Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Στρίβειν διά του Ν

taxheaven


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα.
Τα θέματα της εβδομάδας που πέρασε ήταν αρκετά γιαυτό θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιεκτικός σήμερα. Αστειεύομαι, είναι αδύνατο να βγει μικρό το σημερινό σχόλιο με τόσα θέματα που προέκυψαν την εβδομάδα που πέρασε. Αρθρογραφία, Εγκύκλιοι, νέοι νόμοι, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου έκαναν την εμφάνισή τους στην επικαιρότητα της περασμένης εβδομάδας έτσι ώστε να μας θυμίσουν για μια ακόμη φορά ότι στο επάγγελμά μας πρωτεύοντα ρόλο παίζει η συνεχής ενημέρωση και το ατελείωτο διάβασμα.  



Η συγκεκριμένη εγκύκλιος μεταξύ άλλων  περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σύνταξη των συνοδευτικών καταστάσεων (έκθεση διαχείρισης, προσάρτημα, την δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης κλπ). Περιέχει επίσης όλες τις πληροφορίες για τις νέες ημερομηνίες σύγκλησης των Γ.Συνελεύσεων, αλλά και τις λεπτομέρειες για την υποβολή των Χρηματοοικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ..  Δεν χρειάζεται βέβαια να διαβάσετε και τις 52 σελίδες της εγκυκλίου από τώρα, αφού φέτος μετά και τις αλλαγές του ν.4403, ένας μεγάλος αριθμός Γενικών Συνελεύσεων αναμένεται να συγκληθεί μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Κάτι μου λέει ότι όλοι θα σχολιάζουν το μαύρισμα των μελών, και όχι τα κέρδη ή τις ζημιές των εταιριών.
 

ΑΕ
ΕΠΕ
ΙΚΕ
ΟΕ/ΕΕ με απεριόριστα ευθυνόμενους εταίρους
Απώτατη ημερομηνία υποβολής Πρόσκλησης Γενικής Συνέλευσης ή Συνέλευσης των εταίρων στο ΓΕΜΗ
20.08.2017
-
-
-
Απώτατη ημερομηνία σύγκλησης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ή Συνέλευσης των εταίρων
10.09.2017
10.09.2017
10.09.2017
10.09.2017
Απώτατη ημερομηνία υποβολής στο ΓΕΜΗ αποφάσεων Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ή Συνέλευσης των εταίρων μαζί με εγκεκριμένες οικονομικές Καταστάσεις χρήσης.
30.09.2017
30.09.2017
30.09.2017
30.09.2017

Σχετικά με τους ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων από ελεγκτές του νόμου 3693/2008  (ορκωτούς ελεγκτές) υπενθυμίζουμε ότι για την χρήση 2016 ισχύουν τα εξής :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ
ΜΕΣΑΙΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ
Σύνταξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΩΝ με
πρόνοιες του ν.4336/15 (μετά την 01/01/2016)
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ
ΔΥΝΗΤΙΚΗ
ΔΥΝΗΤΙΚΗ

Προσοχή !!!
Στις περιπτώσεις που κάποια επιχείρηση θέλει να ελεγχθεί προαιρετικά από ελεγκτές, (για να επωφεληθεί με την επιπλέον έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού) θα πρέπει εάν δεν έχει ορίσει ελεγκτή για το 2016, να το κάνει με έκτακτη Γενική Συνέλευση μέχρι την ημερομηνία σύνταξης των Οικονομικών καταστάσεων (30.6.2017) .
 
Δηλώσεις εισοδήματος
Επικαιροποιήθηκε επιτέλους η εφαρμογή των νομικών προσώπων με τις τελευταίες αλλαγές, αλλά και με τις σωστές δόσεις.[Δείτε εδώ το σχετικό Δ.Τ. που περιγράφει τι άλλαξε]. Λίγο ακόμη να αργούσε η Α.Α.Δ.Ε. και θα έπεφτε πάνω σε εκλογές ή έστω δημοψήφισμα. Στατιστικά αυτά γίνονται πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στο ρυθμό υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων, συνεχίζει να είναι υποτονικός, καθώς εκτός από τα μικροπροβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, οι φορολογούμενοι δεν προσέρχονται στα λογιστικά γραφεία για την δήλωσή τους. Φήμες που ακούγονται δεξιά και αριστερά ότι η απροθυμία αυτή των φορολογουμένων οφείλετε στο Survivor, μάλλον δεν στέκουν. Άγνωστο παραμένει επίσης, γιατί η μεγαλύτερη προσέλευση στα Λογιστικά γραφεία γίνεται Πέμπτες και Παρασκευές.

Αστεία αστεία όμως, μείνανε μόνο 18 ημέρες και δεν έχουν υποβληθεί πάνω από 3.5 εκ δηλώσεις. Εάν το υπ. Οικονομικών θέλει να παραλάβει όλες τις δηλώσεις στην ώρα τους θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την ενημέρωση των πολιτών με τους γνωστούς τρόπους . Ξέρετε, μια δύο εμφανίσεις της υφυπουργού σε πρωινές εκπομπές, με δηλώσεις τύπου "δεν θα δοθεί παράταση ", "τα πρόστιμα είναι μεγάλα" κ.λπ.  Στη χειρότερη, ας επιστρατεύσει τα μεγάλα μέσα. Ας γίνει χορηγός στο Survivor σε ένα από τα έπαθλα. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη ημέρα θα κατακλυστούν τα λογιστικά γραφεία από φορολογούμενους. 


Να επιστρέψω όμως στο έντυπο Ν και στην εφαρμογή δηλώσεων νομικών προσώπων για δύο σημαντικές διευκρινίσεις. 

Όσοι είχατε αποθηκεύσει την δήλωση πριν τις αλλαγές στο σύστημα (8.6.2017), θα πρέπει να την διαγράψετε και να συμπληρώσετε εκ νέου όλα τα έντυπα (Ε3,Ε5). Σε αντίθετη περίπτωση στην εκτύπωση των εντύπων δεν θα δείτε το σωστό φορολογικό έτος.  

Την επισήμανση αυτή μπορείτε να την δείτε στις επικαιροποιημένες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν το έντυπο Ν.

Όσοι επίσης έχετε προσωπικές εταιρίες με απλογραφικό σύστημα και έχετε συμπληρώσει τον πίνακα Κ προσέξτε γιατί ο πίνακας 1 (στοιχεία μελών ) του εντύπου Ν, εμφανίζει  το λογιστικό αποτέλεσμα και το επιμερίζει στα μέλη, από τον κωδικό 016 του εντύπου. Στον κωδικό αυτό όμως συμπεριλαμβάνονται και οι προσωρινές διαφορές του πίνακα Κ, συνεπώς  θα πρέπει να αλλάξετε χειροκίνητα τα λογιστικά κέρδη που αντιστοιχούν στα μέλη στον εν λόγω πίνακα, αφού είναι γνωστό ότι οι προσωρινές διαφορές δεν επηρεάζουν το λογιστικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο το φορολογικό (σε εμάς είναι γνωστό, ενημερώστε και αυτόν που έφτιαξε τον πίνακα Κ).  Τελικά αυτός ο πίνακας είναι ο μόνος που δημιουργεί περισσότερα θέματα από όσα λύνει. Κάτι σαν τον Τσίπρα δηλαδή. 

Σαν επάγγελμα για όλες τις δουλειές (βλ.Λογιστής: Ο άνθρωπος που φταίει για όλα - και τα κάνει όλα), δεν θα μπορούσαμε να μη συμμετάσχουμε στην νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για το καθεστώς γνωστοποίησης λειτουργίας οικονομικής δραστηριότητας. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα [https://www.notifybusiness.gov.gr/assets/index.html] θα γίνεται η γνωστοποίηση για την έναρξη η την μεταβολή Οικονομικής Δραστηριότητας για τις Μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα τουριστικά καταλύματα και τα κέντρα αποθήκευσης αυτών. [Περισσότερα δείτε εδώ] [Και την απόφαση εδώ ]

Ασφαλιστικό

Σε μια ακόμη ερώτηση στη βουλή σχετικά με την περικοπή της σύνταξης των αγροτών με το νέο ασφαλιστικό απάντηση ο Υφυπουργός Εργασίας Αν.Πετρόπουλος, ο οποίος περισσότερες φορές βλέπει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ( παρά τους υπαλλήλους του υπουργείου του). 
Ο Κος Πετρόπουλος ανέφερε πάλι ότι "όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 12-05-2016 και έχουν αγροτική γη δεν έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη. Όλοι οι αγρότες που θα συνταξιοδοτούνται μέχρι 31-12-2024 επίσης δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη ούτε εισφορές επί των εισοδημάτων που θα έχουν από τη δραστηριότητα αυτή." [Δείτε εδώ το σχετικό video με τα υπόλοιπα]. 
Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογράψει και δύο σημαντικές εγκυκλίους με τις οποίες τροποποιούνται παλαιότερες αποφάσεις του υπ. Εργασίας οι οποίες προσδιορίζουν την βάση πάνω στην οποία θα επιβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ασφαλισμένους του άρθρου 39 και τους ασφαλισμένους του άρθρου 40 (αγρότες) του ν.4387/2016. 
[Δείτε εδώ την απόφαση για τις εισφορές του άρθρου 39 με σημειωμένες τις αλλαγές που έγιναν]
[Δείτε εδώ την απόφαση για τις εισφορές του άρθρου 40 με σημειωμένες τις αλλαγές που έγιναν]
Και στις 2 αποφάσεις ενσωματώθηκαν οι τελευταίες αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών που εισήγαγε ο νόμος 4472/2017. Στην πρώτη όμως (25599/1453/2017) η οποία αφορά τις εισφορές του άρθρου 39 γίνεται επιτέλους αναφορά και για τις περιπτώσεις  των ασφαλισμένων οι οποίοι θα καταβάλλουν εισφορές με βάση τα μερίσματα των εταιριών.  Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε βέβαια, αλλά άλλο είναι να το ακούς από τον Κο Δ.Τσακίρη (πρώην διοικητή του ΟΑΕΕ), άλλο να το βλέπεις γραμμένο σε εγκύκλιο. Μια από τις τελευταίες φορές που μίλησε, η αλήθεια είναι ότι δεν γίναμε σοφότεροι.
Τα νέα δεδομένα λοιπόν που διαμορφώνονται στις ασφαλιστικές εισφορές  και σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες διατάξεις που ισχύουν για την έκπτωση τους από το ακαθάριστο εισόδημα, οδηγούν ουσιαστικά σε δήμευση των κερδών για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή.
Δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου και τους προβληματισμούς που εκφράζουμε στο σχετικό άρθρο - Η στρέβλωση της μη έκπτωσης των εισφορών και η «δήμευση» του εισοδήματος.
Το κράτος από συνέταιρος που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σιγά σιγά με την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών έγινε μεγαλομέτοχος στις περισσότερες εταιρίες.
Έτσι εξηγείται που βλέπουμε τον Πρωθυπουργό τώρα τελευταία να παρευρίσκεται στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των φορέων (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ).

Κλείνω το θέμα του ασφαλιστικού, με μια σημαντική επισήμανση που αφορά τις κρατήσεις των εκπαιδευτικών Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ. υπέρ ΑΚΑΓΕ.
Το υπ. Εργασίας, με έγγραφό του έκανε δεκτό ότι, για το χρονικό διάστημα από 1.01.2017 έως και τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, ήτοι έως 31.08.2017, θα εξακολουθεί να ισχύει για τα πρόσωπα των διατάξεων του αρ. 31 του ν. 4186/2013, το προϊσχύον καθεστώς. Δηλαδή, από 1.1.2017 έως 31.8.2017 θα εφαρμόζονται όσα γνωρίζαμε για το ΑΚΑΓΕ αναφορικά με τα πρόσωπα που υπάγονται λόγω ιδιότητας στην ασφάλιση άλλου πλην του πρώην ΙKA/ETAM πρώην φορέα κύριας ασφάλισης και για όσα παρέχουν την εργασία αυτή ως συγκύριο επάγγελμα. [Δείτε αναλυτικά το σχετικό θέμα εδώ - και το έγγραφο - Αρ. πρωτ.: 528/2017 Εκπαιδευτές απασχολούμενοι σε ΙΕΚ]

Φυσικά (όπως κάθε εβδομάδα) υπενθυμίζω ότι τα https://www.taxheaven.gr/uploads/images/geleiografies/panda.jpg ή σχεδόν τα https://www.taxheaven.gr/uploads/images/geleiografies/panda.jpgγια το ασφαλιστικό μπορείτε να τα δείτε εδώ   Επισκόπηση σημαντικών εγκυκλίων - αποφάσεων για το ασφαλιστικό


 Παράταση υποβολής εκκαθαριστικού στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. - Παιδικοί σταθμοί

Από 9/6/2017 στις 14/6/2017 δεν το λες και παράταση, μάλλον καθυστερήσεις το λες. Ωστόσο πρέπει κάποιος να ενημερώσει την διοίκηση του ΕΕΤΑΑ, ότι η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων είναι 20 Ιουλίου 2017. Συγνώμη η 30η Ιουνίου ήθελα να πω και η 15η Ιουλίου για τα μέλη νομικών προσώπων, μπερδεύτηκα....
 
⥢⥤

Θέματα που πρέπει να γνωρίζετε
"Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή έως ότου τροποποιηθεί η νομοθεσία την οποία ερμηνεύουν. Η τυχόν μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της Φορολογικής Διοίκησης δεν ισχύει αναδρομικά σε περίπτωση που συνεπάγεται τη χειροτέρευση της θέσης των φορολογουμένων."
Είναι εάν τις γνωρίζουν, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει άγνοια εγκυκλίων από ορισμένους υπαλλήλους που κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Ελπίζουμε ότι με τις τελευταίες τροποποιήσεις θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.
Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων στο Δήμο Ζακύνθου της ΠΕ Ζακύνθου και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Με δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, ρυθμίζονται τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. και του Κ.Φ.Δ. σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις ως άνω περιοχές.
 
Οι τεχνικές δυσκολίες για την εγκατάσταση POS μηχανών θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη διενέργεια ελέγχων

Επειδή υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες για την εγκατάσταση pos, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα το σκέφτονται πριν βάλλουν πρόστιμο. Τώρα πως θα πιστοποιείται το τεχνικό πρόβλημα, αυτό είναι άλλο θέμα.
«Οδηγός Ελέγχου Ιδιωτικών Επενδύσεων»

Ο έλεγχος υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων που επιχορηγούνται από τον εκάστοτε Αναπτυξιακό Νόμο αποτελεί μία σύνθετη και εξειδικευμένη ελεγκτική διαδικασία (λόγω των αναλυτικών και ειδικών ρυθμίσεων – κανόνων που διέπουν τον Αναπτυξιακό Νόμο) αλλά και το πιο νευραλγικό τμήμα του συστήματος εφαρμογής των επενδυτικών κινήτρων.
Το Εγχειρίδιο αποτελεί μία προσπάθεια συστηματοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών που εφαρμόζονται στον έλεγχο των επενδύσεων που υπάγονται σε Αναπτυξιακούς Νόμους μέσω καταγραφής των ενεργειών – διαδικασιών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών που αφορούν κάθε επί μέρους περίπτωση . 
⥢⥤

Τα Briefing της  εβδομάδας

⥢⥤

Δικαστικές αποφάσεις 
ΣτΕ 1091/2017 Παραγραφή προστίμων Κ.Β.Σ. - Δεν εμποδίζεται η φορολογική αρχή, έχοντας διενεργήσει στο παρελθόν έλεγχο στα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία για ορισμένη χρήση (και έχοντας ακόμη εκδώσει και πράξη επιβολής προστίμου για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη χρήση αυτή), να επανέλθει και ανεξάρτητα από την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής στις προβλεπόμενες φορολογίες, να διενεργήσει επαναληπτικό έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων για την ίδια χρήση και, ακολούθως, να εκδώσει (και άλλη) πράξη επιβολής προστίμου για άλλες παραβάσεις που τυχόν διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο αυτό, ενεργώντας μέσα στα χρονικά πλαίσια της πενταετούς παραγραφής του δικαιώματος της 

[Δείτε το σύντομο σχόλιο της Καλομοίρας Κωτσαλά για το θέμα αυτό.]
ΣτΕ 556/2017 Ακύρωση της ΠΟΛ.1009/18.1.2016, κατά το μέρος της με το οποίο ορίστηκε η τιμή εκκίνησης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων της κυκλικής ζώνης του οικισμού Επταλόφου του Δήμου Δελφών στο νομό Φωκίδας

[Δείτε εδώ αναλυτικά τις περιοχές για τις οποίες το ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι αντικειμενικές αξίες την ΠΟΛ.1009/2016 είναι άκυρες]

ΣτΕ 425/2017 Ανάκληση φορολογικής δήλωσης και παραγραφή αξιώσεως του Δημοσίου  [Με μια νέα δίκη του το ΣτΕ έκρινε ότι, η αξίωση του φορολογουμένου για επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχει καταβάλει βάσει δηλώσεώς του, προϋποθέτει την αντίστοιχη ανάκληση της δηλώσεως, η οποία μπορεί να γίνει είτε εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση είτε και μεταγενεστέρως, μέχρις όμως του χρόνου εντός του οποίου είναι δυνατή η βεβαίωση του φόρου από τη φορολογική αρχή, δηλαδή εντός του πενταετούς χρόνου παραγραφής της σχετικής φορολογικής αξιώσεως του Δημοσίου, εκτός αν οριστικοποιηθεί εν τω μεταξύ η φορολογική εγγραφή.]

⥢⥤
  Διάλειμμα χωρίς διαφημίσεις
Διάβαζα πρόσφατα μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την Uber και λέω από μέσα μου "βρε τι μου θυμίζει; τι μου θυμίζει", πήρα λοιπόν λίγο κρόκο Κοζάνης και τελικά θυμήθηκα.
Τι είναι η Uber. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου και  παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα, αφού έχει φορτώσει την αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone του, να παραγγείλει υπηρεσία αστικής μεταφοράς στις πόλεις που εξυπηρετούνται. Η εφαρμογή αναγνωρίζει το γεωγραφικό στίγμα του χρήστη και αναζητεί τους πλησιέστερους διαθέσιμους οδηγούς. Μόλις ένας οδηγός δεχθεί να εκτελέσει τη μεταφορά, η εφαρμογή ενημερώνει τον χρήστη, εμφανίζει το προφίλ του οδηγού και αναγράφει μια εκτιμώμενη τιμή για τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό που έχει δηλώσει ο χρήστης. Με το πέρας της μεταφοράς, το ποσό του κομίστρου χρεώνεται αυτομάτως στην πιστωτική κάρτα της οποίας τα στοιχεία δίνει υποχρεωτικά ο χρήστης με την εγγραφή του στο σύστημα. Η εφαρμογή παρέχει επίσης δυνατότητα αξιολόγησης: οι οδηγοί και οι επιβάτες μπορούν να βαθμολογήσουν οι μεν τους δε. Μέση βαθμολογία χαμηλότερη από κάποιο όριο ενδέχεται να επισύρει αποκλεισμό από την πλατφόρμα. Στο πλαίσιο της λεγόμενης υπηρεσίας UberPop, ιδιώτες οδηγοί, που δεν είναι επαγγελματίες, αναλαμβάνουν με τα δικά τους οχήματα τη μεταφορά των επιβατών.

Αυτό που θυμήθηκα όμως ήταν ένα άρθρο που διάβασα σε μια ξένη ιστοσελίδα και το οποίο αναφερόταν σε μια νέα δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα νέο συγκρότημα κατοικιών στο Σαν Φρανσίσκο έγινε ξαφνικά διάσημο καθώς για να προσελκύσει υποψήφιους ενοίκους τους έκανε μια ασυνήθιστη πρόταση σε συνεργασία με την υπηρεσία της Uber. Θα πλήρωναν τους κατοίκους 100 δολάρια το μήνα αν συμφωνούσαν να μην έχουν αυτοκίνητο. Η εταιρία ως αντάλλαγμα θα πρόσφερε μεταφορές με τα οχήματά της προς και από σταθμούς μεταφοράς με 5 δολάρια. Η συμφωνία αυτή σύμφωνα με τον αρθρογράφο πιθανότητα εξαλείφει τον μπελά της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου. Για σκεφτείτε το...

 
⥢⥤

Σημαντικές φορολογικές αποφάσεις περασμένης εβδομάδος
Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση υπ' αριθμ. 135/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα παραχωρηθέντα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσεως ανοικτής θέσης σταθμεύσεως σε κοινόχρηστη και κοινόκτητη πιλοτή ή σε μέρος αυτής, δεν υπόκεινται στο τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων και εις βάρος των ιδιοκτητών, επικαρπωτών ή νομέων ορόφων ή διαμερισμάτων της ιδίας οικοδομής.

Οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν.δ. 1195/1942 περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου απαιτήσεων από μερίσματα κινητών αξιών δεν εφαρμόζονται σε απαιτήσεις από δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη προσωπικών εταιρειών καθώς και σε απαιτήσεις από διανομή από εταιρικά μερίδια εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.
Υπενθυμίζω ότι και η πενταετία που ισχύει για την παραγραφή των μερισμάτων μετόχων ΑΕ, μπορεί να επεκταθεί σε εικοσαετία εφόσον ο μέτοχος με Γραπτή του υπόμνηση ή άλλου τύπου έγγραφο, δηλώσει την πρόθεσή του για μεταφορά του μερίσματος από τον λογαριασμό 53.01 (μερίσματα πληρωτέα) σε προσωπικό λογαριασμό του μετόχου.
Διαβάζοντας το αιτιολογικό της ως άνω απόφασης, η άποψή μου είναι ότι η διάταξη περί παραγραφής του ν.δ. 1195/1942 δεν ισχύει ούτε για τα μερίσματα των ΙΚΕ.

Με την απόφαση αυτή τροποποιείται η ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1189600 ΕΞ 2016/29.12.2016 απόφασή της ΑΑΔΕ, σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2017 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
Οι έλεγχοι που θα γίνουν για το 2017 θα είναι περίπου 9.000 (δεν τους λες και λίγους) και φυσικά οι υποθέσεις θα επιλεγούν με κριτήρια και με βάση ορισμένες προτεραιότητες που αναφέρονται στην απόφαση.
Οι κατηγορίες υπόχρεων που αντί για αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους, θα καταβάλλουν πρόστιμα σε περίπτωση που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν το έλεγχο (άρθρο 13Α του ν. 2523/1997) είναι :
α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
δ. Οίκοι ευγηρίας.
ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα-κατοικίες.
η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
θ. Δικηγόροι και εταιρίες δικηγόρων.
ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
ια.Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το σχετικό τιμολόγιο- απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την καταβολή αμοιβής ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. δικαστικών επιμελητών, μεταφραστών, κ.λπ.) θα πρέπει να προσκομίζεται από τον δικαιούχο κατά την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα, ως απαραίτητο δικαιολογητικό εκκαθάρισης της δαπάνης (και όχι της εξόφλησης αυτής).
Η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄/174), για τις κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013 παρατείνεται για σαράντα πέντε (45) ημέρες από την λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 28 του ν. 4178/2013 προθεσμίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή λήγει την 23-7-2017 με την πάροδο συνολικά σαράντα επτά (47) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του ν. 4178/2013.
■  Αριθ. πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Γ 1086229 ΕΞ 2017 Αναφορικά με την τήρηση αρχείου υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής εγγράφων στις περιπτώσεις εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών
Κατά την απλοποιημένη διαδικασία εφοδιασμού πλοίων/αεροσκαφών το σύνολο, τόσο των Δελτίων Παράδοσης Εφοδίων (Δ.Π.Ε.) ή των Δελτίων Αποστολής-Τιμολογίων (Δ.Α.Τ.) όσο και των Δελτίων Αποστολής - Delivery Receipts, επιστρέφονται στην εφοδιαστική επιχείρηση όπου και θα φυλάσσονται για μια δεκαετία και θα τίθενται στη διάθεση των Τελωνειακών Αρχών, όταν ζητούνται. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις εφοδιασμού με πετρελαιοειδή προϊόντα, τα υποστηρικτικά των διασαφήσεων εξαγωγής έγγραφα τηρούνται για δέκα (10) έτη στην έδρα της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών.

Κατόπιν των ανωτέρω, για την ομαλή και απρόσκοπτη διενέργεια των εκ των υστέρων ελέγχων κατά την εφαρμογή της προαναφερθείσας τελωνειακής διαδικασίας, εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων τελωνειακών αρχών εφοδιασμού στην έγκαιρη παράδοση των συνημμένων υποστηρικτικών της διασάφησης εγγράφων στις ως άνω επιχειρήσεις και εταιρείες κατά περίπτωση, για την τήρηση του προβλεπόμενου από τις ως άνω διατάξεις αρχείου.
Η απαλλαγή από τον ΕΦΚ καυσίμων χορηγείται μόνο για την κίνηση των πλοίων και όχι για τη συντήρησή τους όταν αυτά είναι ακινητοποιημένα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, λόγω πραγματοποίησης εργασιών συντήρησης, επισκευής, μεταποίησης και μετασκευής τους, διευκρινίζεται ότι τα πλοία που προσεγγίζουν ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες για εργασίες συντήρησης και επισκευής, λόγω έκτακτης και απρόβλεπτης μηχανικής βλάβης ή ναυτικού ατυχήματος, ενόσω εκτελούν εμπορικό πλου στο πλαίσιο εκτέλεσης άμεσης σύμβασης παροχής υπηρεσίας σε τρίτους έναντι αμοιβής, δύνανται να επωφεληθούν από την απαλλαγή του ΕΦΚ καυσίμων (άρθρου 78 του ν. 2960/2001), υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία αυτά παρέχουν πράγματι άμεση υπηρεσία σε τρίτους έναντι αμοιβής, τηρουμένων των λοιπών όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται.
Με την απόφαση αυτή τροποποιείται η απόφαση . 20725/Β.979/10.5.2011 ως προς το τρόπο, το έλεγχο και τις διαδικασίες αποκατάστασης ζημιών βιοτεχνικών μονάδων, εμπορικών καταστημάτων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και άλλων επιχειρήσεων που πλήττονται από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες.

⥢⥤
  Διάλειμμα Νο 2 
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
Μια από τις πολλές καλές ερμηνείες που είχε στον ελληνικό κινηματογράφο.

 

⥢⥤
Νομοθεσία
Συνοπτικά ο νόμος αυτός προβλέπει :
Την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων (άρθρο 30) [Δείτε αναλυτικά εδώ]
Την αύξηση του αριθμού των αγροτών οι οποίοι από 1.1.2016  θα δικαιούνται τη μείωση φόρου εισοδήματος . (άρθρο 34)  [Δείτε αναλυτικά εδώ]

Την Ενσωμάτωση στην εσωτερική νομοθεσία οι διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2015/2376 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2015 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας. Τροποποίηση του ν. 4072/2012 και 4170/2013 (άρθρα 1-6)

Την τροποποίηση του άρθρου 7 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), ως προς τις πράξεις που θεωρούνται ως παράδοση αγαθών και προστίθενται στα δώρα που εξαιρούνται, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης, τα είδη σίτισης που παραδίδονται στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να διανεμηθούν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης,
Τροποποιείται, επίσης, το άρθρο 35 του ανωτέρω Κώδικα, ως προς τον υπόχρεο απόδοσης του Φ.Π.Α στις παραγγελιοδοχικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό αγροτών φυσικών προσώπων. (άρθρο 7)

Την από 1.1.2017, απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.(άρθρο 10)

Ρυθμίσεις της ΑΑΔΕ για την  Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία (άρθρο 11)

Τροποποιήσεις στον Κώδικά Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. ν. 4174/2013), στα εξής κατά βάση σημεία:
Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε να ορίζει με απόφασή του κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, καθώς και την διαδικασία υποβολής των εν λόγω πληροφοριών.
Προστίθενται νέες περιπτώσεις διαδικαστικών παραβάσεων σχετικά με την έκδοση ή λήψη παραστατικών για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. κ.λπ. και ορίζονται, κατά περίπτωση, οι αντίστοιχες κυρώσεις. (άρθρο 12) [Δείτε αναλυτικά εδώ]

Τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ : Παύει, να είναι υποκείμενο του ΕΝ.Φ.Ι.Α ο σύνδικος της πτώχευσης, για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει, ωστόσο, η υποχρέωση αυτού για υποβολή της δήλωσης ακινήτων για λογαριασμό όμως του πτωχού, (σήμερα, η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης).
Δεν συνυπολογίζεται και για τα έτη 2017 και 2018 (ίσχυε ειδικά για το έτος 2016) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. [Δείτε αναλυτικά εδώ]
 Προβλέπεται ότι, το σχετικό πιστοποιητικό που αφορά ακίνητο πτωχού, χορηγείται στον σύνδικο, εφόσον το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α και Φ.Α.Π. και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τους εν λόγω φόρους για το οριζόμενο χρονικό διάστημα.
Χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή/και Φ.Α.Π. εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών (3) εργασίμων ημερών.(άρθρο 13)
 
Σχετικά με την προσθήκη της αξίας των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, και την αναστολή της συγκεκριμένης διάταξης, θυμηθείτε τι είχε πει ο πρόεδρος την πρώτη χρονιά που είχε δοθεί η αναστολή αυτή.


Διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων της απαλλαγής από το φόρο για την αιτία θανάτου απόκτηση πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβάνοντας: τους υπηκόους των χωρών του Ε.Ο.Χ το σύνολο των Ελλήνων και πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος ή μη. (άρθρο 14) [ Δείτε αναλυτικά εδώ]

Καθορίζεται και για τα έτη 2016-2019 ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής, για τις επιχειρήσεις του άρθρου 43 του ν.4111/2013, όπως ισχύει, της ειδικής δήλωσης εισφοράς επί του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος. (άρθρο 15) [Δείτε αναλυτικά εδώ]

Καταργείται, εφεξής, η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ακινήτων. [Δείτε αναλυτικά εδώ]
 
στο νομοσχέδιο με τίτλο " Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο"

⥢⥤
Τα νέα της ΕΛΤΕ και των ελεγκτών

⥢⥤

Αρθρογραφία κόμβου

⥢⥤

Ενδιαφέρουσες αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 
■  ΔΕΕ: Έκπτωση Φ.Π.Α. δαπανών επένδυσης με σκοπό τη μεταγενέστερη πραγματοποίηση φορολογητέων συναλλαγών από τον υποκείμενο στον φόρο - ΔΕΕ - υπόθεση C‑126/14 Έκπτωση του φόρου επί των εισροών κατά την κτήση ή παραγωγή αγαθών επενδύσεως - Διαδρομή αναψυχής ευθέως προοριζόμενη για δωρεάν χρήση από το κοινό - Χρήση της διαδρομής αναψυχής ως μέσου για την πραγματοποίηση φορολογούμενων συναλλαγών

Μπορεί  αυτή την περίοδο είμαστε επιφορτισμένοι με την υποβολή των δηλώσεων, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας. Η παραπάνω απόφαση είναι μια από αυτές. Μπορεί να μην αποτελεί πηγή δικαίου, είναι όμως μια σημαντική ερμηνευτική προσέγγιση σε ότι αφορά την έκπτωση του ΦΠΑ από δαπάνες ή αγαθά επένδυσης τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν άμεσα για δραστηριότητα υπαγόμενη στο ΦΠΑ.
Το δικαστήριο έκρινε μια επιχείρηση μπορεί να εκπέσει το ΦΠΑ των δαπανών η των επενδυτικών αγαθών τα οποία αποσκοπούν σε μελλοντική (και όχι έμμεση και ευθεία) εισροή (αρκεί να αποδεικνύεται αυτό) η οποία υπάγεται στο ΦΠΑ. Εάν δεν καταλάβατε τίποτα απ'όσα έγραψα, δείτε την απόφαση, τα εξηγεί όμορφα και κατανοητά.
ΔΕΕ - Yπόθεση C‑68/15 Φόρος επί των κερδών των εταιριών – Διανομή μερισμάτων – Παρακράτηση του φόρου στην πηγή – Διπλή φορολογία – Fairness tax

ΔΕΕ - Υπόθεση C‑365/16 Οδηγία 2011/96/ΕΕ – Αποφυγή της διπλής φορολογίας – Δεν επιτρέπεται φορολογικό μέτρο θεσπιζόμενο από το κράτος μέλος της μητρικής εταιρίας, το οποίο προβλέπει την είσπραξη φόρου επ ευκαιρία της διανομής μερισμάτων από τη μητρική εταιρία και του οποίου η βάση επιβολής συνίσταται στα διανεμόμενα μερίσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις αλλοδαπές θυγατρικές της.

⥢⥤

Λοιπές Ειδήσεις

⥢⥤

Υποχρεώσεις Εβδομάδος


Επίλογος
Κλείνουμε με ένα κουίζ
Ποιος από τους παρακάτω ηθοποιούς έχει διατελέσει υπουργός;


 







https://www.taxheaven.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου