Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η Διαπραγμάτευση Της Αθήνας Ανοίγει Συζήτηση Στην Κύπρο

analitis


Για τη θετική στάση της Κύπρου έναντι των προσπαθειών της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ευχαρίστησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Εν τω μεταξύ, η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους έχει ανοίξει συζήτηση στην Κύπρο σχετικά με τη στάση της Λευκωσίας έναντι της τρόικας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει πετύχει πράγματα, τα οποία τώρα επιχειρεί να πετύχει και η Αθήνα.
Η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, διαπραγματεύθηκε και διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα και πέτυχε σημαντικούς στόχους. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν αντιμέτωπες με την τρόικα «κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες».
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε  ότι «πράγματα, τα οποία πέτυχε η Λευκωσία στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, επιχειρεί να τα πετύχει σήμερα η Αθήνα».
Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες, τόνισε, η οποία μετρίασε και τις επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής στον κυπριακό λαό, ήταν η χρονική μετατόπιση της υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 4% από το 2016, στο 2018.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Κύπρος έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος, όπως είπε, να το πράξει.
Αν και χαρακτηρίζει ορθή την πολιτική της Αθήνας, τονίζει πως «για να επιβιώσει το ελληνικό κράτος, πρέπει οι Έλληνες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα».
Δημοσκόπηση: Υπό αμφισβήτηση οι χειρισμοί της κυπριακής κυβέρνησης
Η στάση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την οποία παρουσιάζει την Κυριακή η εφημερίδα «Σημερινή», οι Κύπριοι θεωρούν θετικές τις εξελίξεις που δρομολόγησε η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και η πλειοψηφία έχει θετική άποψη τόσο για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ταυτόχρονα, οι Κύπριοι στέλνουν σαφές μήνυμα στην κυπριακή Κυβέρνηση, πως αναμένουν από αυτή να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και να της προσφέρει υποστήριξη. Όπως διαφαίνεται από τα ευρήματα, οι Κύπριοι θεωρούν ότι οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα θα επηρεάσουν τόσο την Κύπρο όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη και αισιοδοξούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας  θα επιτύχει στις προσπάθειές του.
Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης και δεν φαίνεται να έχουν εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του οποίου τις θέσεις αξιολογεί ως πολύ καλές μονοψήφιο ποσοστό ερωτηθέντων. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του Κύπριου Προέδρου να αντεπεξέλθει στις επικείμενες προκλήσεις, μόνο οι μισοί θεωρούν ότι θα τα καταφέρει.
Ενώ οι θέσεις που εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης αξιολογούνται ως πολύ ή αρκετά καλές από την πλειοψηφία των Κυπρίων, ο Χάρης Γεωργιάδης δεν συγκεντρώνει ούτε το μισό ποσοστό αντίστοιχων απαντήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αποτιμάται θετικά για τις θέσεις του από το 73%, ενώ ο Κύπριος υπουργός από το 35%. Το 39%, μάλιστα, αξιολογεί τις θέσεις του κ. Γεωργιάδη ως «καθόλου καλές», ενώ αυτή την εκτίμηση διατυπώνει για τον κ. Βαρουφάκη μόνο ένας στους δέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου