Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Το στερεότυπο του εφικτού


Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ*
Υπάρχουν κάποιες στερεότυπες φράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά. Σε αυτές βρίσκουν καταφύγιο. Σε αυτές βρίσκουν καταφύγιο και ασφάλεια και τις ανάγουν σε υπέρτατεςαξίες. Από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε η δημοσιογραφία ούτε ηλογοτεχνία. Όσον αφορά την τηλεόραση, εδώ μπορούμε να διαπιστώσουμε πως τα στερεότυπα έχουν βρει τον βασίλειο τους. Συχνά γίνονται θέσφατα και διεκδικούν τη θέση του απολύτως σωστού. Δημιουργούν ένα είδος δικτατορίας και απαγορεύουν την άλλα έκφραση -στο σημείο που μπορούν- ως λάθος και αίρεση. Αν αυτό το αναγάγουμε σε ένα άλλο επίπεδο, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε την ίδια αναλογία μεταξύ ενόςδογματικού ακαδημαϊσμού και μιας πρωτοποριακής δημιουργίας. Σε όλες τις τέχνες όπου παρουσιάστηκαν νέα ρεύματα που αμφισβητούσαν την ορθότητα ενός επιβεβλημένου κλασικισμού, έμειναν στο περιθώριο για πολλά χρόνια. Άσχετα, αν μετά τη σειρά τους επιβλήθηκαν και ανέτρεψαν την κατεστημένη αισθητική.  
Το χρήμα θεωρείται στην εποχή μας υπέρτατη αξία. Και υπάρχει η εμπεδωμένη φράση ''χωρίς χρήματα δεν γίνεται τίποτα''. Για να δούμε αν είναι έτσι. Το χρήμα είναι αρχαία ελληνική λέξη, προέρχεται από το ρήμα χρώμαι και σημαίνει χρήσιμο πράγμα. Από μόνο του δεν έχει καμία αξία. Αν βρεθεί κάποιος στην έρημο με ένα βαλιτσάκι λίρες, θα του είναι μόνο βάρος. Δεν θα μπορέσει να αγοράσει ούτε ένα κομμάτι ψωμί και ούτε ένα μπουκάλι νερό. Αν το χρήμα αυτό καθαυτό είχε αξία, τότε θα έπρεπε να αλλάζαμε τον Ποινικό Κώδικα και να αναποδογυρίσουμε την υπάρχουσα ηθική. Αν κάποιος δημόσιο λειτουργός υπεξαιρούσε από κάποιο υπουργείο μερικά εκατομμύρια ευρώ, θα λέγαμε πως πάλεψε για τις αξίες του. Το ίδιο για τους πολιτικούς που παίρνουν μίζες. Οι άνθρωποι αυτοίυπηρετούσαν ιδανικά. Και ο κοινός χαφιές που καρφώνει αθώους ανθρώπους είναι ιδεολόγος. Ή ακόμα, ένας πλούσιος εργοδότης που αφήνει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, που ''πτωχεύει'' την επιχείρηση του, θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένος επιχειρηματίας. Με μια φράση: Η κάθε κομπίνα θα ήταν ύψιστη αρετή.  

Οι παραπάνω γραμμές φαίνονται υπερβολικές. Αλλά με μια ανάγνωση μπορεί να είναι μια περιγραφή του κόσμου όπου ζούμε. Από τα σκάνδαλα διαφθοράς λίγα φτάνουν στη δικαιοσύνη. Και συχνάπαραγράφονται. Αφού αυτός ο κόσμος στηρίζεται στο χρήμα, το χρήμα δεν μπορεί να καταδικάσει τον εαυτό του. Ένα άλλο στερεότυπο που ακούμε κατ' επανάληψη είναι πως η πολιτική είναι η τέχνη τουεφικτού. Αυτό κυρίως προέρχεται από τη Δεξιά, που δεν επιθυμεί αλλαγές και θέλει να συντηρήσειτην υπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή το πλαίσιο στο οποίο θα κάνεις πολιτική είναι δεδομένη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τώρα το ακούμε και από τους αριστερούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρηματολογούν στη βάση αυτού του στερεότυπου. Μας λένε: ''Αυτή η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. Κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν, αλλά δεν έχουν άλλη λύση. Και είναι καλύτερα από το να έχουμε κυβέρνηση Ν.Δ ή ΠΑΣΟΚ.''. Το εφικτό λοιπόν στην πολιτική είναι να σεβαστείς τους κανόνες που έχει επιβάλλει το σύστημα και να υπηρετείς τα ίδια συμφέροντα. Σε αυτήν την περίπτωση το εφικτό είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα και η ανανέωσητου. Το πολιτικό μας σύστημα είναι δικομματικό. Διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ και το κενό που άφησε τοκατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνει το ΠΑΣΟΚκαι προσχώρησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στο νέο πρωταγωνιστή Αν η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερή πολιτική, τότε ισχύουν οι νόμοι της μετεμψύχωσης. Και εδώ ας αποτίσουμε φόρο τιμής στον Ρασούλη, που τα είχε προβλέψει: ''Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς και Ιούδας''.  
Όταν γραφόταν αυτές οι γραμμές, ακόμα δεν είχε ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος. Αλλά θα περάσει. Το ότι κρατιέται το πλαφόν του 3% στρέφεται εναντίον της Αριστεράς και στοχεύει κατά κύριο λόγο τους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν κάποια μέρα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει κάτω από το 3%. Το είδαμε αυτό με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του 2012, το άθροισμα των πολιτικών φορέων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν 19,02%, που θα απέδιδε 60 έδρες αν υπήρχε απλή αναλογική. Και αυτό σημαίνει πως σε κάποιους η ψήφος δεν μετράει, έστω και αν είναι ένας στους πέντε

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου