Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μεταφράζοντας την λίστα...

Το Ποντίκι


Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει την λίστα με τις προτάσεις Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup ελληνικά και ξένα ΜΜΕ κάνοντας τη φύλλο και φτερό.    

Σύμφωνα με την ανάλυση από το pontiki.gr η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση (Ελληνικό, Σκουριές, 14 αεροδρόμια, ΟΛΠ κ.λπ.) με αντάλλαγμα  να διασφαλίσει μεγάλο μέρος των εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Ειδικότερα οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί δεν θα καταργηθούν ενώ σε περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, “η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο”.
 
Πολύς ντόρος έχει γίνει για το κομμάτι στο οποίο αναφέρεται η πολιτική για τον ΦΠΑ και ιδιαίτερα στο σημείο που μιλά για εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο δεν συζητά καθόλου για αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά...

 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ελληνική κυβέρνηση μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει σε δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές, όπως σε μεταρρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
 
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» θα γίνει με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη πλήρως την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών , τον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και την κατάσταση της αγοράς ακινήτων.
           
Θα υπάρχει και συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών για να αποφευχθούν δημοπρασίες στην πρώτη κατοικία νοικοκυριών κάτω από ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο.
 
Όσον αφορά στη διαχείριση εσόδων, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να “εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας”.
 
Σύμφωνα με την επιστολή Βαρουφάκη, η κυβέρνηση θα “προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αναμένεται σε βάθος χρόνου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης”.
 
Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση «παραθύρων» και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση - σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 
Προβλέπει ακόμη αλλαγή της φορολόγησης των μαζικών επενδύσεων και των εισοδηματικών φορολογικών δαπανών που θα ενταχθούν στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
 
Διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής με τη διάλυση της φορολογικής αμνηστίας.
           
Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με την κατάργηση εξαιρέσεων και την αντικατάσταση όπου χρειάζεται μέτρων με κοινωνική δικαιοσύνη.
           
Βελτίωση νομοθεσίας για ενδο-ομιλικές συναλλαγές.
           
Τέλος μετά την έγκριση από το Eurogroup, τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια –πέραν του ελληνικού.
 
Συγκεκριμένα είναι τα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου