Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η διπλή κλιμάκωση στο Κυπριακό


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Έτσι που έχει έρθει το πράγμα στην Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη (είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την έναρξη των εργασιών στις 28 Ιουνίου, μετά από το δείπνο στις 27, στο αλπικό θέρετρο Crans-Montana γνώριμο από τους Βράχους των Ξωτικών/Roches des Fees, αλλά και από το σαλέ του Ρότζερ Μουρ ή το διαμέρισμα της Σοφίας Λώρεν: οι Ελβετοί πάντα ξέρουν να διαλέγουν "διαφορετικούς" τόπους για φιλοξενία και των πλέον δυσοίωνων διεθνών διασκέψεων...), με την άφιξη των κύριων συντελεστών όπως του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντονιο Γκουττέρες ή το δίδυμο Τίμμερμανς-Μογκερίνι απο πλευράς ΕΕ κάπως αργότερα, "εφόσον σημειωθεί επαρκής πρόοδος", θα ζήσουμε μια κλιμάκωση στην αρνητική διάθεση.
Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή η επιλογή της Ελλαδικής και Κυπριακής ηγεσίας να "ξηλώσουν" με διασταυρωμένα δικά τους έγγραφα το διαβόητο "κείμενο Έιντε" , με το οποίο ο Νορβηγός - υπό αποχώρηση - μεσολαβητής του ΟΗΕ υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την συζήτηση του κρίσιμου μετώπου της ασφάλειας/των εγγυήσεων (χωρίς όμως να φθάνουμε σε άρνηση προσέλευσης στην διαδικασία), αφήνει να τρέχει όχι μόνον η φλυαρία περί Συνταγματικής/Εσωτερικής/Εξωτερικής ασφάλειας αλλά και η (ουσιαστική) αναζήτηση τρόπου/μεθόδου για σταδιακή απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων απο το νησί. Σταδιακή μεν, με ορίζοντα και εγγυήσεις υλοποίησης δε.

Η ευρηματική ιδέα να συνδυαστεί η "πατέντα Κοτζιά" για Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κόπρου ως εναλλακτική της Συνθήκης Εγγυήσεων με σταδιακή, αλλά σε κάποιο διάστημα, αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, δεν έχει αποδώσει. Όμως... ποιος θα τα στυλώσει στο Crans-Montana και με ποιο κόστος; (Τι θα πει κόστος; Την ρετσινιά ότι σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις).
Αν αυτό κλιμακώσει την πίεση, που βέβαια την θεωρούμε (Ελλαδιτες και ΕλληνοΚύπριοι) μονόμπαντη αλλά που δημιουργεί κραδασμούς και στην Άγκυρα, μην ξεχνούμε ότι η χρονική προοπτική της τωρινής Διάσκεψης δεν πάει πέρα από το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Όμως, να, στις 14 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 11 της Κύπρου από την (γαλλική) Total - η παρουσία της Exxon Mobil, παραδίπλα στο 10, είναι για αργότερα παρά τα ενθαρρυντικά που ανέφερε ο Πρόεδρος της Exxon Mobil Exploration Company προ δυο εβδομάδων στην Ουάσιγκτον. Ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει σχετική NAVTEX, στην οποία "απήντησε" με δική της NAVTEX η Τουρκία, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά την ημέρα, ίσως και την ώρα που θα ξεκινούν οι διεργασίες στο Crans-Montana.
Μην ξεχνούμε ότι όταν γίνονταν οι γεωτρήσεις των Noble/Delek στο Οικόπεδο 12 (Σεπτέμβριο του 2011), ήταν η διόλου διακριτική παρουσία των Ισραηλινών F-16 στην περιοχή, που έσπρωξαν τα πράγματα παραπέρα. Όμως η Noble είναι Αμερικανοισραηλινή, η Delek Ισραηλινή!...

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου