Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Από τον Ζορζ Πομπιντού στον Εμανουέλ Μακρόν

Τις τελευταίες ημέρες οι αγορές σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Ο επικεφαλής μεγάλης επιχείρησης με έδρα το Παρίσι κάνει λόγο για νέα αισιοδοξία στη γαλλική οικονομία με τη νίκη Μακρόν.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Όπως ο τραπεζίτης που έβγαλε τη Γαλλία από τις αγκυλώσεις του γκολισμού, άνοιξε νέους δρόμους στη χώρα του, τον ίδιο ρόλο καλείται να παίξει και ο νέος Γάλλος πρόεδρος.
Ο Ζορζ Πομπιντού (1911-1974), δεξί χέρι του στρατηγού ντε Γκολ, υπήρξε πρωθυπουργός στη χώρα του από το 1962 έως το τέλος του 1968 και μετά την παραίτηση του στρατηγού εξελέγη πρόεδρος το 1969. Απεβίωσε τέσσερα χρόνια αργότερα από μία σπάνια νόσο των οστών. Δάσκαλος και τραπεζίτης, άνθρωπος με μεγάλη κουλτούρα, κατά ομολογία φίλων και αντιπάλων του αναμόρφωσε τη Γαλλία και, εγκαταλείποντας τον γκολικό αντιαμερικανισμό, την έφερε στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων δυνάμεων.
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε και αυτός τραπεζίτης, διαθέτει ισχυρή κουλτούρα, η δε σύζυγός του είναι δασκάλα. Αρκετές ομοιότητες με τον Πομπιντού, λένε κάποιοι Γάλλοι που γνώρισαν τη Γαλλία του τέλους της δεκαετίας του 1960, καταγράφοντας τις τότε προσδοκίες των Γάλλων επιχειρηματιών για μία ριζική αλλαγή παραγωγικής πολιτικής.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα. Οι περισσότεροι Γάλλοι επιχειρηματίες και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων τρέφουν σοβαρές ελπίδες ότι, μετά την κοινοβουλευτική ισχυροποίηση του νέου προέδρου, η χώρα θα μπει στα μονοπάτια της επιτυχίας. Κυρίως δε θέλουν να πιστεύουν ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, που είναι αυτή της ταχύτητας και της γνώσης.

Ως φαίνεται, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες. Τις τελευταίες ημέρες οι αγορές σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Ο επικεφαλής μεγάλης επιχείρησης με έδρα το Παρίσι κάνει λόγο για νέα αισιοδοξία στη γαλλική οικονομία με τη νίκη Μακρόν. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βελτιώνονται. Έρευνα της ΙHS Market στις 21 Απριλίου είχε καταγράψει τον δέκατο συνεχή μήνα ανόδου στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία του γαλλικού ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 1,3% έναντι του προηγούμενου έτους, σε αύξηση έναντι του 1,1% του προηγούμενου τριμήνου.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον νέο πρόεδρο» τονίζει ο Μπερτράν Κολόμπ, κορυφαία επιχειρηματική προσωπικότητα της Γαλλίας και προσθέτει ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο ευρωπαϊκό επιχειρείν. Προφανώς δε ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Λαφάρζ γνωρίζει καλά για ποιο πράγμα μιλάει.
Στο πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβάνεται μείωση της φορολογίας των εταιρειών, αλλά και περικοπή των δημοσίων δαπανών (αν και μικρότερη από εκείνη που υποσχόταν ο Φρανσουά Φιγιόν στο δικό του πρόγραμμα), καθώς και απλοποίηση του πολύπλοκου, πανάκριβου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Επίσης, εξίσου σημαντικό για την επιχειρηματικότητα, ο Μακρόν υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες που είχε καταβάλει στο -σύντομο- πέρασμά του ως υπουργός Οικονομικών, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα εργασιακά, που συντηρούν υψηλά επίπεδα ανεργίας στη Γαλλία. Για τις επιχειρήσεις, προτεραιότητα έχει το θέμα της θέσπισης οροφής στις αποζημιώσεις απολύσεων. Μολονότι στις προεκλογικές του τοποθετήσεις ο νέος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν θα αγγίξει την εβδομάδα των 35 ωρών (που καθιέρωσαν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές το 2000-2002), μιλά για μία προσέγγιση «γερμανικού τύπου» στις ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, με επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ συνδικαλιστών και εταιρειών αντί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε εθνικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα μείωνε την επίδραση των αντίστοιχων εθνικών συνδικαλιστικών ενώσεων, που συχνά είναι μαχητικότερες από τις τοπικές.
Πέρα από αυτά, οι σχεδιασμοί Μακρόν να περικοπεί η υψηλή φορολογική πίεση (στη Γαλλία το Δημόσιο δαπανά 57% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα), ενθουσιάζουν επιχειρηματίες και επενδυτές. Προωθούμενες από τον Μακρόν μεταβολές θα μπορούσαν να διοχετεύσουν κεφάλαια στις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως οι startups, που ο ίδιος είχε υποστηρίξει και κατά την υπουργική του θητεία.
Η Γαλλία μπορεί, έτσι, να βρει μία από τις πρώτες θέσεις στον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Παράλληλα δε να βοηθήσει και την Ευρώπη προς την κατεύθυνση αυτή. Το ερώτημα όμως, μετά τον θρίαμβο του προεδρικού κόμματος «Εμπρός» στις βουλευτικές εκλογές, είναι το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις πριν αρχίσει η φθορά.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου