Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

“Χρηματοπιστωτική Αυτοκτονία μπροστά στις κάμερες…..σε λίγο στις ειδήσεις των 23/10/2014″

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Ήταν το 2008 όταν η χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε την πόρτα της Παγκόσμιας Οικονομίας και ουσιαστικά μπήκε με το έτσι θέλω στα σπίτια αθώων και ενόχων πολιτών. Ήταν χρηματοπιστωτική αυτοκτονία ή χρηματοπιστωτική γενοκτονία τελικά; Προβοκάτορες πολιτικοί, προβοκάτορες αναλυτές και προβοκάτορες οικονομολόγοι υποστηρίζουν σε άρθρα εφημερίδων, ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, και ΜΜΕ ότι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης με την ενδεχόμενη έξοδο των κρατών στις αγορές.
Όταν οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά το έτος 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 6,382 δισ. Ευρώ, σύμφωνα πάντα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και  με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ζητήθηκε από τις τράπεζες τον Απρίλιο του 2014.

Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και το Σύμφωνο Σταθερότητας το 1998,  τα κράτη-μέλη  αρνήθηκαν την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματός τους για τη χρηματοδότηση τους από τις  κεντρικές τράπεζές (Κ.Τ.). Βάση της ίδρυσης της, η ΕΚΤ στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,  δεν μπορεί να χορηγήσει διευκόλυνση ρευστότητας στα κράτη μέλη και ο μόνος τρόπος δανεισμού τους είναι ο δανεισμός από τις αγορές μέσα στο επιτρεπόμενο όριο που είναι έως 3% του ΑΕΠ τους. Έτσι η θεωρία του μονεταρισμού μετατρέπει τις χώρες να μην έχουν εθνικό έλεγχο και αφήνει τις αγορές να κερδοσκοπούν με την «ευλογία» των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου