Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

«Eldorado Gold»: Θησαυρίζει στην Ελλάδα πληρώνει στα Κέιμαν



Σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα νησιά Κέιμαν, πληρώνει φόρους η «Eldorado Gold» αντί για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η «Eldorado Gold» δεν πλήρωσε φόρους στο ελληνικό δημόσιο για κέρδη που είχε, τα οποία από 32.000 ευρώ το 2009 ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ το 2013. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση των ΜΑΤ και της ποινικοποίησης της αντίδρασης των κατοίκων στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, διατείνεται ότι θα έχει έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ σε 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μία ταχυδρομική θυρίδα στο Άμστερνταμ, χωρίς γραφεία και υπαλλήλους, είναι η έδρα της μητρικής εταιρείας του ελληνικού τμήματος της «Eldorado Gold». Μάλιστα η «Eldorado Gold» διατηρεί 12 τέτοιες εταιρείες –ταχυδρομικές θυρίδες στην Ολλανδία, στις οποίες υπάγονται οι 43 συνολικά θυγατρικές εταιρείες που διατηρεί στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Τέσσερις από αυτές τις εταιρείες αγόρασαν ομόλογα που εξέδωσε η «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία αγοράστηκαν με κεφάλαια που προήλθαν από άλλη εταιρεία της «Eldorado Gold» με έδρα τα νησιά Μπαρμπέιντος . έτσι, το εισόδημα από αυτή την αγορά δεν φορολογήθηκε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ολλανδία, αλλά στα νησιά Μπαρμπέιντος, όπου η φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών είναι από πολύ χαμηλή έως μηδενική.


Η έρευνα για την  «Eldorado Gold» έγινα από Ολλανδική ΜΚΟ που έβαλε στο μικροσκόπιο την εταιρεία. Ερευνήτρια της ΜΚΟ μίλησε στην Ελευθεροτυπία για τις διαδρομές του χρήματος που καταλήγουν να φορολογούνται σε φορολογικούς παραδείσους, τονίζοντας ότι «Είναι αδιανόητο η ΕΕ και η τρόικα να επιβάλλουν τόσο έντονη οικονομική πίεση στην Ελλάδα και στους πολίτες της και την ίδια στιγμή να δίνουν τη δυνατότητα σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η «Eldorado Gold» να αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα εις βάρος των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται».

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Έρευνας θα παρουσιαστούν στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης την πρώτη Νοεμβρίου σε διεθνή συνάντηση που διοργανώνει η Ολλανδική ΜΚΟ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου