Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Οι άξονες για μια αποτελεσματική μακροοικονομική πολιτική ΜΕΡΟΣ Β’

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Στο χθεσινό μας άρθρο ασχοληθήκαμε με το ακόλουθο κεφαλαιώδες ερώτημα:
Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα 
της κυβέρνησης στον τομέα της μακροοικονομικής πολιτικής;
Η επίτευξη των οποιωνδήποτε στόχων μακροοικονομικής πολιτικής, εξαρτάται άμεσα από τέσσερα κομβικά σημεία, που ουσιαστικά θα πρέπει να αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Χθες σχολιάσαμε δύο από τους τέσσερις πυλώνες της αναμενόμενης μακροοικονομικής πολιτικής.
Σήμερα θα αναλύσουμε τους εναπομείναντες δύο, δηλαδή τον τρίτο και τον τέταρτο άξονα του πλαισίου μακροοικονομικής πολιτικής. 
Τρίτος Άξονας: Ενίσχυση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, με τον ανθό του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Με κομματικούς εγκάθετους και επαγγελματίες καρεκλοκένταυρους, δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική κυβερνητική οικονομική πολιτική. Τα γράφουμε από τη στήλη αυτή και ορισμένοι νομίζουν ότι μεροληπτούμε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι χρήσιμη και κτυπά το καμπανάκι κινδύνου σε αυτούς που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. 

Από την πρώτη στιγμή ασκήσαμε αυστηρή κριτική στην επιλογή του νυν κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Ας παραβλέψουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι, το σύνολο σχεδόν των επιλεγέντων μελών του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1990 και οι περισσότεροι είναι γνωστοί θεσιθήρες. Εμείς καυτηριάζουμε την ερευνητική τους ανεπάρκεια, κάτι το οποίο κατέστη πασιφανές με τα σοβαρά τεχνοκρατικά λάθη, που είχε το non-paper που υπέβαλε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου του 2015. Για παράδειγμα, ο κ. Χουλιαράκης δεν κάνει για την καυτή και πολύ απαιτητική καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Η καρέκλα αυτή απαιτεί επιστήμονα με πλούσιο ερευνητικό έργο στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και εξαίρετες γνώσεις σε θέματα εφαρμοσμένης οικονομικής. Παράλληλα, η στελέχωση των μελών του ΣΟΕ θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά και όχι κομματικά κριτήρια. Δυστυχώς, η πράξη μας επιβεβαιώνει, καθότι οι εκάστοτε καρεκλοκένταυροι που αποτυγχάνουν για το σκοπό που επιλέγηκαν, λόγω των άστοχων μέτρων οικονομικής πολιτικής που λαμβάνουν, προκαλούν την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της  χώρας και παρ’ όλα αυτά το κομματικό κύκλωμα τους επανατοποθετεί σε άλλες κρατικές καρέκλες με παχυλότερους μισθούς. Τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να αντιληφθούν, ότι, με εγκάθετους και σφουγγοκωλάριους του μασονικού κυκλώματος, δεν μπορούν να επιλυθούν τα φλέγοντα και χρονίζοντα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Τέταρτος Άξονας: Εφαρμογή προγράμματος μακροοικονομικής πολιτικής, που να εκπέμπει ελπιδοφόρο αναπτυξιακό όραμα και να δίνει βάσιμες υποσχέσεις για την βιωσιμότητα (διαχειρισημότητα) του δημοσίου χρέους στο μέλλον.
Η μακροοικονομική πολιτική του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να αποτυπωθεί στο υπό εκπόνηση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2020, στο οποίο πρόκειται να ποσοτικοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Η φιλοσοφία και η μέθοδος άσκησης της μακροοικονομικής πολιτικής συνιστούν δύο από τους βασικότερους παράγοντες, που κρίνουν την αποτελεσματικότητα των υιοθετούμενων μέτρων πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την μεταπολίτευση, καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το κρατικό χρέος, τόσο ως απόλυτα μεγέθη, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται, ότι, οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κ.ά.) και εκπρόσωποι σημαντικών παραγωγικών τάξεων από τους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας, κ.λπ., θα έπρεπε να είχαν πιο ενεργό ρόλο στην χάραξη της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Αναμφίβολα, η εφαρμογή μιας άρτιας και τεχνοκρατικά δομημένης μακροοικονομικής πολιτικής, που να εγγυάται την έξοδο από την οικονομική και την δημοσιονομική κρίση, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου