Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Αντιστροφή της τάσης στη Μ. Βρετανία

analyst



του Αλέξη Ζακυνθινού
Δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, πολύ δύσκολο στην ερμηνεία του, ενώ στη Μ. Βρετανία επικρατεί μεγάλη νευρικότητα πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου – όπου η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία ενός αριστερού Λονδρέζου, ανακάμπτει απροσδόκητα. Η πρωθυπουργός βρίσκεται βέβαια ακόμη στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, προηγούμενη με 3-8% από τον ανταγωνιστή της που συχνά χάνει τα επιχειρήματα του και μπερδεύεται ο λόγος του, αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από το 20% που ήταν στα τέλη Απριλίου.
Φαίνεται πάντως πως το ίδιο το κυβερνών κόμμα προκάλεσε τις απώλειες, επειδή στο προεκλογικό του πρόγραμμα προβλέπει ότι, οι ηλικιωμένοι θα συμμετέχουν περισσότερο στα έξοδα της ιατρικής τους περίθαλψης, αντί να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι – κάτι που χαρακτηρίσθηκε ως «φόρος άνοιας», δημιουργώντας μεγάλες αντιδράσεις.
Το σημαντικότερο, συνέβαλλε στο να αναχθεί ως πρώτο θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης το ευρισκόμενο σε κρίση εθνικό σύστημα υγείας, αντί των διαπραγματεύσεων της εξόδου της χώρας από την ΕΕ – γεγονός που βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τάσσεται υπέρ της εξυγίανσης του συστήματος υγείας, καθώς επίσης υπέρ των κρατικοποιήσεων των εταιρειών ενέργειας, του ταχυδρομείου και των σιδηροδρόμων.

Από την άλλη πλευρά κανένας δεν πιστεύει πως θα ανατεθεί η διαπραγμάτευση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε έναν πολιτικό ηγέτη που αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματος του – πόσο μάλλον όταν όλο και περισσότερες τράπεζες ανακοινώνουν ότι, θα μεταφέρουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε χώρες της Ευρώπης, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.
206
Επεξήγηση γραφήματος: Θέσεις εργασίας που διακινδυνεύονται από το BREXIT με μπλε χρώμα (με γκρίζο οι υπόλοιπες).
.
Εν τούτοις, η πρωθυπουργός απειλείται με μία Πύρρειο νίκη, η οποία δεν θα ενίσχυε καθόλου τη διαπραγματευτική της θέση, όπως επιθυμούσε όταν ανακοίνωνε τις πρόωρες εκλογές – έχοντας κατηγορηθεί ότι συμπεριφέρθηκε οπορτουνιστικά, ευκαιριακά, όπως συνέβη το προηγούμενο έτος όπου από υπερασπιστής της παραμονής της χώρας στην ΕΕ άλλαξε σε οπαδό του σκληρού BREXIT.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους επενδυτές, με πρώτο αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας – την οποία θα ακολουθήσουν ίσως οι χρηματιστηριακοί δείκτες, εάν και όταν διαπιστώσουν πως η Γερμανία θα προσπαθήσει να τιμωρήσει παραδειγματικά τη χώρα, για να δημιουργήσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή, όπως συνηθίζει (άρθρο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου