Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Με τον σκουπιδιάρη ή με τον Μπουτάρη; «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»!

iskra


του Νίκου Μπογιόπουλου
Παρατήρηση 1ηΗ μεν ΝΔ είναι με χέρια και με πόδια υπέρ της απόλυσης των συμβασιούχων.  «Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».Αυτή είναι η προχτεσινή δήλωση Μητσοτάκη, του νυν προέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού (απολύσεων) επί Σαμαρά. Θα παρατηρήσατε, βεβαίως, ότι ο… φιλαλήθης κ.Μητσοτάκης, έβαλε κι αυτός μπροστά τον σεβασμό του για το Σύνταγμα ώστε να κρύψει την βαθιά του υπόκλιση στα Μνημόνια. Ωστόσο δεν τα κατάφερε διότι εκείνο το «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» βγάζει μάτι.
Παρατήρηση 2η: Η ΝΔ είναι με χέρια και με πόδια, πάλι, υπέρ της ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων. Περί αυτού δεν χρειάζεται να χαραμίζουμε σάλιο για να το αποδείξουμε.  Αρκεί μια οποιαδήποτε ανακοίνωση να διαβάσει κανείς της ΝΔ υπέρ των… «συμπράξεων» Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς για τον τομέα της καθαριότητας.
Παρατήρηση 3η: Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πρώτη θέλει απολύσεις και των 10.000 συμβασιούχων. Ο δεύτερος θέλει απολύσεις… μόνο 7.500 εξ αυτών. Αυτή είναι, τελικά, η πρόταση των Τσίπρα – Σκουρλέτη.

Παρατήρηση 4η: Ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ό,τι ακριβώς η ΝΔ διατηρεί βέβαια για τον εαυτό του τον ρόλο του «αριστερού» της παρέας. Κι έτσι κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση που εκείνος, τάχα, δεν την θέλει. Αλλά ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
α) Αν ο Σκουρλέτης και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν, όντως, τους ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων γιατί δεν κατεβάζουν (αύριο) μια ωραία τροπολογία – σαν αυτές με τις οποίες κόβουν μισθούς και συντάξεις – που θα το απαγορεύουν ρητώς; Ε;
β) Γιατί, τώρα, σήμερα, οι δήμαρχοι Ρόδου και Ωρωπού κλείνουν συμφωνίες με εργολάβους; Γιατί δεν το απαγορεύουν οι «αριστεροί» κυβερνώντες; Ε;
γ) Γιατί τώρα, επί των ημερών τους, τρέχουν αναθέσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε εργολάβους υπό την σκέπη των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα σε Ηπειρο (ΤΕΡΝΑ), Σέρρες (Intrakat), Δυτική Μακεδονία (Ηλέκτωρ – ΑΚΤΩΡ), Πελοπόννησος (ΤΕΡΝΑ).Γιατί δεν τις σταματούν; Ε;
Παρατήρηση 5η:  Μέσα σε όλη αυτή την κοροϊδία έχουμε και τους «λαγούς». Όπως ο Μπουτάρης. Που είναι και μάγκας και λεβέντης και δεν σηκώνει και «νταηλίκια» από τους «υποκινητές» του ΠΑΜΕ.  Τέτοιος «ανοιχτομάτης» ο… εκσυγχρονιστής δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Βλέπει ακόμα «υποκινητές». Τύφλα να έχει ο μακαρίτης ο προ 40ετίας πρώην υπουργός Εργασίας, ο Λάσκαρης. Αλλά εκτός από μάγκας, ο Μπουτάρης είναι και κουβαρντάς καθώς ανακοίνωσε συμφωνία με εργολάβο ύψους 192.000 ευρώ για τρεις μέρες! Ητοι 64.000 την ημέρα! Αλλά αυτό, λέει ο Μπουτάρης, δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Και τότε τι είναι; Τρενάκι με μπαταρίες;  Αμ η δήλωσή του, πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία, ότι «κάποια στιγμή η καθαριότητα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα» (Ριζοσπάστης, 25/7/2017), τι ήταν; Παρλαπίπα μεταξύ οίνου και αχλαδίου; Είναι δυνατόν σοβαρός δήμαρχος να λέει παρλαπίπες; Κι αφού το μόνο που κινητροδοτεί τον Μπουτάρη είναι ότι θέλει καθαρή την πόλη, γιατί δεν δίνει τα μισά στους εργάτες απ’ όσα δίνει στον εργολάβο και γιατί δεν τους εξασφαλίζει το μεροκάματο όπως εξασφαλίζει στον εργολάβο το παντεσπάνι; Θα του την είχαν λαμπίκο την Θεσσαλονίκη οι εργάτες και – αν είχαν εξασφάλιση αντίστοιχη του εργολάβου – δεν θα νοιάζονταν καθόλου για μονιμότητες στο Δημόσιο. Και εν πάση περιπτώσει αν η κυβέρνηση δεν θέλει τους ιδιώτες στα σκουπίδια γιατί δεν κάνει μια τροπολογιούλα να απαγορεύσει στον Μπουτάρη να κάνει αυτό που (…δεν) κάνει;
Παρατήρηση 6η (και σημαντικότερη):Πίσω από τα σκουπίδια, τα απόβλητα, την αποκομιδή και την διαχείρισή τους παίζεται ένα τρελό παιχνίδι εκατοντάδων εκατομμυρίωνπου πολυεθνικές και εργολάβοι θέλουν να τα δουν να εισρέουν στα ταμεία τους με τον ίδιο τρόπο που αντίστοιχα ποσά θα αφαιρούνται από τις τσέπες του λαού μέσω νέων αυξήσεων σε τέλη και φόρους.
Αποκαλυπτικότατο ως προς το μέγεθος της μπίζνας είναι το αποκαλυπτικότατο ρεπορτάζ του εξαιρετικού συναδέλφου Φώτη Κοντόπουλου («Μεγάλες “μπίζνες” με τα σκουπίδια», Ριζοσπάστης, 25/6/2017), απ’ όπου προκύπτει ότι τα ποσά που διοχετεύονται μέσω ΕΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο που επιδιώκει να εμπλακεί στη διαχείριση των απορριμμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
  • Μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 περί τα 102 εκ. ευρώ
  • Μέσω Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων περί τα 580 εκ.ευρώ
  • Μέσω της διαχείρισης «Επικίνδυνων Αποβλήτων» περί τα 45 εκ. ευρώ.
  • Μέσω τουΕυρωπαικούΤαμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης περί τα 100 εκ. ευρώ.
Και αυτά τα πάνω από 800 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται πακέτα μέσω του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου», της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κλπ. Είναιπροφανές, λοιπόν, πως «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»!
Αυτό είναι που – πέρα από την ψηφοθηρία και την ομηρεία των εργαζομένων μέσα από το καθεστώς των συμβάσεων – κανοναρχεί τις συμπεριφορές των πολιτικών εκπροσώπων της ολιγαρχίας.
Και όχι, φυσικά, ο… σεβασμός τους προς το Σύνταγμά τους. Που το κουρελιάζουν όταν ψηφίζουν Μνημόνια. Που το κουρελιάζουν όταν δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ ή τις μειώσεις συντάξεων. Που το κουρελιάζουν όταν θέτουν την Ελλάδα υπό το Αγγλικό Δίκαιο και υπό καθεστώς ξεπουλήματος για 99 χρόνια.
Αυτή, την εξυπηρέτηση του κεφαλαιοκρατικού κέρδους, όπως κάνουν στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ενέργεια, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδικοίκηση, από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι σχολεία, θέλουν να επιφέρουν και στον τομέα της καθαριότητας.
Γι’ αυτό η συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων είναι – πολλαπλώς – υπόθεση και υποχρέωση όλων. Όλων, τουλάχιστον,εξ εκείνων πουδεν εισπράττουμε τέλη, αλλά πληρώνουμε τέλη.
*Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου