Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της

Το Ποντίκι


Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι πιθανώς η Ελλάδα να μην αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ύψους 366 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το CNBC ακόμα και αν η χώρα πετύχει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης.
 
«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της», αναφέρει ο Kingsley Jones, ιδρυτής και CIO της Jevons Global.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτή την περίπτωση. Τώρα το Ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175%, το οποίο είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία».
 
«Απλά κοιτάξτε την Ιαπωνία», συνεχίζει ο κ. Jones. « Το χρέος της πλησιάζει ταχύτατα το 300% του ΑΕΠ.
Μια ημέρα όλο αυτό το βουνό χρέους απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, όπως δεν πρόκειται να αποπληρωθεί και το Ελληνικό χρέος».
Σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας, απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110% τους ΑΕΠ ως το 2022.
 
Την Παρασκευή, το πρόγραμμα επεκτάθηκε για τέσσερις μήνες, με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία δεν περιείχε τα αιτήματα του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» ή απομείωση του τεράστιου χρέους.

Πάντως η τελική επικύρωση της συμφωνία της Παρασκευής και της παράτασης του προγράμματος, εναπόκειται στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα.
 
«Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας, λίγο- πολύ, απαιτεί από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για χρονικό διάστημα που ξεπερνά την δεκαετία.
 
Καμία χώρα με προβληματική οικονομία έχει ποτέ κατορθώσει να πετύχει κάτι ανάλογο.
Έτσι, ειλικρινώς πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες όροι που επιβάλουν αυτές τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, είναι μη πραγματοποιήσιμοι», συνεχίζει ο Kingsley Jones.
 
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου