Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Φορολογική δήλωση 2017: Είδος υπό εξαφάνιση οι επιστροφές φόρου


Πέντε μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

της Έλενας Λάσκαρη

Η αλήθεια είναι ότι τα φετινά εκκαθαριστικά μοιράζουν εγκεφαλικά επεισόδια , με το μέσο φόρο στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (επί των περίπου 4 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων) να προσεγγίζει ήδη τα 1.000 ευρώ και τις επιστροφές φόρου να μετριούνται στα δάχτυλα. Τα δεδομένα αυτά δεν δικαιολογούν τις κακές συνήθειες των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και του υπουργείου Οικονομικών .

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι περιμένουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή, όταν το σύστημα λόγω υπερφόρτωσης θα αρχίσει να πέφτει κι οι διαμαρτυρίες λογιστών θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας. Φέτος, η εφαρμογή για τις δηλώσεις άνοιξε πριν το Πάσχα.

Από την άλλη πλευρά όμως – διότι δεν είναι θέμα μόνο της συνήθειας των φορολογουμένων- και το υπουργείο Οικονομικών έχει τις ευθύνες του. Άσχετα από το πότε ανοίγει κάθε χρονιά η εφαρμογή για τις δηλώσεις, είναι κλασικό το φαινόμενο διορθώσεων σε διατάξεις νόμου και διαδικασίες σχετικές με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κατόπιν εορτής, αφού διαπιστωθούν τα πρακτικά / ουσιαστικά προβλήματα.

Η παράταση της προθεσμίας θεωρείται δεδομένη. Μέσα σε πέντε μέρες δεν υποβάλλονται δύο εκατομμύρια δηλώσεις. Η παράταση- άγνωστο για πόσο- δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το ημερολόγιο δείξει 30 Ιουνίου.

Τα έως τώρα στατιστικά δείχνουν το μέγεθος του δράματος των φορολογουμένων. 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενων με χρεωστικά εκκαθαριστικά καλούνται να πληρώσουν 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων. Περίπου τέσσερα στα δέκα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, το πλήθος των μηδενικών και των πιστωτικών εκκαθαριστικών αναδεικνύουν δυο ακόμα πτυχές του δράματος. Φέτος ούτε δύο στους δέκα φορολογούμενους δεν θα έχουν επιστροφή φόρου (16% το ποσοστό των πιστωτικών σημειωμάτων με το προς επιστροφή ποσό στα 210 εκατ. ευρώ για 630.000 φορολογούμενους). Οι φοροαπαλλαγές έχουν καταργηθεί και η μοναδική «επιζήσασα», αυτή των ιατρικών δαπανών μετρά τον τελευταίο χρόνο ζωής της.

Από την άλλη πλευρά η πληθώρα των μηδενικών εκκαθαριστικών (ήδη περίπου 2,750 εκατ. ή 45% του συνόλου) δείχνει τη συρρίκνωση των εισοδημάτων στα χαμηλότερα κλιμάκια, εκεί που το αφορολόγητο –έστω και ψαλιδισμένο από 8.636 έως 9.545 ευρώ- συνεχίζει ακόμα να καλύπτει από έξτρα φόρους, μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου