Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Λευτεριά στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα!

Outside the Wall


Λευτεριά στο Πουέρτο Ρίκο!

Στις 20 Ιουνίου θα συζητηθεί στην επιτροπή αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο. Η μέρα θα σημαδευτεί με διαδηλώσεις σε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε 35 τουλάχιστον χώρες.

Το νησί αυτό αποτελεί αποικία των ΗΠΑ από το 1898, όταν στρατεύματα των ΗΠΑ το απέσπασαν από το ισπανικό στέμμα. Από τότε μέχρι σήμερα το κεφάλαιο των ΗΠΑ έχει την αποκλειστικότητα στην υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και του λαού του Πουέρτο Ρίκο. Επίσημα τελεί υπό καθεστώς «κοινοπολιτείας», έχει μια τοπική βουλή και, μέχρι πρότινος, ορισμένα…


στοιχεία αυτο-διακυβέρνησης. Στη δύνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, οι μάσκες έπεσαν και αναζωπυρώνεται ο αγώνας για την ανεξαρτησία.

Ύστερα από μια δεκαετία απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, αύξησης του ΦΠΑ, αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και περικοπών στις συντάξεις, το δημοσιονομικό χρέος γιγαντώθηκε, καθώς η κυβέρνηση δανειζόταν και εξέδιδε ομόλογα μόνο και μόνο για να πληρώσει προηγούμενα χρέη.

Σήμερα επίκειται να περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ σχέδιο νόμου που επιβάλει την οικονομική επιτήρηση του νησιού από μια 7-μελή επιτροπή, διορισμένη από τον πρόεδρο Ομπάμα (Puerto Rico Oversight, Management, and Economic Stability Act).  Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει τον αποκλειστικό σχεδόν έλεγχο των οικονομικών του νησιού. Ο τοπικά εκλεγμένος κυβερνήτης θα συμμετέχει στην επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Από τότε που ο κυβερνήτης Αλεχάνδρο Γκαρσία δήλωσε ότι το δημοσιονομικό χρέος των 70 δις. δολαρίων της αποικίας δεν μπορεί να πληρωθεί, οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων και τα διάφορα funds πιέζουν για μια «διευθέτηση» που τους εξασφαλίζει την πληρωμή των χρεωγράφων τους με οποιοδήποτε τίμημα για τον λαό. Στις 2 Μάη, η κυβέρνηση αθέτησε την πρώτη πληρωμή των 422 εκατ. δολ. ενώ 2 δις. δολ. υποτίθεται ότι πρέπει να καταβληθούν αρχές Ιουλίου.

Η επιτροπή οικονομικής επιτήρησης, μεταξύ άλλων, μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο να πουλήσει κρατική περιουσία, να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους, να ανατρέψει οποιονδήποτε νόμο «δεν είναι συμβατός με την αποστολή της», να απαγορεύσει τις απεργίες στον δημόσιο τομέα και να επιβάλει ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν εκτελούν τις αποφάσεις της (βλ.The Militant, 6 Ιουνίου 2016).

Η επιβολή της επιτροπής έρχεται σε ένα νησί που ήδη, μαζί με την ανεξαρτησία του,  στερείται δυνατοτήτων ανάπτυξης. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στο νησί αντλούν υπερκέρδη από τους χαμηλούς μισθούς και την ευεργετική φορολογία. Οι ναυτιλιακές εταιρίες των ΗΠΑ έχουν το μονοπώλιο στη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς το νησί. Οι πολυεθνικές τροφίμων καλύπτουν το 80% των διατροφικών αναγκών, καθώς η ιμπεριαλιστική κυριαρχία έχει καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή.

Ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης και του αγώνα για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Στις 29 Μάη 2016 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές των ΗΠΑ με στημένες κατηγορίες «ανατρεπτικής συνωμοσίας» για τη δράση του υπέρ της ανεξαρτησίας.
Όπως δεν κουράστηκαν ποτέ να λένε οι Πέντε Κουβανοί, πριν και μετά την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές των ΗΠΑ, έχει έρθει επιτέλους η ώρα να απελευθερωθεί ο Όσκαρ!

Στηρίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωσή του που σήμερα κλιμακώνεται στις ΗΠΑ, στο Πουέρτο Ρίκο και διεθνώς






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου