Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

iskra

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δύο συνεντεύξεις στα Κυριακάτικα φύλλα (22/2) της Real-News και του «Πρώτου Θέματος» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Ελένη Στεργίου έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι οι συνεντεύξεις εδόθησαν όταν οι διαπραγματεύσεις στοeurogroup βρίσκονταν σε εξέλιξη και δεν είχε υπάρξει ακόμα το γνωστότελικό αποτέλεσμα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «καμία συμφωνία στο eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού μας προγράμματος», ενώ τόνισε πως η «κόκκινη γραμμή πρέπει να προβλέπει πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε συνεπώς και σταθερά, χωρίς αναδιπλώσεις, τις θεμελιώδεις βάσεις και τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού προγράμματος».
Ο Παναγ. Λαφαζάνης επέμεινε εμφατικά ότι «η κυβέρνησή μας δεν πρέπει και δεν θα μετατραπεί σε όμηρο του Γερμανικού σκληροπυρηνικού συντηρητισμού», ενώ τόνισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας και η κηδεμονία της ΕΕ είναι απολύτως ανεπιθύμητες και χρειάζεται να τελειώνουμε με αυτές τις υποδουλώσεις.
Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι διαφώνησε με την πρόταση για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως διαφώνησε και με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης για τον Προκόπη Παυλόπουλο, παρ’ όλο που πειθάρχησε και ψήφισε τον τελευταίο στη Βουλή.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε, επίσης, ότι «παραμένει η διεκδίκηση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΠΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν και θα παραμείνουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση και θα λειτουργούν με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια».
Επισήμανε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους».
Τέλος, ο Παναγ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «για τη χώρα είναι μονόδρομος η ανατροπή και οι μέχρι τέλους προοδευτικές ανατρεπτικές εξελίξεις».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη στη εφημερίδα Real-News της Κυριακής (22/2) και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.


1. Συμφωνείτε με τον συμβολισμό της συναίνεσης που εκπέμπει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας;
Είχα διαφορετική άποψη για τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με την τελική επιλογή μας,  πράγμα που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσω ιδιαιτέρως στον πρωθυπουργό και στη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν νομίζω, όμως, ότι η επιλογή τελικά του Προκόπη Παυλόπουλου εκπέμπει κανέναν συμβολισμό γενικότερης συναίνεσης στην πολιτική ζωή. Οι διαφορές μας με το μνημονιακό νεοφιλελεύθερο τόξο παραμένουν αβυσσαλέες.
2. Στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου γιατί υπήρξατε κατηγορηματικά αντίθετος;
Η αντίθεση μου στην  επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν ήταν προσωπική αλλά καθαρά πολιτική και πολιτικής ουσίας.
3. Πριν πάμε στα μείζονα κ. Λαφαζάνη , ήθελα να σας ρωτήσω για κάτι που πολλοί επισημαίνουν: Πως το κόμμα ή η Αριστερή Πλατφόρμα, «εμποδίζουν» το νέο πρωθυπουργό να κάνει τα ανοίγματα που επιθυμεί…
Η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν νομίζω ότι εμποδίζει το κόμμα και πολύ περισσότερο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα, ως τάση του κόμματος, αποτελεί δύναμη που συμβάλλει πολύ ουσιαστικά στην όσο το δυνατόν πιο συνεπή και σταθερή ριζοσπαστική πορεία μας και στη συνεχή διεύρυνση της επιρροής μας στην κοινωνία .
4. Μέχρι πού μπορεί να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της η κυβέρνηση, για μια συμφωνία με τους εταίρους;
Οι «κόκκινες» γραμμές μας δεν θα παραβιαστούν. Γι αυτό, άλλωστε, χαρακτηρίζονται και «κόκκινες».   Καμία συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους μας δεν θα ακυρώσει τον ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού μας προγράμματος.
5. Αν οι εταίροι επιλέξουν τελικά τη ρήξη, τι θα πράξετε; Σας ανησυχεί τυχόν επανάληψη του «παραδείγματος» της Κύπρου στην Ελλάδα; Και γενικότερα, έχετε ως κυβέρνηση plan b σε μια τέτοια κατεύθυνση;
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει δεύτερη Κυπρος του Ν. Αναστασιάδη. Αν η Γερμανία κάνει τελικά επιλογές που εξωθούν σε ρήξη, τότε είναι η ίδια που θα υποστεί καταστρεπτικές συνέπειες. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς, όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής μας.
6. Εναλλακτική λύση για εσάς μπορεί να είναι η χρηματοδότηση της χώρας από Ρωσία ή Κίνα; Αν, βεβαίως, μπορεί να υπάρξει τέτοια χρηματοδότηση…
Η Ελλάδα με κυβέρνηση που έχει ως επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανεξάρτητη χώρα και επομένως οι αποφάσεις που θα λαμβάνει  σε οποιονδήποτε τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτού των πηγών χρηματοδότησης, θα  έχουν ως μοναδικό σκοπό να υπηρετήσουν τη χώρα και θα σταθμίζονται προσεκτικά  με όλες τις παραμέτρους και αποκλειστικά με βάση το εθνικό μας συμφέρον.
7. Η προεκλογική σας δέσμευση για Διάσκεψη Κορυφής για κούρεμα του χρέους, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας το ’53, ισχύει ή εγκαταλείφθηκε σιωπηλά κ. υπουργέ;
Καμία προεκλογική μας δέσμευση δεν εγκαταλείφθηκε. Παραμένουμε στη συνεδριακή μας διεκδίκηση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
8. Τη μετεκλογική στάση του ΚΚΕ πώς την κρίνετε;
Το ΚΚΕ συνεχίζει και μετεκλογικά να κατασκευάζει το δικό του κόσμο και να μην βλέπει τα επίμαχα διακυβεύματα της περιόδου.
9. Στη Νέα Δημοκρατία και την κεντροαριστερά βλέπετε εξελίξεις; Και σε ποια κατεύθυνση;
Η ΝΔ και η αποκαλούμενη κεντροαριστερά νομίζω ότι ακολουθούν παραφρασμένη μια γνωστή παλιά προτροπή: Αντιδραστικότερα Κουροπάτκιν !
10. Αν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να την εγκρίνει ο ελληνικός λαός; Ή θα τη φέρεται απλώς στη Βουλή;
Αυτήν την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα επιλεγεί για να εγκριθεί η συμφωνία θα είναι δημοκρατικό και διαφανές.
11. Επιμένετε στην εξαγγελία σας για ακύρωση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ και ΔΕΠΑ;
Ασφαλώς ! ΔΕΗ και ΔΕΠΑ θα παραμείνουν υπό δημοσία ιδιοκτησία και διαχείριση και θα λειτουργούν με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
12. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι σιδηρόδρομοι μπορεί να πωληθούν και για ένα ευρώ, ενώ τάχθηκε και υπέρ της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ-ΟΛΘ. Συμφωνείτε;
Δεν νομίζω ότι αποδόθηκαν σωστά τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών. Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης και πολύ περισσότερο ξεπουλήματος, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία.
13. Με τις συμβάσεις για το Ελληνικό τι θα πράξετε;
Η σύμβαση για το Ελληνικό είναι σκανδαλώδης και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι αυτό θα επανεξεταστεί.
14. Με τους αγωγούς πετρελαίου τι θα πράξετε;
Στηρίζουμε τον ΤΑΡ και διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη. Θέλουμε η Ελλάδα να αναπτύξει πολυδιάστατους ενεργειακούς δεσμούς και διασυνδέσεις, χωρίς δορυφορικές εξαρτήσεις, με βάση αποκλειστικά το εθνικό της συμφέρον.
15. Πού αποδίδετε την αντίδραση του Βερολίνου στις συμβιβαστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κ. υπουργέ; Τι στόχο έχουν;
Στο Βερολίνο υπάρχουν κύκλοι που διακατέχονται από ένα είδος «δογματικής αγκύλωσης», από μια  αντίληψη παραδειγματικής «τιμωρίας». Ελπίζω ότι δεν θα είναι αυτοί οι κύκλοι που θα καθορίσουν τελικά τη γερμανική στάση.
16. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος σας κατηγορούν ότι υιοθετείτε ήδη ένα νέο Μνημόνιο, το «Μνημόνιο 3». Και ότι κάνατε ήδη μεγάλη «κωλοτούμπα»…
Οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος μοιάζουν αρκετά με τους «πεινασμένους που ονειρεύονται καρβέλια».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής (22/2) και τη δημοσιογράφο Ελένη Στεργίου.

1. Η κυβέρνηση εδώ και 20 ημέρες διαπραγματεύεται με τους εταίρους και δανειστές μία συμφωνία "γέφυρα", αφήνοντας για αργότερα θέματα όπως το χρέος. Είναι ορθή αυτή η στρατηγική ή θα έπρεπε να επιλεγεί μία άλλη γραμμή;  Μήπως κακώς μπλέξαμε σε τέτοιες συνομιλίες;  
Ο όρος «μπλέξαμε» που χρησιμοποιείτε στην ερώτησή σας είναι σωστός.  Το «μπλέξιμο», όμως, αυτό στις διαπραγματεύσεις είναι αναπόφευκτο.  Το θέμα είναι η κυβέρνησή μας να κρατήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ανέπαφες τις «κόκκινες γραμμές».  Και η κύρια «κόκκινη γραμμή» είναι: η όποια συμφωνία, αν και εφόσον προκύψει, να μη θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε συνεπώς και σταθερά, χωρίς αναδιπλώσεις, τις θεμελιώδεις βάσεις και τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού μας προγράμματος.
2. Από τις κινήσεις των εταίρων και κυρίως του Βερολίνου, πιστεύετε ότι επιδιώκουν έναν έντιμο συμβιβασμό ή ταπείνωση της χώρας; Ακόμα και πτώση της κυβέρνησης;
Οι πιο συντηρητικοί κύκλοι του Βερολίνου εκείνο που πρώτα απ’ όλα επιδιώκουν, είναι να παγιδεύσουν την κυβέρνηση σε ένα δρόμο άτακτων  υπαναχωρήσεων, ακύρωσης των δεσμεύσεων της και εγκλωβισμού της στις λογικές των ιδιωτικοποιήσεων, της απορρύθμισης και των νεοφιλελεύθερων κατεδαφίσεων.  Η κυβέρνηση μας δεν πρέπει και δεν θα μετατραπεί σε όμηρο του Γερμανικού σκληροπυρηνικού συντηρητισμού.  Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η συνεπής εφαρμογή του προοδευτικού μας προγράμματος.  Κανένας άλλος.
3. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους εταίρους πάμε σε νέο πρόγραμμα ακόμα και μετά τον Αύγουστο. Σε τι διαφέρει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ από τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης; Μήπως επειδή το μνημόνιο θα το λέμε πλέον "Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη";  
Η σύγκριση της νέας κυβέρνησης με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν αντέχει σε καμία  λογική.  Τέτοιες συγκρίσεις μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν.  Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει, όπως σας είπα, μια συμφωνία που θα είναι συμβατή με τη συνεπή εφαρμογή των ριζοσπαστικών προοδευτικών μας δεσμεύσεων.   Η Ελλάδα δεν θα πάει πίσω.  Άλλαξε σελίδα με την ψήφο και πρώτα απ’ όλα με τη συνεχή αγωνιστική εγρήγορση του ελληνικού λαού.
4. Ξέρετε, μου κάνει εντύπωση ότι θεωρείτε την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια περίπου φυσική. Είναι φίλος μας το ΔΝΤ τελικά;  
Δεν είναι καθόλου φυσική και καθόλου επιθυμητή η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας, ούτε βεβαίως η ειδική εποπτεία της ΕΕ με οποιαδήποτε μορφή.  Θέλουμε να τελειώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά την τροϊκανή και με οποιαδήποτε άλλη επιτήρηση.  Η ΕΕ δεν είναι δυνατόν από χώρος αλληλεγγύης να μετατρέπεται σε πεδίο άσκησης νεοαποικιοκρατικών πρακτικών.
5. Εάν μια νέα συμφωνία περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό από το παλιό μνημόνιο, μπορεί να εγκριθεί από τη Βουλή; Ή είναι δυνατόν να απορριφθεί;  
Τρόικα και μνημόνια έχουν γίνει παρελθόν με τη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού και δεν πρόκειται να βρικολακιάσουν.
6. Μία νέα συμφωνία με τους εταίρους, ειδικά εάν είναι αμφιλεγόμενη, πρέπει να τεθεί υπόψη του λαού και πώς; Με δημοψήφισμα ή με κάποιο άλλο τρόπο;  
Αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω τίποτα συγκεκριμένο για την έγκριση της συμφωνίας, πολύ περισσότερο, που ακόμα δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει κιόλας. Σε κάθε περίπτωση όλα θα γίνουν δημοκρατικά και με διαφάνεια.
7. Βλέπουμε λαϊκές κινητοποιήσεις και να γεμίζουν οι πλατείες υπέρ της κυβέρνησης. Μήπως είναι δίκοπο μαχαίρι αυτές οι εκδηλώσεις, καθώς δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες; Εσείς φοβάστε μην απογοητευτούν;
Οι πρωτοφανείς και σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις δεν είναι καθόλου δίκοπο μαχαίρι.  Αποτελούν δύναμη και μεγάλο όπλο της χώρας για να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια, την επιβίωση και την προοπτική της.  Δεν φοβάμαι τίποτα όταν ο λαός είναι στους δρόμους και όσο είναι επίμονα στους δρόμους, δεν πρόκειται ποτέ να απογοητευτεί.  Αντίθετα, ο κινητοποιημένος λαός θα απογοητεύσει εκείνα τα κατεστημένα ευρωπαϊκά κέντρα που θέλουν να παγιδεύσουν τη χώρα μας.
8. Η στάση πληρωμών είναι διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης, εφόσον οι δανειστές αρνούνται να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος, παρά μόνο με τον όρο της επιβολής μνημονίων;  
Σε αυτή την κρίσιμη και λεπτή φάση δεν θέλω, για ευνόητους λόγους, να κάνω δημόσιες αναφορές σε συγκεκριμένα διαπραγματευτικά κυβερνητικά όπλα.  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει όμηρος σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις που θέλουν να μας εγκλωβίσουν σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, απορρύθμισης και εκποιήσεων.
9. Τυχόν επιμονή των δανειστών σε μνημονιακή συνταγή πρέπει να απαντηθεί από μέρους μας με δυναμισμό, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και την πρόθεση εξόδου από το ευρώ;  
Σας είπα, η Ελλάδα δεν είναι όμηρος, δεν πρέπει και δεν θα εκβιασθεί, δεν πρόκειται να γίνει δεύτερη Κύπρος, δεν μπορεί και δεν θα ακυρώσει τη λαϊκή αγωνιστική βούληση.  Η χώρα άλλαξε σελίδα και για μας είναι μονόδρομος η ανατροπή και οι μέχρι τέλους ανατρεπτικές προοδευτικές εξελίξεις.  Οι γέφυρες της οπισθοχώρησης έχουν κοπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου