Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

WSJ: Οι πολυεθνικές στρέφουν την πλάτη τους στη Νότια Ευρώπη

Επικοινωνία


Για περισσότερο από μια δεκαετία οι πολυεθνικές έκαναν σημαντικές επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη καθώς η γέννηση του ευρώ τροφοδοτούσε την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν ισχύει πλέον, σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αμερικανική Kimberly-Clark Corp. τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων παραγωγής βρεφικών πανών Huggies.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός κολοσσός του αλουμινίου Alcoa Inc. και η γαλλική αλυσίδα καταστημάτων  PPR SA επίσης περιορίζουν ή αποσύρονται ολοκληρωτικά από τη Νότια Ευρώπη, χωρίς να σχεδιάζουν να ενισχύσουν και πάλι την παρουσία τους αργότερα.

Οι αποχωρήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εξόδου των επιχειρήσεων που απειλεί να εξανεμίσει το κεφάλαιο, την καινοτομία και διοικητική εμπειρία που η Νότια Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα για να αναδυθεί από την κρίση χρέους και την ύφεση, σημειώνει η εφημερίδα.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η μεγάλη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών και τα κυβερνητικά προγράμματα λιτότητας βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος, φέρνοντας το παράδειγμα της γερμανικής Putzmeister Holding GmbH.


Μετά από μια δεκαετία σημαντικών επενδύσεων από την εταιρεία παρασκευής τσιμέντου και εξοπλισμού, η οικονομική στασιμότητα στην Ιταλία και η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία υποχρέωσαν την Putzmeister να υποχωρεί. Έκλεισε ένα εργοστάσιο στην Ιταλία και έχει μειώσει την παραγωγή σε άλλο ένα στην Ισπανία. Η εταιρεία έχει διευκρινίσει ότι η παραγωγή ενδεχομένως να μην επιστρέψει ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα.

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck KGaA πρόσφατα έκοψε το 20% του εργατικού της δυναμικού στην Ισπανία λόγω των περικοπών στις κυβερνητικές επιστροφές για τα φάρμακα.

Η βρετανική Compass Group έκλεισε τα εστιατόρια της στην Πορτογαλία υποστηρίζοντας ότι τα αυξημένα διόδια στις εθνικές οδούς οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση της κίνησης.

Κινήσεις όπως το πρόσφατα κλείσιμο του ερευνητικού κέντρου της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi SA στο Μιλάνο είναι ιδιαίτερα επώδυνες καθώς οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης δεν έχουν τα λεφτά να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους, αναφέρει η WSJ.

Ο κίνδυνος είναι ότι ολόκληρη η περιοχή θα βρεθεί να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμη υποχώρηση της απασχόλησης παρόμοια με αυτή που έπληξε τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του 1970 και του 1980 με την υποχώρηση της κάποτε πανίσχυρης βιομηχανίας άνθρακα, προειδοποιεί.

Την ίδια στιγμή οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες δεν βελτιώνονται. Η Standard & Poor΄s αναμένει ότι το διαθέσιμο εισόδημα θα συρρικνωθεί στη Νότια Ευρώπη αυτό το έτος και το επόμενο. Γι αυτό, σε αντίθεση με το παρελθόν, πολλές εταιρείες θεωρούν ότι οι αποφάσεις τους να τερματίσουν τις δραστηριότητες τους είναι μη αναστρέψιμες.

Η εφημερίδα σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις υποχωρούν 38% στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία από το 2007 καθώς οι επενδυτές στρέφουν τα χρήματα τους στις αναδυόμενες αγορές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά απορρόφησαν το μισό από τις συνολικές παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unctad.

Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι οι οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών σε πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι είναι πιο επικίνδυνο να επενδύσουν στην Ελλάδα απ’  ό,τι στη Συρία και η Ισπανία ήταν πιο επικίνδυνη από την Αίγυπτο.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου