Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Από την Φρανκφούρτη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση πολλών από τους σημαντικότερους συντελεστές της "Ελληνικής υπόθεσης" στην Φρανκφούρτη, στις 31 Μάϊου, σε συνέδριο που οργάνωσε ο ECONOMIST (μετά από αναβολή: ήταν για πριν ένα 15ήμερο αλλά μεταφέρθηκε με παράκληση Τσακαλώτου).
του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση πολλών από τους σημαντικότερους συντελεστές της "Ελληνικής υπόθεσης" στην Φρανκφούρτη, στις 31 Μάϊου, σε συνέδριο που οργάνωσε ο ECONOMIST  (μετά από αναβολή: ήταν για πριν ένα 15ήμερο αλλά μεταφέρθηκε με παράκληση Τσακαλώτου).

Η συνάντηση φιλοξένησε πρώτα-πρώτα την βαρύτατη επισήμανση του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ (λίγες μέρες μετά από ανάλογη προειδοποίηση Μάριο Ντράγκι) ότι "λυπούμαστε που δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός του χρέους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup", μετά και την αναγνώριση ότι "οι Ελληνικές αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες για την υιοθέτηση μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης" . Σχεδόν ως "απάντηση" Τσακαλώτου κατατέθηκε το ότι η Ελλάδα "συμφωνείται απ' όλους ότι τήρησε τις δεσμεύσεις ης [...] τώρα χρειάζεται ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος" .

Όμως, εκείνο που θάπρεπε κυρίως να καταγραφεί είναι η επανάληψη, στην Φρανκφούρτη της πάγιας πλέον θέσεως του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά - μην το ξεχνούμε! - και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, μιας θέσεως που βρίσκεται άλλωστε αρκετά κοντά και στην προσέγγιση Νίκου Χριστοδουλάκη για εκλογίκευση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για διοχέτευση μέρους τους στην ανάπτυξη. Ξεκίνησε ο Στουρνάρας τονίζοντας την πελώρια προσαρμογή που έγινε στην Ελλάδα - δημοσιονομική περνώντας από ένα έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης 15,1% το 2009 σε (καθαρό, όχι απλώς πρωτογενές) πλεόνασμα 0,7% το 2016, αλλά και στο ισοζύγιο πληρωμών καθώς οι εξαγωγές από 19% του ΑΕΠ το 2009 έφθασαν το 32% το 2016 (ενός κουτσουρεμένου ΑΕΠ, βέβαια, αλλά με ιδιαίτερη άνοδο των διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών).


Μ' αυτήν την βάση, και με δεδομένη την ολοκλήρωση της διαβόητης δεύτερης αξιολόγησης, ο Στουρνάρας τάχθηκε εμφατικά υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020/απο το 2021 - "μαζί με συμφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Κατά Στουρνάρα, μια πρόσθετη περίοδος χάριτος στην πληρωμή τόκων/μετακίνηση κατά 8,5 χρόνια και "σχετικά ήπια ελάφρυνση χρέους"/relatively mild debt relief μπορεί να έχουν καλύτερη επίδραση από το κυνηγητό του 3,5% πλεονάσματος επί μία 10ετια, που ζητείται τώρα από την Γερμανία.

Έτσι που η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση αφηγήματος για την επομένη μέρα, μήπως θα άξιζε εκεί να στραφεί/σε τέτοιες αναζητήσεις και ισορροπίες;

economia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου