Νέα Πολιτική
του Μελέτη Μελετόπουλου*
Το «Ποτάμι» με το 6% μπαίνει μεν στην Βουλή με 17 έδρες, κάτι που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελεί επιτυχία. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι, και να γιατί. Κοινωνιολογικά το «Ποτάμι» εξ αρχής επεχείρησε να απορροφήσει αστικά στοιχεία. Απέτυχε όμως να καλύψει έστω και εν μέρει το τεράστιο κενό εκπροσώπησης και νομιμοποίησης που έχει σχηματιστεί στον χειμαζόμενο αστικό χώρο, δηλαδή πολιτικά στο διάνυσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ. Ο χώρος αυτός καλύπτει άνω του 50% του εκλογικού σώματος και πάσχει σήμερα από έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι το «Ποτάμι» δεν συγκρότησε έναν πολιτικό λόγο που να προσφέρει μια πειστική εναλλακτική πρόταση έναντι της καταστροφικής για την αστική τάξη και αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου. Στην ουσία, πρόκειται για μία παραλλαγή της ίδιας συνταγής, συσκευασμένη επικοινωνιακά με «εναλλακτική» συσκευασία.
Ο δεύτερος λόγος είναι η βασική ιδεολογική αντίφαση μεταξύ νεοφιλελεύθερων και αριστερών στοιχείων, που διατρέχει το «Ποτάμι». Τα υπολείμματα της «Δράσης» του Στ. Μάνου και της εξαερωθείσης ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, όσες ιδεολογικές ακροβασίες και αν κάνουν, είναι αδύνατον να στεγασθούν στον ίδιον κομματικό μηχανισμό. Στην ουσία πρόκειται για τεχνητή σύμπραξη εκλογικής σκοπιμότητας, που δεν έχει καμία απολύτως προοπτική. Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα οι δύο τάσεις θα διαχωρίσουν την θέση τους και θα αυτονομηθούν, με την όποια «προίκα» κουβαλάει η κάθε μία. Άλλωστε ο στόχος τους ήταν να μπουν στην Βουλή, κάτι που το επέτυχαν. Στην Βουλή θα εκπροσωπούν εφ’ εξής τον εαυτό τους και όχι τον Στ. Θεοδωράκη.
Αλλά και η στάση του «Ποταμιού» στην κρίσιμη φάση των ημερών που προηγήθηκαν και που ακολούθησαν τις εκλογές, ήταν έωλη. Προεκλογικά διακήρυσσε ότι θα συνεργασθεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον «συγκρατήσει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (γράφε στην μνημονιακή γραμμή). Μετεκλογικά αρνήθηκε να συνεργαστεί, λόγω της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία θεωρεί απαράδεκτη. Θα μετάσχει μεν στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.
Όμως η κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα χρειάζεται κόμματα με ισχυρή σπονδυλική στήλη και ηγέτες με εκτόπισμα.
*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου