Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Στη δίνη του BREXIT: Ο αμερικανός πρόεδρος έχρησε αυτοκράτειρα της ΕΕ την καγκελάριο, η οποία θα θελήσει να σταυρώσει τη Βρετανία, για να μην τολμήσει την έξοδο καμία άλλη χώρα

analyst


Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο A. Greenspan, ο οποίος θεωρεί πως πρόκειται για τη χειρότερη ιστορική περίοδο που θυμάται, ισχυρίζονται ότι,η απόφαση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα λειτουργήσει ως ένας μαύρος κύκνος στα χρηματιστήρια – σαν εκείνο το αναπάντεχο γεγονός δηλαδή, το εντελώς απρόβλεπτο, το οποίο θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα ενός παγκοσμίου κραχ τεραστίων διαστάσεων.
Ο ίδιος αναφέρει ότι, η Ελλάδα δεν θα μείνει για πολύ ακόμη στην Ευρωζώνη – κάτι που δεν απέχει ίσως από την πραγματικότητα,κρίνοντας από την πρόσφατη, νέα πτώση των πωλήσεων λιανικής σχεδόν κατά 10%, από τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τα τουριστικά έσοδα, καθώς επίσης από τη συνεχιζόμενη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων.
Το γεγονός αυτό αφενός μεν καθιστά τις τράπεζες πολύ πιο αδύναμες, αφετέρου δεν επιτρέπει το δανεισμό της πραγματικής οικονομίας – οπότε είναι σχεδόν αδύνατες οι επενδύσεις, άρα η ανάπτυξη κοκ. Με δεδομένη δε τη χθεσινή πτώση των μετοχών τους στο ναδίρ (-30%), οι προοπτικές τους επιδεινώνονται – ενώ τυχόν επικύρωση της χρεοκοπίας της Μαρινόπουλος θα προκαλέσει ένα νέο, μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα.

Περαιτέρω στη Βρετανία, η στερλίνα κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα των 31 τελευταίων ετών, ενώ στο βρετανικό χρηματιστήριο οι απώλειες των 100 μεγαλυτέρων εταιριών υπολογίζονται στα 120 δις € – όσο δηλαδή το ετήσιο ΑΕΠ της Ουγγαρίας (πηγή). Σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν κάποια στιγμή τα 5 τρις $, με όλους τους δείκτες στο βαθύ κόκκινο, ενώ ο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο χρυσός, ο άργυρος, τα 30ετή αμερικανικά δολάρια και το δολάριο – το οποίο αναμένεται να ισχυροποιηθεί, αφού η Fed μάλλον θα αναγκαστεί να αναβάλλει την αύξηση των επιτοκίων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας πάντως διέθεσε πάνω από 300 δις € για να καθησυχάσει τις αγορές, με ορισμένα ΜΜΕ να ισχυρίζονται πως η Βρετανία έγινε μέσα σε λίγα λεπτά φτωχότερη της Γαλλίας (πηγή) – ενώ λογικά προβλέπεται η περαιτέρω πτώση της στερλίνας έως το 1,15 ανά δολάριο, από περίπου 1,37 σήμερα, αφενός μεν λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αφετέρου εξαιτίας των υφισταμένων οικονομικών προβλημάτων της, με κυριότερο τα συνεχή ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.
Σε μακροπρόθεσμη βάση βέβαια, η υποτίμηση της στερλίνας είναι συνώνυμη με μία μεγάλη επιδότηση της οικονομίας της Βρετανίας – αφού οι εξαγωγές της θα αυξηθούν, επειδή θα είναι φθηνότερες, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της θα βελτιωθεί, οι εισαγωγές θα μειωθούν, το νόμισμα θα ανακάμψει κοκ. Πιθανότατα λοιπόν θα δημιουργηθούν πλεονάσματα στα ισοζύγια της, ενώ η βιομηχανία της θα ισχυροποιηθεί – αρκεί οι συμφωνίες που θα υπογραφούν με την ΕΕ να μην είναι ετεροβαρείς.
Συνεχίζοντας ο αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς δυσαρεστημένος με τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, έχρησε αυτοκράτειρα της ΕΕ τη γερμανίδα καγκελάριο – αφού τη θεωρεί ως την πλέον αξιόπιστη και μελλοντικό συνομιλητή των Η.Π.Α., όσον αφορά την Ευρώπη (πηγή).
Η ίδια η Γερμανία τοποθετήθηκε αυστηρά απέναντι στη Βρετανία, με τονυπουργό οικονομικών της να απαιτεί το άμεσο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων εξόδου της – γεγονός που σημαίνει ότι, θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες χώρες της ΕΕ, σταυρώνοντας την. Δυστυχώς ο αδύναμος πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος έχει καταντήσει άβουλος δούλος της καγκελαρίου, καθώς επίσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν φαίνονται να είναι σε θέση να εμποδίσουν μία τέτοια εξέλιξη – η οποία δεν θα είναι καθόλου καλή για την ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως η Βρετανία, παρά τα λάθη της, επενέβαινε πάντοτε με θετικό τρόπο στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα – έχοντας βοηθήσει να δοθεί τέλος στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο Ναπολέοντας, αργότερα η γερμανική αυτοκρατορία και τελικά ο ναζιστικός παραλογισμός, ξανά με ένοχο τη Γερμανία. Η βασική αιτία δε του BREXIT δεν είναι ούτε το μεταναστευτικό, ούτε η οικονομική κρίση – αλλά, αναμφίβολα, η μετατροπή της ΕΕ σε μία αμερικανική φυλακή με γερμανούς δεσμοφύλακες, η οποία δεν ωφελεί κανέναν.
Τέλος, προβλέπεται αύξηση των πακέτων ρευστότητας από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, με στόχο τη σταθεροποίηση μετοχών και νομισμάτων, έτσι ώστε να ξεφύγει ο πλανήτης από τη δίνη του BREXIT – γεγονός που σημαίνει ότι, μάλλον θα ενισχυθούν οι τιμές των μετοχών μετά τη μεγάλη πτώση τους, παρά το ότι πρόκειται για φούσκα, ενώ θα επανέλθουν πολλές ισοτιμίες στην προηγούμενη κατάσταση τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου