Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Μιλώντας για τουρισμό... και κωδικοποίηση


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Εκ πρώτης όψεως, φαινόταν μια νομική/τεχνική συζήτηση για ένα εντελώς εξειδικευμένο θέμα: "Ημερίδα για το Έργο "Κωδικοποίηση Τουριστικής Νομοθεσίας"". Ευτυχώς η δημοσιογραφική περιέργεια οδήγησε τα βήματά μας στο ιδιαίτερο κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου/EPLO, στην Πλάκα, δίπλα στην Ρωμαϊκή Αγορά - όπου βρεθήκαμε μπροστά σε μια μικρή αποκάλυψη. Το επιτελείο του Υπουργείου Τουρισμού - νέοι άνθρωποι: η Γ.Γ. Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, αλλά και ο Γεν. Διευθυντής Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Λεωνίδας Αντωνόπουλος - μαζί και με την Έλενα Κουντουρά, παράλληλα με τους ανθρώπους της Κοινωνίας της Πληροφορίας παρουσίασαν, τι; Ένα πρότυπο (για την Ελλάδα του 2017, εννοείται) εγχείρημα κωδικοποίησης της όλης νομοθεσίας του τουριστικού κλάδου.
Το αντικείμενο μπορεί να ξαφνιάζει. Όμως, όπως εξηγήθηκε, εκείνο περί του οποίου πρόκειται είναι η συγκρατημένη "αποκάθαρση" τουλάχιστον 100 ετών νομοθεσίας, αλλά και γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και νομολογίας, που μπορεί και δίνει πλέον (σε ένα ενοποιημένο κείμενο 340 άρθρων με επιμέρους ενότητες: Οργανωτικές Δομές - Τουριστικές Επιχειρήσεις - Λοιπές Δραστηριότητες - Τουριστικά Επαγγέλματα/Εκπαίδευση - Συμβατικές Σχέσεις) το σύνολο του νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα. Πρόκειται ασφαλώς για έναν τομέα περιορισμένο, όπου όμως η πρακτική που ισχύει σε όλο το Ελληνικό δίκαιο - δηλαδή να προστίθενται κάθε φορά επάλληλες στρώσεις νομοθετικών τροποποιήσεων και παρεμβάσεων χωρίς όμως να καταργούνται ή να αποσύρονται οι παλαιότερες διατάξεις - έχει την επιπρόσθετη ιδιότητα, που περιπλέκει τα πράγματα, να έχουν πυκνώσει τελευταίως οι αληθινές ανατροπές. Οπότε η κωδικοποίηση "σώζει" την κατάσταση διευκρινίζοντας τι ισχύει και για τους τουριστικούς επιχειρηματίες, και για την ίδια την διοίκηση, και για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, και για τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες και φορείς, και για τον επενδυτή...

Καθώς η κωδικοποίηση αυτή είναι νομοθετική - δηλαδή θα έχει, ψηφισμένη, την ισχύ νομοθετικού κειμένου - εκτοπίζει την ανάγκη αλλεπάλληλων εγκυκλίων αλλά και τον πειρασμό των ερμηνειών. Ήταν εξαιρετικά διδακτικό να ακούει κανείς την τεχνοδομή του υπουργείου - ιδίως δε το Λ. Αντωνόπουλο - να μιλάει με κάθε ειλικρίνεια και για τη διάθεση συνεργασίας στελεχών, αλλά και για φαινόμενα αδράνειας και αδιαφορίας. και για την καλή συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου (Intraway), αλλά και για τις φάσεις έντασης. Ενώ ο προερχόμενος από την αγορά Γ. Τζιάλλας μας επεφύλαξε διδακτικότατες στιγμές διαφανοποίησης του τι είναι η συνεργασία της πυραμίδας του Υπουργείου, της πολιτικής ηγεσίας, των συμβούλων και των αναδόχων. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια "να μην χαθούν οι πόροι ΕΣΠΑ" που ήταν διαθέσιμοι και έπρεπε να "κουμπώσουν με το έργο".
Όπως σημείωσε και ο αμφιτρύωνας της διοργάνωσης Σπύρος Φλογαϊτης, Διευθυντής του EPLO, θα ήταν ευτύχημα αυτή η εμπειρία του Υπουργείου Τουρισμού να έρθει να διαχυθεί τώρα σε όσο το δυνατόν ευρύτερο μέρος της Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη (που μετέφερε πρόσφατη σχολίαση ΟΟΣΑ για την κατάσταση νομοθετικής ασάφειας λόγω μη-κωδικοποίησης στην Ελλάδα) η πολυνομία οδηγεί στην κακονομία, εκείνη στην κακή γραφειοκρατία, εκείνη στην κακή απονομή δικαιοσύνης - και όλα μαζί σε ανασφάλεια αλλά και σε διαφθορά. Πήρε την ευκαιρία ο Γ. Γεραπετρίτης να μιλήσει (στο κτίριο της οδού Πολυγνώτου, "ανάμεσα στην κωδικοποίηση του Δράκοντος και εκείνην του Ιουστινιανού", δηλαδή ανάμεσα στην αρχαία Αθηναϊκή και Ρωμαϊκή Αγορά) για τους 1.500 Νόμους μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, συν 3.500 Προεδρικά Διατάγματα και 150.000 υπουργικές αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα (βάσει 20.000 νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων...) που αποτελούν την νομοθετημένη Βαβυλωνία της Ελλάδας του 2017.
Το παράδειγμα της Κωδικοποίησης του Υπουργείου Τουρισμού θα άξιζε να συνειδητοποιηθεί ευρύτερα πόσο αποδεικνύει ότι "κάτι μπορεί να γίνει" - αληθινά στο καίριο αυτό αντικείμενο δημόσιας δράσης. Το κήρυσσε προ ετών και ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος της Κίνησης Πολιτών για Ανοικτή Κοινωνία, με στήριξη Λεωνίδα Κύρκου, Μιχάλη Ράπτη, Στέφανου Ματθία. Επιλέγοντας, μάλιστα, εκείνος πειραματικά τον βαρύ τομέα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας...

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου