Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η Deutsche Bank πάει πολύ καλά!


Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Όσο πλησιάζουν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών stress tests, η χρυσή καρέκλα των μεγαλοτραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στριφογυρίζει και τα δάκτυλά τους χτυπάνε νευρικά το τραπέζι, σαν τους κακούς μαθητές σε έκτακτο τεστ στην τάξη! Η Deutsche Bank όμως, που αποτελεί το διαμάντι της Γερμανικής οικονομίας, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ή μήπως έχει;

Η Deutsche Bank, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, και φυσικά τίποτα να κρύψει. Γι' αυτό βιάστηκε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων δύο μέρες πριν τα stress tests. Εξάλλου τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά! Τα έσοδα της τράπεζας, σαν να λέμε οι "πωλήσεις" της καθώς οι τράπεζες έχουν έσοδα αντί για πωλήσεις, μειώθηκαν λίγο, για την ακρίβεια... 20%! Τα δε κέρδη της, από 818 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, έπεσαν στα... 20, δηλαδή μόλις... 98% πτώση. Φυσικά, όταν κάνεις 20 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, δηλαδή όσα τα έσοδα ενός μεσαίου μεγέθους μπακάλικου, πολλοί θα αναρωτηθούν τι μέρισμα θα δώσει η τράπεζα και μήπως η Τράπεζα έχει ήδη μπει στη ζώνη του… λυκόφωτος, δηλαδή σε εποχή ζημιών. Και αν ναι, τι μέλλει γενέσθαι.


Σύμφωνα με έκθεση αναλυτών της Barclays, η Deutsche Bank είναι ανάμεσα στις 4 Ευρωπαϊκές τράπεζες (οι άλλες τρεις είναι η Ιταλικές Unicredit, και MPS και η γαλλική BNP Paribas) που είναι με "σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα", τόσο σοβαρά που ίσως να κληθούν να βάλουν κεφάλαια, για να συνεχίσουν να έχουν άδεια λειτουργίας! Όμως αυτό απέχει από το να πούμε ότι η Τράπεζα θα κλείσει. Όπως έχουμε κατά καιρούς εξηγήσει, οι βασικοί κίνδυνοι της Τράπεζας είναι ασύμμετροι. Άρα όταν θα "σκάσει", αν ποτέ "σκάσει" ως τράπεζα, ο ήχος του κανονιού θα είναι τόσο δυνατός που θα ακουστεί πολύ μακριά, καθώς τα ποσά θα είναι μεγάλα, δεν θα είναι μερικά δις, αλλά κάτι πολύ, αφάνταστα, μεγαλύτερο!

Επί του παρόντος, όμως, πρόκειται για φύσημα του ανέμου που όμως δείχνει κάτι απλό. Ακόμη και οι απλές, οι καθημερινές δραστηριότητες της τράπεζας δεν βγάζουν πλέον κέρδος. Αυτό όμως, το πολύ απλό, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό! Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι η τράπεζα έχει να πληρώσει πρόστιμα, από τα κατά καιρούς σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί. Αν δεν βγάζει κέρδη, τα πρόστιμα από τα σκάνδαλα θα μειώσουν τα ισχνά "Ίδια κεφάλαια" της. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο, πολύ παραπάνω καθώς τα μικρά αυτά κεφάλαια είναι η βάση, είναι τα ξύλινα πόδια πάνω στα οποία γίνεται η απίστευτη κερδοσκοπία στην οποία έχει σημαντική δραστηριότητα η τράπεζα, οι αστρονομικού ύψους συναλλαγές στα παράγωγα!

Επιπλέον, υπάρχουν πρόστιμα σχεδόν βεβαιωμένα! Η Deutsche Bank, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, θα υποχρεωθεί άμεσα να "κλείσει" άρον-άρον διακανονισμό με το Υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πρόστιμο που θα πληρώσει εκεί για εξαπάτηση πελατών ενόσω πούλαγε παράγωγα υψηλού κινδύνου επί ακινήτων. Η Τράπεζα έκανε προβλέψεις 120 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο εξάμηνο γι' αυτό, αλλά αυτός δεν θα είναι, ίσως, και πολύ μικρός λογαριασμός, καθώς άλλες τράπεζες έκλεισαν διακανονισμό με ποσά 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια (4-5 δις ευρώ). Κάτι τέτοιο, αν συμβεί, θα εξαφανίσει ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων της! Ακόμη χειρότερα, η τράπεζα, παρότι έχει ως ορόσημό της την υλοποίηση της "Στρατηγικής 2020", ένα φιλόδοξο πρόγραμμα από 160 projects που υποτίθεται θα την κάνουν κορυφαία, τρώει ζημιές από παντού, καθώς βγαίνουν στη φόρα οι τακτικές της για ξέπλυμα χρημάτων από παράνομο εμπόριο στη Ρωσία και αλλού (π.χ. πρόσφατα στην Μαλαισία). Ουσιαστικά είναι σε έναν αγώνα να κλείσει δραστηριότητες πριν κλείσει η ίδια! Το χειρότερο, είναι ότι να χρειαστεί νέα κεφάλαια, δεν θα τα βρει εύκολα, καθώς η αγορά δεν της έχει πλέον καμία σχεδόν εμπιστοσύνη!

Η Τιμή μετοχής της Τράπεζας πλέον έχει καταρρεύσει από τα 100 στα 12,5 ευρώ. Μέχρι και σήμερα έπεφτε 3%, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του γερμανικού υπουργείου οικονομικών να την στηρίξει από τις αρχές του έτους με ζεστό χρήμα! Και, για να μιλήσουμε με όρους αποτίμησης, η χρηματιστηριακή της αξία είναι περίπου στο… 1/3 της λογιστικής αξίας. Αυτό, αυστηρά μιλώντας, δείχνει ότι η τράπεζα είναι πολύ κοντά στο κανόνι!

Αν οι φόβοι των αγορών είναι βάσιμοι, και δυστυχώς εν μέρει μάλλον είναι, και τελικά η Deutsche Bank χτυπήσει κανόνι στους επόμενους μήνες, αυτή η εξέλιξη θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χαστούκι για την πολιτική Σόιμπλε-Μέρκελ, μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ. Αν χρεοκοπήσει η Υπερτραπεζα αυτή, λόγω του μεγάλου μεγέθους της και του μεγάλου κόστους διάσωσής της, η Γερμανία ίσως δει μαύρες μέρες. Το οικοδόμημα δυστυχίας που έφτιαξε η Γερμανική διοίκηση με το ιερατείο Βρυξελλών, που στηρίχτηκε στην φτωχοποίηση του Νότου με κέρδη για τις Γερμανικές Υπερεταιρίες όχι απλά θα συγκλονιστεί (ήδη από την αποχώρηση Βρετανίας χάνει 2% περίπου αγοράς η Γερμανία), αλλά θα οδεύσει προς κατάρρευση! Αυτό όμως πρέπει να το απευχόμαστε! Δεν είναι ο "Χερ" Σόιμπλε που θα πληρώσει το λογαριασμό, αλλά όλοι μας! Κατάρρευση της Γερμανίας, θα συμπαρασύρει και θα γκρεμίσει όχι μόνο το "Ιερατείο Βρυξελλών", αλλά όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο και εμείς βρισκόμαστε, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, στέλνοντας παράλληλα τις παγκόσμιες αγορές σε μαύρες εποχές...

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.


Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου