Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η βόμβα των κόκκινων δανείων

analyst


Το θέμα της υπερχρέωσης αποτελεί το κορυφαίο της εποχής μας, ενώ επιλύεται είτε με μαζικές διαγραφές, είτε με υπερπληθωρισμό, είτε με πόλεμο – ευχόμενοι να έχει ωριμάσει η ανθρωπότητα και να μην επιλεχθεί το σενάριο της καταστροφής / ηχητικό
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι επακόλουθο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη – λόγω της οποίας η ήπειρος μας έχει βυθιστεί στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μειώνονται η κατανάλωση, οι επενδύσεις, το ΑΕΠ  κοκ. Προηγούνται βέβαια τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, μηδενός εξαιρουμένου, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η Ανατολική Ευρώπη – με αρκετές άλλες χώρες που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα, να κινδυνεύουν επίσης.
Για παράδειγμα η Ολλανδία λόγω του τεράστιου ιδιωτικού της χρέους (ανάλυση), το Βέλγιο (δημόσιο χρέος), η Αυστρία κοκ. – ενώ δεν θα μείνει αλώβητη ούτε η Γερμανία, αφενός μεν επειδή είναι η κυριότερη δανείστρια οικονομία της Ευρωζώνης, αφετέρου λόγω του εξαιρετικά ευάλωτου χρηματοπιστωτικού της τομέα, με κορυφή του παγόβουνου τη Deutsche Bank.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το ποσοστό των κόκκινων δανείων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη πριν από έναν περίπου χρόνο – έχοντας έκτοτε αυξηθεί σημαντικά. Όπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα ακολουθεί την Κύπρο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς επίσης η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία κοκ. – όταν παράλληλα ορισμένοι αναρωτιούνται εάν η Μ. Βρετανία θα βρεθεί τελικά κερδισμένη, ψηφίζοντας την αποχώρηση της από την καταρρέουσα ΕΕ.

Περαιτέρω, ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε οι άλλες χώρες που αναφέραμε παραπάνω – αλλά η Ιταλία, αφενός μεν λόγω των τεραστίων προβλημάτων της οικονομίας της σε συνδυασμό με το μέγεθος της (δημόσιο χρέος 2,2 τρις €!), αφετέρου εξαιτίας των τραπεζών της (ανάλυση).
Με δεδομένο δε το ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της (Unicredit) είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ έχει εξαγοράσει μία σημαντικότατη Αυστριακή (Bank of Austria), καθώς επίσης μία αντίστοιχα μεγάλη Γερμανική (HypoVereinsbank), κατανοεί κανείς πού θα οδηγούσε τυχόν χρεοκοπία της – η οποία φυσικά δεν θα επιτραπεί ούτε από την Ιταλία, ούτε από την ΕΚΤ.
Όπως φαίνεται τώρα από το επόμενο γράφημα, η εξέλιξη των κόκκινων δανείων στην Ιταλία είναι καταστροφική – επίσης στην Πορτογαλία, οι τράπεζες της οποίας ευρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την άποψη πως η Ιταλία είναι αδύνατον να επιβιώσει εντός της Ευρωζώνης, εκτός εάν αποφασισθεί η πολιτική ένωση των κρατών μελών – κάτι που όμως θεωρούμε πολύ δύσκολο να συμβεί.

Συνεχίζοντας, τα τεστ αντοχής που θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ την Παρασκευή το βράδυ, μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων, έχουν κυρίως στόχο να προσπαθήσουν να πείσουν τους καταθέτες, τους μετόχους, καθώς επίσης τους ομολογιούχους των τραπεζών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα – έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς την οποία θα καταρρεύσει.
Ακόμη όμως και αν το πετύχουν, «καταδικάζοντας» έστω κάποιες τράπεζες για να μην αντιληφθούν οι καταθέτες τις υπόγειες μεθόδους παραπλάνησης, απλά θα καθυστερήσουν το κακό, διογκώνοντας το ταυτόχρονα – αφού δεν πρόκειται να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα της Ευρώπης, εάν συνεχισθεί η ίδια πολιτική.
Το θέμα του χρέους πάντως αποτελεί κορυφαίο της εποχής μας, αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο (άρθρο), ενώ επιλύεται είτε με τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, είτε με υπερπληθωρισμό (ο οποίος όμως καταστρέφει νομίσματα και οικονομίες), είτε με πόλεμο – ευχόμενοι να έχει ωριμάσει η ανθρωπότητα, οπότε να επιλεχθεί η διαγραφή. Ακολουθεί η σημερινή συνομιλία του κ. Σαχίνη με τον κ. Βιλιάρδο, για θέματα της επικαιρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου