Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ


Από τη Κατερίνα Παπαφωτίκα
Συζητήσεις, διαφωνίες, εσχατολογικές διακυρήξεις, πανελίστες και «αυθεντίες», έχουν βαλθεί να βάλουν τον ελληνικό λαό αντιμέτωπο σε μία μάχη απέναντι στο καλό και το κακό. Στη σωτηρία ή στην άβυσσο.
Η εκλογή Προέδρου και οι επερχόμενες εκλογές, είναι «το εναρκτήριο σήμα» για την επιβίωση ή οχι του υφιστάμενου οικονομικού συστήματος και γιατί όχι και  την επιβίωση της Ένωσης.
Μεγάλη απόφαση, για ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται τις υφιστάμενες συνθήκες και καλλούνται να αποφασίσουν...
Το πρόβλημα δεν είναι αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε απ’την Ε.Ε, η ανάπτυξη και το άυριο, αλλά τι θα γίνει με αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν.
Η ανάλυση πρέπει να βασιστεί στην ιστορία, σε οικονομικά δεδομένα, αλλα και στο τι μπορούμε σαν οικονομία και τι όχι. (τουλάχιστον μακροπρόθεσμα).
 Όπως πάντα, σε κάθε θέμα υπάρχουν δύο ή και περισσότερες απόψεις.
Υπάρχουν οι Α   που υποστηρίζουν:

1. ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ (ότι και να σημαίνει αυτό..)
2. ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
4. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
5. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
6. ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
7. ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΜΩΝ-ΠΟΡΩΝ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΛΠ

Υπάρχουν και οι Β που υποστηρίζουν:
 1. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
 2. ΜΕΤΡΑ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ
 3. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ!!!!!!
 4. ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ-ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ..(ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ...ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΓΕΙ)
 5. ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΦΤΑΝΕΙ..
 Ένας κοινος νούς λογικά, θα επέλεγε την Α’ περίπτωση. Εξάλλου ποιος δεν θέλει να ζεί άνετα και με σιγουριά??? Ή πολύ απλά, δεν έχει τίποτα να χάσει..(πρακτικά όλοι έχουν κατι να χάσουν)
Η  Β’ επιλογή, γίνεται απο κάποιους που λογικά έχουν κάτι να χάσουν, ή τους βολεύει η συντήρη της υφιστάμενης κατάστασης γιατί αποκομίζουν κέρδή, εξουσία, ή απλά φοβούνται να ανεξαρτοποιηθούν και προτιμούν την ομάδα που ανήκουν.

Η Ελλάδα σαν οικονομία έχει βασικά τα εξής χαρακτηριστικά:
 1. Ελλειματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (απο πολυ παλία) δηλ. πολλές εισαγωγές και λίγες εξαγωγές.
 2. Ανταγωνιστικότητα χαμηλή
 3. Δομές παραγωγής τριτοκοσμικής χώρας και χαμηλού κεφαλαίου
 4. Σχεδόν ανύπαρκτο βιομηχανικό τομέα καθώς και υψηλής τεχνολογίας
 5. Τραπεζικό τομέα προσανατολισμένο στον κλασσικό τομέα(οχι συγχ.χρηματο.προιόντα)
 6. Η οικονομία είναι σχεδον προσανατολισμένη στην παροχή υπηρεσιών
 7. Υψηλά ποσοστά ανεργίας-ανειδίκευτο προσωπικό
 8. Δήμοσιο και ιδιωτικό χρέος που συνέχεια ανακυκλωνεται με πληρωμή μόνο των τόκων χωρίς κεφάλαιο με ελάχιστες προοπτικές απομείωσης
 9. Τουριστική «βιομηχανία» που κάθε χρόνο εξαρτάται απο τις εκάστοτε εξελίξεις με αβέβαιη κατάληξη
 10. Δημογραφικά, η Ελλάδα έιναι «γηραιά χώρα», με πολλους συνταξιούχους που επιδοτούν τους νέους
 11. Ταμεία υπό διάλυση – άδεια - εξαρτούμενα από επιδοτήσεις

 Σίγουρα οι εκάστοτε πολιτικές, οδήγησαν την χώρα εκεί που είναι, δηλ. ανυπαρξία μοντέλου ανάπτυξης, παρανομες δραστηριότητες, και γενικά σε μια χαοτική κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Το ερώτημα όμως είναι : « Ποιος θα αναλάβει το βάρος της αλλαγής και αν μπορεί να γίνει.»
Οπως έχουμε ξαναπεί, ανεξάρτητα με που ανήκει κάποιος πολιτικά, την δύναμη τελικά την έχει αυτός που παράγει και διακινεί το χρήμα. Συνεπώς, ούτε ο Α ούτε ο Β. Δηλαδή ο Γ (ΕΚΤ Ε.Ε.). Ναι αλλά αν πραγματοποιηθεί μια έξοδος ή μία αλλάγη, τότε????ΕΜΕΙΣ...(ΟΧΙ Ο Δ = ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ..)
 Η επιλογή του Α προυποθέτει, εναλλακτική σε περίπτωση μη δυνατότητας διαπραγμάτευσης, διότι μια ενδεχόμενη έξοδο, υποτίμηση, ή διπλό νόμισμα με μειωμένη αγοραστική δύναμη, ή υιοθέτηση ισοτιμίας δραχμής με άλλο νόμισμα κλπ, θα επιφέρει αδυναμία εκτέλεσης των άνωθεν με πιθανότητες σοβαρής ύφεσης για πολλά χρόνία ΓΙΑΤΙ???? ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΜΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ..
  Η επιλογή Β οδηγεί σε εξαθλίωση με μαθηματική ακρίβεια, μέχρι που να αποφασιστεί κάτι σχετικά με το δημόσιο χρέος των χωρών, κοινή ανάπτυξη κλπ. Μέχρι τότε, οι υποστηρικτές Β θα διατηρούν ή και θα αυξάνουν όσα έχουν πάλι μέχρι το σημείο μηδέν.
 Προυπόθεση για μία οικονομία που θέλει να είναι ανεξάρτητη, όσο μπορεί, είναι πρώτα η σύνταξη ενος σοβαρού αναπτυξιακού πλάνου, η δημιουργία δομών, η επιλογη του δανεισμού με το μικρότερο κόστος, η ενημέρωση του κόσμου και ο ανάλογος προσανατολισμός  και όλα σαφώς με χρονοδιαγράμματα.
Μέχρι τότε, πρέπει να καταλάβουμε  όλοι οτι είμαστε «πιόνια» σε ένα παιχνίδι που κάποιος άλλος καθορίζει την ζαριά και εμείς (Α-Β), απλά παρακολουθούμε. Επίσης η όποια αλλαγή, απαιτεί θυσίες - προσήλωση και πρέπει να αναρωτηθούμε, σ’αυτή τη φάση, θα την κάνουμε εμείς την θυσία ή κάποιος άλλος?
 ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ....ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου