Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Περίπου 60 δισ. ευρώ μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός της οικονομίας σε 7 χρόνια


Κόντρα στη φύση τους και στο DNA τους λειτουργούν τα τελευταία 7 χρόνια οι τράπεζες, καθώς αδυνατούν να βρουν δίαυλους χρηματοδότησης της οικονομίας με νέα δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, το υπόλοιπο της δανειοδότησης για το σύνολο της ιδιωτικής αγοράς (εξαιρείται ο δημόσιος τομέας) μειώθηκε κατά περίπου 60 δισ. ευρώ.
Σε χθεσινή μελέτη της ΤτΕ επισημαίνεται ότι το πιστοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η αγορά «στέγνωσε» λοιπόν από χρηματοδότηση, καθώς η βαθιά κρίση που έπληξε την οικονομία και οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είχε ως συνέπεια να υποχρεωθούν οι τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα εποπτικά τους κεφάλαια που σημαίνει ότι δεν περισσεύουν αρκετά χρήματα για νέα δάνεια.

H αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων, με τη σειρά της, είχε ως φυσικό επακόλουθο να επιδεινωθεί η κεφαλαιακή βάση των πιστωτικών ιδρυμάτων, να οδηγηθούμε σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και να επιβληθούν πολύ αυστηρά κριτήρια στις νέες χορηγήσεις δανείων, ώστε να υπάρχουν αυξημένες εξασφαλίσεις από τους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα, βέβαια, υποχώρησε αισθητά και η ζήτηση για νέα δάνεια, καθώς αρκετοί δεν ήθελαν να ρισκάρουν να γίνουν «κόκκινοι» μετά από λίγα χρόνια.
Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλουχίας γεγονότων, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στην αγορά και τα capital controls, κατέστησε τις τράπεζες απρόσιτες για το μέσο νοικοκυριό και τη μέση επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια χορηγήσεων υποχώρησαν. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχασαν τον φυσικό τους ρόλο, που είναι να «πουλάνε» χρήμα.
Τον Ιούνιο του 2009 το πιστωτικό υπόλοιπο από όλες τις κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κ.ά.) έφτανε τα 260 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 201 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 60 δισ. ευρώ χαμηλότερα. Η πιστωτική ασφυξία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αρθεί μόνο εάν λυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Μόνο τότε θα υπάρξει μείωση των εποπτικών κεφαλαίων (λόγω εξυγίανσης και συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου) και θα αποκτήσουν και πάλι οι τράπεζες διαθέσιμα κεφάλαια για νέες πιστώσεις. 

economy365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου