Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Στην Αγγλία, ο Τόνυ Μπλερ, πρώην αρχηγός του Εργατικού κόμματος, ενδεχομένως να συλληφθεί και καταδικαστεί στους επόμενους μήνες για εγκλήματα πολέμου, καθώς βομβάρδισε μία χώρα βασισμένος σε ένα ψέμα. Μήπως πρέπει και ο κος Σόιμπλε, ενορχηστρωτής της φτωχοποίησης του 1/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις όφελος μιας χούφτας εταιριών να δικαστεί για εγκλήματα;
Η γνώμη του γράφοντος, είναι ότι ο Σόιμπλε όχι μόνο δεν πρέπει να δικαστεί, ή να καταδικαστεί, αλλά αντίθετα, πρέπει να προταθεί επισήμως και να του δοθεί, όπως και στο ιερατείο των Βρυξελλών με επικεφαλής τους Μπαρόζο και Γιούγκερ, το νόμπελ Οικονομικών! Ποτέ άλλοτε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφερε να βουλιάξει τόσο γρήγορα μια οικονομική ζώνη 510 εκατομμυρίων πολιτών! Ως τώρα πιστεύαμε ότι έγινε τυχαία, όμως από σήμερα υπάρχουν και οι αποδείξεις ότι αυτό έγινε σκόπιμα, με πολιτικό δόλο!
Δύο εκθέσεις, η μία από την ίδια Γερμανία, με αποκαλύψεις της έγκυρης εφημερίδας Neues Deutschland, και η άλλη από τα σπλάχνα του ΔΝΤ, χορηγούν ενδείξεις και αποδείξεις, ότι επί 6 χρόνια τόσο η Γερμανική ηγεσία, όσο και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και το ΔΝΤ είχαν «στήσει» ένα παιχνίδι απειλών, διαστρέβλωσης πραγματικότητας και πολιτικού γκαγκστερισμού ώστε να επιβάλλουν μέτρα που εξαρχής θα ήταν καταστρεπτικά. Η έκθεση του ΔΝΤ και το δημοσίευμα της εγκυρότατης γερμανικής εφημερίδας…. ενδεχομένως επαρκούν για να τεκμηριωθεί σε διεθνή δικαστήρια ότι έχει διαπραχθεί ανθρωπιστικό έγκλημα κατά της Ελλάδας και η Ελλάς ενδεχομένως έχει βάση να προχωρήσει ακόμη και σε στάση πληρωμών, και να ασκήσει διώξεις έναντι συγκεκριμένων προσώπων. Να σημειώσουμε ότι διώξεις μπορεί να ασκηθούν όχι μόνο για πράξεις, αλλά και για παραλείψεις!
Όμως, γνωρίζοντας την «αντικειμενικότητα» των διεθνών δικαστηρίων, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, οποιαδήποτε δίωξη, θα ήταν μια τρύπα στο νερό. Τα διεθνή δικαστήρια ελέγχονται από αυτούς που δημιουργούν τις «ελεγχόμενες κρίσεις», είναι όργανά τους για να επιβάλλουν πολιτική με την «τήβεννο», θα ήταν αφελές να χτυπάμε το χέρι μας στο καρφί! Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι ένα θαυμάσιο επιχείρημα ώστε η Ελλάς να επιταχύνει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα του χρέους, πατώντας όλα τα κουμπιά! Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε νομικές «τρύπες στον νερό», αλλά να ασκήσει τώρα αποφασιστική πολιτική που να υποχρεώσει σε διαγραφή και χρονική διαπλάτυνση του χρέους, βασιζόμενη στα νέα δεδομένα, κυρίως την έκθεση του ΔΝΤ. Το ότι ο κος Σόιμπλε ήθελε έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία, το δήλωσε ο ίδιος δημοσίως σε δείπνο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το Μάιο του 2016. Και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για τις απόψεις του. Όμως, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το ότι το χρησιμοποίησε ως βασικό εργαλείο εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης , όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που επισυνάπτει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, που υπογράφει ο κορυφαίος γερμανός δημοσιογράφος Tom Strohscheider, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο κύριος Σόιμπλε, έχει εκβιάσει την ελληνική Κυβέρνηση με έγγραφο (11/6/2015) που ανέφερε ωμά το Grexit ώστε να επιβάλλει ανάλγητη και χωρίς όρους λιτότητα στην Ελλάδα! Πολιτικός γκαγκστερισμός, δηλαδή, με πολιτική που φτωχοποιεί το 1/3 της Ευρώπης, εξυπηρετώντας τα στενά συμφέροντα των «αφεντικών» του Σόιμπλε, μιας χούφτας εταιριών! Τόσο ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο κύριος Παπανδρέου, ενδεχομένως είχαν υποστεί αντίστοιχους γκανγκστερικού τύπου εκβιασμούς ώστε να εξαναγκαστούν να υπογράφουν μνημόνια φτωχοποίησης της Ελλάδος, όμως εδώ έχουμε, για πρώτη φορά, γραπτές αποδείξεις.
Με την σειρά του το ΙΕΟ, το όργανο εσωτερικού ελέγχου της ποιότητας των εργασιών του ΔΝΤ, δημοσίευσε χτες έκθεση-σεισμό με τίτλο ‘The IMF and the Crises in Greece, Ireland, and Portugal’, στην οποία διαπιστώνει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν αντιεπιστημονικά και υπονοεί ότι υπήρχε πολιτικός δάκτυλος σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους που είναι βιώσιμο. Σκόπιμα δεν έγινε σοβαρή διαγραφή του χρέους, ενώ ήξεραν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το πληρώσει. Ρίχνει ευθύνες στο ΔΝΤ που δεν ζήτησε διαγραφή και αναρωτιέται γιατί αυτό δεν έγινε. Αυτή είναι σημαντική εξέλιξη. Σημαντικότατο επιχείρημα, με το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει διαγραφή τώρα!
Ας σημειώσουμε στα παραπάνω ότι μετά το δημοψήφισμα-βόμβα των Βρετανών που ανοίγει τον δρόμο στο Brexit, και το σημερινό νέο ότι ο μέχρι πρόσφατα «σκληροτράχηλος» Σόιμπλε υποχρεώθηκε σε προσωπική ταπείνωση εκλιπαρώντας να διαγραφούν τα πρόστιμα σε Πορτογάλους και Ισπανούς αλλά και την παράλληλη γεωπολιτική στροφή Ερντογάν προς Ρωσία, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά αλλάζουν για την Ελλάδα. Η γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδος, αλλά και το ξεδόντιασμα τόσο του Σόιμπλε όσο και του «ιερατείου των Βρυξελλών», που πλέον εκλιπαρούν ώστε να μην αποχωρήσουν από την ΕΕ και οι υπόλοιπες 28 χώρες, δημιουργούν συνθήκες ώστε η χώρα μας να πετύχει τους καλύτερους όρους διαγραφής χρέους άμεσα! Διαγραφής που πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% όπως το έχουμε εξηγήσει, για να έχει έννοια, και διαπλάτυνσης-αντικατάστασής του υπολοίπου από Ομόλογα 50 ως 100 ετών διάρκειας. Να σημειώσουμε ότι αυτά δεν θα γίνουν από μόνα τους! Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινήσει τον τροχό! Όμως, παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα, πιέζοντας ΗΠΑ και ΕΕ για απόφαση για χρέος πριν τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς η αμερικάνικη κυβέρνηση θα αλλάξει ηγεσία από το νέο έτος, λόγω προεδρικών εκλογών, και είναι άγνωστο αν και εφόσον ο νέος Πρόεδρος (μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ) θα δεχτεί διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ ξέρουμε ότι η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, το βλέπει θετικά!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.
Πηγή liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου