Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Η κληρονομιά της αβεβαιότητας


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κληρονομήσει έναν κόσμο περίπλοκο, γεμάτο προκλήσεις, με μεγαλύτερη την τρομοκρατία. Άγνωστο, προς το παρόν, το ποιος θα είναι και το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Γνωστά η αβεβαιότητα και η ανησυχία που προκαλούν, προς το παρόν, οι πολιτικές πεποιθήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που έλαβε και επίσημα το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικανών.
Παρότι κανένας δεν έχει αποσαφηνίσει ή κατανοήσει εντελώς τις θέσεις του περί εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, μια και είναι αρκετά αμφιλεγόμενες, ο κ. Τραμπ προωθεί ριζικά εθνικιστικές θέσεις και ιδέες απομονωτισμού, που δεν συνάδουν με την πλατφόρμα του ίδιου του κόμματός του. Διατυπώνει μία άποψη «απατηλή» για την Αμερική, προβάλλοντάς την ως ένα έθνος σε φθίνουσα πορεία, που έπαψε να χαίρει σεβασμού στο εξωτερικό, ενώ το σχέδιο απομονωτισμού της από τον υπόλοιπο κόσμο, η ακύρωση εμπορικών συμφωνιών και οι τακτικές εκφοβισμού ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους, εάν δεν χαρακτηρίζονταν παράλογα.

Ο κ. Τραμπ τάσσεται επίσης υπέρ του προστατευτισμού και αυτό αυτομάτως θέτει σε κίνδυνο πολλές εμπορικές συμφωνίες. Με κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι προτίθεται να καταγγείλει πολλές από αυτές, εστιάζοντας σε σημεία που ενισχύουν την ξενοφοβία, αντί να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, όπως τα πλεονεκτήματα επιχειρήσεων έναντι κυβερνήσεων, ενώ σταθερά στο στόχαστρό του βρίσκεται η Κίνα,κάνοντας λόγο για αυστηρότερη δασμολογική πολιτική. Αντιφατικά τα μηνύματα και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, καθώς το σχέδιό του προσφέρει ελάχιστα στον μέσο Αμερικανό και αρκετά στο 1% του συσσωρευμένου πλούτου. Και ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ ευρύτατων φορολογικών περικοπών προς όλους, τώρα αναδιπλώνεται, παραπέμποντας κάποια σημαντικά θέματα στη διακριτική ευχέρεια κάθε επιμέρους πολιτείας.
Επίσης, μέτρα όπως η ανέγερση φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό και η απέλαση εκατομμυρίων οικονομικών μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα εκτιμάται ότι θα είχαν σοβαρές συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ θα έχαναν αμέσως ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού τους. Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, εάν εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική Τραμπ, θα οδηγήσει στην απώλεια περίπου 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Μερικές φορές λοιπόν, η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την απογοήτευση...

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου