Νέα Κρήτη
Όπως φαίνεται, μετά τα "ισοδύναμα μέτρα" που απαιτούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας η αναβαθμιζόμενη σε Θεσμό πλέον Τρόικα, επέβαλλε και μία "ισοδύναμη κυβέρνηση" - η οποία πιθανότατα θα υποχρεώσει εκείνους τους ελάχιστους Έλληνες πλου δεν εξαθλιώθηκαν μέχρι σήμερα, να ισοπεδωθούν όπως οι υπόλοιποι, κάτω από τις ερπύστριες του γερμανικού "άρματος μάχης" (τανκ).
Φυσικά θα μεσολαβήσουν οι γνωστές ζητωκραυγές νίκης που συνοδεύουν όλες τις μεγάλες ήττες, έτσι ώστε να καλύψουν την τεράστια αποτυχία και το μεγάλο συμβιβασμό - όπως τουλάχιστον συμπεραίνεται από τον "κατάλογο της ντροπής", καθώς επίσης της απόλυτης υποταγής που στάλθηκε με κάποια καθυστέρηση στην Ευρώπη (πηγή).
Εύλογα λοιπόν τοποθετήθηκε εν πρώτοις θετικά η Κομισιόν, δίνοντας την εντύπωση ότι, θα παρέει τη ζητούμενη παράταση των τεσσάρων μηνών - χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως τελειώνει η ελληνική τραγωδία.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα πρέπει αν "υπερπηδήσει" πολλά εμπόδια, για να καταφέρει τελικά να φτάσει στη "γκιλοτίνα" - στη συμφωνία των δανειστών της για μία τρίτη δανειακή σύμβαση, καθώς επίσης για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα καταστήσει τους Έλληνες σκλάβους χρέους για τα επόμενα εκατό χρόνια.
Το χρονοδιάγραμμα του ρίσκου. Ξεκινάει με την πρόταση της Ελλάδας για τα μέτρα ου θα λάβει, συνεχίζεται με την έγκρισή της (δόθηκε σήμερα) πριν τελειώσει η παράταση του μνημονίου, ακολουθεί η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (5 Μαρτίου), μετά το Eurogroup, το ELA, η αξιολόγηση της Moody's (27.03), το επόμενο ELA, η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ (5.04), η έγκριση της εφαρμογής των μέτρων από την Τρόικα και η ψήφισή τους από τη Βουλή (30.04), ξανά το ELA, μετά το Eurogroup, το τέλος της παράτασης (30.06) και η πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.
Αναλυτικότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποφασίσουν αρκετά Κοινοβούλια για την παράταση του μνημονίου (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία, Εσθονία), μέχρι τα τέλη Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για την επίτευξη των διαρθρωτικών αλλαγών, η Τρόικα θα πρέπει να ελέγχει την πρόοδο των μέτρων στην Ελλάδα κ.λπ. - έτσι ώστε να αποδοθούν οι υπόλοιπες δόσεις των δανείων (7,2 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και 5,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευτεί).
Έως την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασία απομένουν τέσσερις μήνες, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ (Ιούλιος και Αύγουστος). Ενδεχομένως λοιπόν να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πολλοστή κατά σειρά διάσωση της αθεράπευτα υπερχρεωμένης Ελλάδας, η οποία φυσικά θα παραμείνει σε κώμα - ενώ θα έχει κάνει πολλά μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας, καθώς επίσης της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Στα πλαίσια αυτά, το "τρομακτικό σόου" της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει αποκαλεστεί από έναν ξένο επενδυτή, θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στη διεθνή σκηνή, από έναν καινούργιο θίασο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον προηγούμενο - με την "άγκυρα" να βυθίζεται ίσως ακόμη χαμηλότερα, συγκριτικά με τη Μεγάλη ύφεση του 1929 (γράφημα).
Κανένας βέβαια δεν καταλαβαίνει γιατί θα έπρεπε να γίνει όλη η μέχρι σήμερα φασαρία, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών - η οποία κόστισε τεράστια ποσά στη χώρα (μείωση των εσόδων του δημοσίου, εκροές καταθέσεων κ.λπ.), ενώ συνέχισε το διεθνή εξευτελισμό της, παράλληλα με την "στυγνή δολοφονία", μίας ακόμη ελπίδας των Ελλήνων.
Το χειρότερο από όλα είναι το ότι, οι πολιτικές επιλογές του αστικού πληθυσμού της χώρας θεωρούνται σχεδόν ανύπαρκτες - με μοναδικούς υποστηρικτές της διαγραφής χρέους, του λογιστικού ελέγχου του, της παύσης των ιδιωτικοποιήσεων (σε εξευτελιστικές τιμές), της εκδίωξης της Τρόικας και της κατάργησης των μνημονίων να είναι πια το ΚΚΕ, καθώς επίσης η Χρυσή Αυγή!
Άρης Οικονόμου, Senior Analyst (finance & markels)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου