Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αλλάζει ο χάρτης υγείας σε όλη την Ελλάδα! 11 χιλιάδες κλίνες κλείνουν άμεσα

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση 

 Από την εφημερίδα 
Tης Βασιλικής Καλυβιώτη

Και σε νέα συρρίκνωση των μονάδων και των κλινικών του ΕΣΥ προχώρησε χθες το υπουργείο Υγείας εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη μνημονιακή πολιτική που απαιτεί πλέον να μπει λουκέτο σε 11 χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες. Επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία των εισαγωγών και των επισκέψεων των ασθενών, το υπουργείο Υγείας επιχειρηματολογεί υπέρ των συγχωνεύσεων υποστηρίζοντας πως η κίνηση και η πληρότητα είναι πολύ χαμηλές επομένως είναι άσκοπο κάποια νοσοκομεία να παραμένουν ανοικτά. Την ίδια ώρα εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι αναγκάζονται να αλλάζουν εργασιακό χώρο ενώ σε άλλες δομές θα πρέπει να αναζητήσουν τους γιατρούς τους και οι ίδιοι οι ασθενείς.


shrinking2_627_355Ίσως το πιο ακραίο είναι ότι ο νέος χάρτης υγείας σχεδιάζεται με δεδομένα που είχαν συλλεχθεί προ κρίσης και σίγουρα δεν έχουν υπολογιστεί η αύξηση των ασθενών προς το ΕΣΥ κατά 30% , ενώ το τοπίο έχει αλλάξει άρδην από την μετακίνηση του πληθυσμού προς άλλες γεωγραφικές περιοχές εξαιτίας της ανεργίας και των οικονομικών προβλημάτων.


Να σημειωθεί ότι συνολικά 661 κλινικές και τμήματα καθώς και 11000 κρεβάτια θα εξαφανιστούν από το χάρτη του ΕΣΥ προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Ήδη τμήματα έχουν κλείσει σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα ενώ και ολόκληρα νοσοκομεία οδηγήθηκαν σε λουκέτο όπως τα δύο μεγάλα πρώην θεραπευτήρια του ΙΚΑ το 1ο και το 7ο, όπου οι κλινικές έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο, στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» καθώς και στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.
Ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για χαλκευμένα στοιχεία που αφορούν στην πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ και εκτιμούν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τεχνηέντως μεθοδεύει τα νούμερα και εμφανίζει χαμηλή πληρότητα και επισκεψίμοτητα σε συγκεκριμένες νοσηλευτικές μονάδες ώστε να μπορέσει άμεσα να προχωρήσει στην κατάργησή τους. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, στη μελέτη απόδοσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (ΕΣΔΥ) που χρησιμοποιήθηκε για τα λουκέτα, υπάρχουν ακόμη και στατιστικά λάθη όπως στις προμήθειες υλικών. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για παράδειγμα ενώ αναφέρεται ότι οι προμήθειες ορθοπεδικού υλικού το 2010 ήταν 131.000 ευρώ και το 2011 έφθασαν τα 1.367.509 ευρώ, το ποσοστό αύξησης σημειώνεται ότι είναι το 90% και όχι το 1043.9% που είναι και το ορθό. Χθες πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως προχωράει και σε νέες συγχωνεύσεις κλινικών και μονάδων στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

newego_LARGE_t_1101_54086462Ήδη μπαίνει λουκέτο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Παραρτήματος της Πολυκλινικής (πρώην 3ο Θεραπευτήριο Ι.Κ.Α) με τη μορφή της ενοποίησης. Ειδικότερα, ενοποιείται αυτή η Μονάδα με την αντίστοιχη μονάδα του Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός». Όσο για τους εργαζόμενους, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδος Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Παραρτήματος θα στελεχώσει την αντίστοιχη μονάδα του Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», η οποία πλέον τίθεται σε λειτουργία. Το υπόλοιπο προσωπικό, ο εξοπλισμός και οι λοιπές κλινικές και τμήματα του Παραρτήματος της Πολυκλινικής ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του ενιαίου μηχανισμού «Ευαγγελισμός- Οφθαλμιατρείο – Πολυκλινική» ή μεταφέρονται σε φορείς της 1ης Υ.ΠΕ Αττικής.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως αυτή η ενοποίηση θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων ύψους 249.600 ευρώ ετησίως κατ΄ ελάχιστον, αφού αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί μόνο από την διακοπή καταβολής μισθώματος για το κτίριο του Παραρτήματος της Πολυκλινικής, επί της οδού Καποδιστρίου 4.

Τα σωματεία πάντως των εργαζομένων τόσο της Πολυκλινικής όσο και του Ευαγγελισμού καταγγέλλουν το οριστικό κλείσιμο του πρώην 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ στην πλατεία Κάνιγγος και την υποβάθμιση της Πολυκλινικής με τελικό στόχο, όπως λένε το οριστικό λουκέτο και ούτε καν την μετατροπή τους σε Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τους ασθενείς. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, με την κίνηση αυτή χάνονται 40 νοσηλευτικές κλίνες μεταξύ των οποίων 5 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ΜΑΦ, 16 κλίνες που προορίζονται για τους νεφροπαθείς και «μένει στο ράφι τεράστιας αξίας εξοπλισμός και, όλα αυτά, στο όνομα του εξορθολογισμού». Μέσα σε όλα αυτά ενέχεται και ο κίνδυνος απόλυσης, ιδιαίτερα για τους διοικητικούς υπαλλήλους και το παραϊατρικό προσωπικό, καθώς στις επικείμενες συγχωνεύσεις θα υπάρχει προσωπικό που θα περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου