν λόγω επίδομα και όχι επί του συνόλου των αντίστοιχων συνταξίμων αποδοχών.
ΔΕΕ- Yπόθεση C126/16 Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων – Διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – Εξαιρέσεις – Διαδικασία αφερεγγυότητας – prepack – Επιβίωση επιχειρήσεως» Η διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ( ή τμημάτων αυτής ) έχει την έννοια ότι η προστασία των εργαζομένων διατηρείται σε μια περίπτωση όπως αυτή της υποθέσεως της κύριας δίκης.

 ●●●

  Αναπτυξιακά θέματα
Υποβλήθηκαν 2.426 προτάσεις στην Ενιαία Δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» - Με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές υποβλήθηκαν 2.426 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,640 δις ευρώ. Τις περισσότερες προτάσεις είχε η πληροφορική και νέες τεχνολογίες.
 ●●●
ΣΤΕ
ΣτΕ 178/2017 Ισχύς απόφασης ΔΕΦΚ. 5036548 ΕΞ2 010/2.9.2010 για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων - ( αφορά κατάργηση της δίκης και απόδοση του παραβόλου )
ΣτΕ 1365/2017 Εικονικό ή ανακριβές συμβόλαιο πώλησης ακινήτου ως προς την αξία πώλησης επιφέρει τις κυρώσεις του εικονικού τιμολογίου
●●●

Λοιπές Οικονομικές ειδήσεις
Διαβάστε το πολύ χρηστικό σημείωμα ( απόσπασμα από το νέο βιβλίο "Ραντεβού με την Εφορία" ) του έγκριτου συναδέλφου κ. Γ. Χριστόπουλου που εξηγεί πως λειτουργούν οι κωδικοί 319-320 στο Ε1. Με θετική πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ έγινε δεκτό για συζύγους που έχουν διαφορετική κατοικία πλέον δεν τίθεται θέμα να υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον είναι θέμα πραγματικό. Πολλές οι περιπτώσεις που ο σύζυγος για λόγους οικονομικούς αναγκάζεται να ξενιτευτεί σε χώρα εκτός Ελλάδος όμως λόγω της συζύγου αναγκάζεται να προβεί σε κοινή δήλωση και να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημα επιλέγοντας τους κωδικούς 319-320.
Πολύ σωστά καταλήγει ο κ. Χριστόπουλος πως όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του η φορολογική αρχή πρέπει να συνεκτιμώνται τεκμηριώνοντας κατά την σχετική κρίση τα πραγματικά γεγονότα.
Ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα με σταθερή θετική προοπτική από την βαθμίδα Caa3 σε Caa2 η φτώχεια του πληθυσμού έφτασε το 35,6% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Δείτε εδώ πόσο απέδωσαν ή όχι οι νέοι φόροι. Γενικότερα υπήρχε μείωση εσόδων από άμεσους φόρους και αύξηση στους έμμεσους.

Φοροαπόψεις: Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων (19/06/17)
χρηστικά σχόλια από την ARTION
Η δαπάνη ανέγερσης κτιρίου αποτελεί τεκμήριο για το φυσικό πρόσωπο και ας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια άσκησης ατομικής επιχείρησης
Δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δεν προσμετράτε η δαπάνη αυτή στα τεκμήρια εφόσον υπάρχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Πρόβλεψη επισφάλειας χωρίς την πραγματοποίηση εισπρακτικών ενεργειών σε περιπτώσεις προπτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας
Δίνεται πλέον η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν απαίτηση κατά οφειλέτη ο οποίος πέτυχε και επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσής του, να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους κατά αυτού του οφειλέτη ως προς το ποσό της επισφαλούς απαίτησης που δεν είχε προβλεφθεί.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι απαιτήσεις να καλύπτονται από την συμφωνία εξυγίανσης.
Η καταβολή μερισμάτων δεν προβλέπεται για κανένα ύψος ποσού να πραγματοποιείται με τραπεζικό ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Συνεπώς επιτρέπεται η καταβολή μερίσματος με μετρητά.
Οι εταίροι ( σε ΕΠΕ, ΙΚΕ ) ευθύνονται μόνο μέχρι το ύψος της εισφοράς τους στο κεφάλαιό της εταιρείας. Η περιορισμένη αυτή ευθύνη συνεχίζεται και με τη λύση της εταιρείας και θέση αυτής σε εκκαθάριση.
Με τροπολογία επεκτείνεται η αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον έλεγχο «πόθεν έσχες» δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και όταν δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. να υπενθυμίσουμε πως οι δηλώσεις για την χρήση 2015 μετά από παράταση υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι 30/06/17.
Με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής η ευρωπαϊκή επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες διαφάνειας για ενδιάμεσους ( Λογιστές, Τράπεζες και Δικηγόροι ) που παρέχουν φορολογικές πολιτικές ( σχεδιασμό και συμβουλές ).
Πολύ χρήσιμο και απλό εργαλείο η διαδικτυακή εφαρμογή του μητρώου αξιών μεταβιβάσεων ακινήτων με απλό τρόπο επιλέγεις νομαρχία δήμο τετραγωνικά και σε λίστα έχουμε το τίμημα μεταβίβασης μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως τιμή ζώνης.
Μην ξεχάσετε την Τετάρτη μεθαύριο την Τετάρτη 28/06 έχουμε την καταβολή του Κοινωνικού εισοδήματος Αλληλεγγύης σε 220.940 δικαιούχους
●●●
Αρθρογραφία
Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.
Άρθρα (Upd) Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις – Φορολογητέο εισόδημα, Μειώσεις από φόρο – Πρακτική εφαρμογή  ( Με απλά και πρακτικά παραδείγματα ο συνάδελφος Κος Νασόπουλος βήμα βήμα προσδιορίζει τον φόρο τις μειώσεις και τονίζει σημεία και υπολογισμούς που πρέπει να ακολουθήσουμε. )
Άρθρα Η φορολογία αποθεματικών ( της Τατιάνας Ψαριανού ) ( Διαβάστε το χρηστικό άρθρο που συνοπτικά παρουσιάζει τον τρόπο φορολογίας αποθεματικών διαφόρων νόμων και τις ιδιαιτερότητες που συχνά εμφανίζονται σε αυτά. )  
Άρθρα  Εργασία την Κυριακή κατόπιν αδείας  (Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης ) Ο συνάδελφος Ανδρέας στο άρθρο του αναφέρει τι ισχύει για την εργασία την Κυριακή πότε επιτρέπεται ( εξαιρέσεις ) και τι πρέπει να προσέξουμε εάν μας συμβεί τέτοια περίπτωση απασχόλησης.
 ●●●

Δελτία τύπου
Νέα παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων έως 23-7-2017
Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: Διαδικασία διόρθωσης πιθανών σφαλμάτων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2017 - Από το μενού - > Έλεγχοι Αποσφαλμάτωσης και Αποτελέσματα ελέγχου εισάγοντας το ΑΦΜ σας και επιλέγοντας το κουμπί «Αναζήτηση». Για τυχόν βοήθεια ισχύει το τηλέφωνο 210-8802000.  
Παράταση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και ένταξη στις 120 δόσεις ζητούν οι δικηγόροι
Παύση της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς. Τα Συλλογικά Όργανα των Συμβολαιογράφων καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία κάθε αρμοδίου σχετικά με τους πλειστηριασμούς  και την άδικη στοχοποίηση τους.  Καλούν την Πολιτεία, και τους κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αποφασίζουν την παύση της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς

●●●
   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.
Να υπενθυμίσω μέχρι 31/07 εμπρόθεσμες και χωρίς κυρώσεις η ψηφιακή υποβολή των ΑΠΔ για μισθολογικές περιόδους 01 έως και 05/2017 για τους έμμισθους δικηγόρους.  
Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. Ωστόσο παραθέτω τις υποχρεώσεις της πρώτης εβδομάδας

26/06/2017 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας. Παρακρατούμενοι φόροι
26/06/2017 Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ Φ.Π.Α.
27/06/2017 Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα - Τόκους - Δικαιώματα (Περιόδου Απριλίου) Παρακρατούμενοι φόροι
30/06/2017 Υποβολή βεβαιώσεων μερισμάτων που κατεβλήθησαν από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία Βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα
30/06/2017 Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας Διάφορα τέλη
30/06/2017 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΜΑΙΟΥ - Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου. ΙΚΑ - ΑΠΔ
30/06/2017 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως ΑΜΕ
30/06/2017 Υποβολή δηλώσεων - πόθεν έσχες - περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων για το 2015 Λοιπές Υποχρεώσεις
30/06/2017 Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου
30/06/2017 Υποβολή δήλωσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (Αφορά το μήνα Απρίλιο)
30/06/2017 Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού - Απρίλιος)
30/06/2017 Υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών
30/06/2017 Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα
30/06/2017 Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α και γ της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α) (Περιόδου Απριλίου) Παρακρατούμενοι φόροι
30/06/2017 Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Απριλίου)
30/06/2017 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Απριλίου)
30/06/2017 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα, περιόδου : Απριλίου 2014.
30/06/2017 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Απριλίου)
30/06/2017 Υποβάλλεται δήλωσης και καταβάλλεται ο φόρος Ασφαλίστρων που αναλογεί στα ακαθάριστα έσοδα του 1ου τριμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου)
30/06/2017 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία μηνός Μαΐου Φ.Π.Α.
30/06/2017 Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝ LINE
30/06/2017 Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. Φορ.Εισοδ. Νομικών Προσ.
30/06/2017 Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. φορολογικού έτους 2016
Σε ότι αφορά την καταληκτική προθεσμία των δηλώσεων .....τα είπαμε...


●●●
Κλείνω το σημερινό σχόλιο μοιράζοντας μαζί σας το τραγούδι των Beatles ( Δουλεύοντας σκληρά Μέρα Νύχτα ) "Is a hard Days night" που σαν σήμερα κυκλοφόρησε το έτος 1964.
 
Καλή παράταση .. Ουπς συγνώμη ... Καλή συνέχεια ...να προσέχετε την υγεία σας γιατί έξω από αυτήν δεν υπάρχει τίποτα.

https://www.taxheaven.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου