Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η διαπραγμάτευση πέτυχε, αλλά η οικονομία...

Ο Γ. Βαρουφάκης (Christos DOGAS)
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης από το Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για επιτυχία στη διαπραγμάτευση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το δημοσιονομικό κενό της οικονομίας είναι υπαρκτό και ότι η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αρχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα


Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης από το Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατηγική της ελληνικής πλευράς ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο.

«Η στρατηγική που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν τακτικισμός», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά «ξεκάθαρη προσπάθεια να αλλάξουμε τους όρους».

Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Από τα πρώτα ταξίδια που κάναμε, επιλέξαμε να μιλάμε με όρους πολιτικούς. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια διαπραγμάτευση, γνωρίζαμε ότι θα πάθουν ένα σοκ».

«Το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν -ιδίως η Γερμανία-, είναι Ότι "υπάρχει ένα πρόγραμμα, δεν αλλάζει αυτό, θα το εφαρμόσετε ή δεν θα το εφαρμόσετε"; Οπότε η στρατηγική μας ήταν, μέσα από πολιτικό λόγο, να αρνηθούμε να εμπλακούμε σε τέτοια διαδικαστική κουβέντα» εξήγησε.

Καμία αναφορά στο μνημόνιο


«Από εκεί λοιπόν που ήμασταν πλήρως απομονωμένοι» παρατήρησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, πριν ξεκινήσει το δεύτερο Eurogroup, είχαμε κερδίσει ερείσματα, οπότε σιγά-σιγά, μέχρι που φτάσαμε μεταξύ 2ου και 3ου Eurogroup, είχε επέλθει μεγάλη αλλαγή, στο να γίνει συζήτηση επί της ουσίας».

Και συνέχισε, αναλύοντας τη στρατηγική του: «Καταλήξαμε στο τρίτο Eurogroup σε συμφωνία. Στο τρίτο Eurogroup η δική μου η ζωή ήταν πολύ εύκολη. Χρειάστηκε να παρέμβω μόνο δύο φορές, σε αντίθεση με πολλούς άλλους συναδέλφους μου, οι οποίοι παρενέβησαν πολλές φορές».

Εξήγησε, δε, ότι το τρίτο Eurogroup «τελείωσε, με τελεσίγραφο προς εμάς να γράψουμε επιστολή, που να ζητάμε παράταση της δανειακής συμφωνίας. Δεν υπήρχε αναφορά στο μνημόνιο, στο MOU, και μάλιστα υπήρχαν αναφορές στα θέματα που θέλουμε εμείς».

«Ο Ντάισελμπλουμ μου είπε ότι αν και μόνο αν κριθεί ικανοποιητική η επιστολή μας, θα συγκληθεί το Eurogroup» συνέχισε, τονίζοντας πως «επετεύχθη ο αρχικός στόχος μας, που ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής συμφωνίας από το MOU».

Διαπραγμάτευση με στόχο συμφωνία


Και συνέχισε: «Άκουσα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε τον Μανόλη Γλέζο και άλλες αντιδράσεις. Η δική μου εντολή, η εντολή που εγώ εισέπραξα από την κυβέρνηση, ήταν να διαπραγματευτούμε με στόχο τη συμφωνία. Όχι με στόχο τη ρήξη, αλλά με στόχο τη συμφωνία».

«Οι προηγούμενοι έλεγαν θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για συμφωνία, γιατί αποκλείουμε τη ρήξη. Εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά δεν αποκλείσαμε τη ρήξη. Στους συναδέλφους που μου λένε "δεν τα 'σπασες με την τρόικα", η απάντησή μου είναι "αυτή ήταν η εντολή μου: δεν ήταν να τα σπάσουμε, ήταν να τα βρούμε"».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ποσοτικοποιηθεί, εξήγησε πως «όταν κάποιοι κατηγορούν ότι δεν έχει ποσοτικοποιηθεί, δεν είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει με τον Ντάισελμπλουμ να υπάρχει ποσοτικοποίηση».

Τόνισε επίσης ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το Σάββατο, «κάναμε το πλαίσιο». «Μετά» είπε, «κλειδώθηκα εγώ σε ένα γραφείο και σε τέσσερις ώρες το είχα φτιάξει. Μετά το έστειλα στην Κομισιόν, στις 02:15 το έστειλα, το πρωί μου έστειλαν την απάντηση».

«Είδα τι από αυτά που μας είπαν τι θέλουμε και μπορούμε να ενσωματώσουμε. Κάποια άλλα έγιναν αλλαγές και ενσωματώθηκαν και κάποια άλλα ήταν κόκκινες γραμμές για μας» υπογράμμισε.

Και συνέχισε, περιγράφοντας τις διαβουλεύσεις: «Μετά έγινε συζήτηση στην κυβέρνηση, τι μπορούμε να δεχθούμε και τι προτείνουμε και μετά εγώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης από μας είχαμε μια conference call. Υπήρξε μεγάλη γκάμα ζητημάτων που μας απαιτήθηκε να βάλουμε».

Οι κόκκινινες γραμμές των άλλων
 

«Δεν πετύχαμε ακριβώς αυτό που θέλουμε στο βαθμό που και εκείνοι μας είχαν πει τι είναι κόκκινες γραμμές γι' αυτούς» παραδέχτηκε ο υπουργός, ενώ απέρριψε τα περί καθυστέρησης. «Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε και τόνισε ότι «ένας λόγος που καθυστερήσαμε, είναι ότι το teleconference τελείωσε στις 9-10 χθες το βράδυ και μετά 12:11 το στείλαμε».

«Χθες το βράδυ εμείς στείλαμε λοιπόν το τελικό κείμενο και σήμερα μέχρι την ώρα που έγινε το teleconference εγώ δεν ήξερα ποια ήταν η στάση τους. Όσον αφορά στο εύρος των μεταρρυθμίσεων που προτείναμε, ήταν αρκετά ευρύ, δεν μπορούσε να είναι πιο ευρύ, δηλαδή τι άλλο να βάλουμε; Κάποιοι μου στείλανε ιδέες ανεπίσημα» είπε ακόμη.

Σε ερώτηση για το τι έχει κερδίσει η Ελλάδα από τη συμφωνία, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «αυτό το κείμενο θα μετατραπεί σε κείμενο αξιολόγησης του Απριλίου. Όπως είπα και στη συνέντευξη μετά το Eurogroup, είναι ένα βήμα μόνο, αλλά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ακυρώνεται το μέιλ Χαρδούβελη


Μιλώντας για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος, εξήγησε ότι «ουσιαστικά ακυρώνεται το mail Χαρδούβελη, ακυρώνεται η μείωση συντάξεων και η αύξηση ΦΠΑ και ουσιαστικά για το μέλλον είναι εκπεφρασμένη η άποψη να μην συνεχιστεί η λιτότητα που επέβαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%».

«Τουλάχιστον ένας από τους τρεις θεσμούς θα μας στηρίξει, γιατί καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ανάκαμψη» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας πως είναι θετικό ότι κατά το τετράμηνο αυτό το θετικό είναι ότι δεν θα έχουμε υφεσιακά μέτρα», παραδέχθηκε ωστόσο πως το αρνητικό είναι ότι δεν θα έχουμε αναπτυξιακά μέτρα.

«Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το οποίο θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τώρα» συμπλήρωσε.

Πηγή TPP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου