Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

H συμφωνία στο Eurogroup "εκεί έξω"


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Σας το είχαμε λίγο-πολύ προείπει: ενώ εμείς, εδώ, θα ετοιμάζουμε τον σκυλοκαυγά γύρω από το τι απέδωσε, πού οδηγεί, ποιος κέρδισε/ποιος έχασε με την έκβαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, "εκεί έξω"/στο διεθνές σύστημα, "στις αγορές" (που μάθαμε να λέμε την λέξη και να γεμίζει υπερηφάνεια το στήθος μας), οι αποτιμήσεις είναι και πιο ψύχραιμες και πιο ουσιώδεις. Χαρακτηριστική η άποψη του Bloomberg - του οικονομικού πρακτορείου που κατ' εξοχήν "ακούν οι αγορές" - ότι το ΔΝΤ "δάνεισε την αξιοπιστία του, όχι και τα χρήματά του". Ότι η Γερμανία "συμφώνησε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους και [αυτό σημειώστε το!] σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους" (ετούτο αναφέρεται στο διαβόητο πρωτογενές πλεόνασμα "ίσο ή μεγαλύτερο του 2% του ΑΕΠ, αλλά κοντά σ' αυτό [το 2%]") . Οτι η Ελλάδα "πήρε λίγο χώρο να αναπνεύσει".
Όμως, το κυριότερο συμπέρασμα του Bloomberg ήταν άλλο: "οι επώδυνες αποφάσεις αφέθηκαν για αργότερα "καθώς όλοι θα ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι σε λίγους μήνες". Η αναφορά αυτή δεν είναι στην... τρίτη αξιολόγηση/review, που όντως θα ξεκινήσει ευθύς ως επιστρέψουν όλοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές (αν δηλαδή έρθει κάποτε καλοκαίρι στην Ελλάδα του 2017...), όσο στο γεγονός ότι σιγά-σιγά θα προκύπτει το θέμα της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Δεν είναι το Bloomberg το σχόλιο, αλλα δικό μας: την όποια πρόσβαση στις αγορές θα χρειαστεί τώρα να φιλοτεχνήσει, με αυτό το κεκτημένο, η (γαλλική) Rothschild - αναμένουμε και τον νικητή των Γαλλικών διαδοχικών εκλογών, τον Εμμανουέλ Μακρόν, σε λίγες βδομάδες στην Αθήνα, όχι;

Στον αντίποδα, τώρα, της κατεστημένης άποψης των οικονομικών κύκλων - δηλαδή στις αρθρογραφικές στήλες της λαϊκής, πλην μεγάλης κυκλοφορίας και ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας (ιδίως τρεις μήνες πριν τις Γερμανικές κάλπες!) Bild - το κλίμα είναι αγριωπό. Η Bild καλεί το Γερμανικό Κοινοβούλιο - που, θυμίζουμε, χρειάζεται να αποφασίσει τώρα την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις προς την Ελλάδα, συζητώντας όχι ενοχλητικά στην Ολομέλεια αλλά "κεκλεισμένων των θυρών" στην Επιτροπή Οικονομικών του - να μην ψηφίσει την συνέχιση του Ελληνικού Προγράμματος. Το κεντρικό επιχείρημα "Δεν μετέχει το ΔΝΤ! Ήταν υπόσχεση, αλλά δεν τηρήθηκε!" Επικαλείται η Bild το ότι "βρίσκεται εν αναμονή η αλήθεια" (κάτι μου θυμίζει η διατύπωση), και θεωρεί ότι μετά την έκβαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο "οι Έλληνες διαπραγματευτές γελούσαν, ο Σώϋμπλε χαμογελούσε (για λίγο, έστω)".

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου