Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

iskra


Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΑΖΕΙ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Λέγεται συχνά πως το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ που παίζουν δύο ομάδες και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία. Η συνταγή αυτή περίπου τέθηκε σε ισχύ στη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας καιΙταλίας από τη μία και Γερμανίας και Κομισιόν από την άλλη.
Γαλλία και Ιταλία υποχρεώθηκαν τελικά, μετά από συνεχείς πιέσεις, να καταθέσουν τροποποιημένους προϋπολογισμούς στην Κομισιόν με τους οποίους υιοθετούσαν πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης προκειμένου να συμμορφωθούν σε σημαντικό βαθμό με τις απαιτήσεις της Κομισιόν και τις σιδερένιες προδιαγραφές του Γερμανικών προδιαγραφών Συμφώνου Σταθερότητας.Η Κομισιόν, τελικά, κάνοντας κάπως τα ''στραβά μάτια'' δέχτηκε τη συμβατότητα των τροποποιημένων προϋπολογισμών με τις Κοινοτικές προδιαγραφές. Γαλλία και Ιταλία, έτσι, παρά την ύφεση που έχουν βυθισθεί, ιδιαίτερα η δεύτερη, φόρεσαν ταπεινωτικά, σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, πιο σφιχτά τις χειροπέδες της λιτότητας και της απορρύθμισης.
Αν Γαλλία και Ιταλία πειθαναγκάζονται σε τέτοια πειθάρχηση, μπορούμε να υποθέσουμε την έκταση και τη δύναμη των πιέσεων, των εκβιασμών αλλά και των μέτρων σε βάρος μικρότερων χωρών που θα ήθελαν να εφαρμόσουν πολύ πιο προωθημένες προοδευτικές αλλαγές αψηφώνταςευρωενωσιακές και μνημονιακές δεσμεύσεις.
Στη σημερινή ευρωζώνη και ΕΕ κυριαρχεί ένας τυραννικός ολοκληρωτισμός που αδιαφορεί για τα δικαιώματα και τη θέληση λαών και εργαζομένων. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση αν δεν ανατραπεί , μάλλον θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα με ιδιαίτερα επαχθείς επιπτώσεις σε πειραματόζωα όπως η Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ

''ΠΡΑΣΙΝΟ'' ΦΩΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τους τροποποιημένους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και τηςΙταλίας για το 2015 ύστερα από την απόφαση των δύο χωρών να περιορίσουν περαιτέρω ταελλείμματά τους.
Σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν αναφέρει ότι δεν εντόπισε καμία περίπτωση «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης» και ως εκ τούτου δεν θα εκδώσειαρνητικές γνώμες.

Η σημερινή απόφαση τερματίζει τη διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και των κεντροαριστερών κυβερνήσεων Παρισιού και Ρώμης.
Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν προσχέδιο του προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες ανακοίνωσαν τελικά επιπρόσθετα μέτρα για την μείωση του ελλείμματός τους.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μετέδωσε το Reuters, είχε χαρακτηρίσει τις επιστολές που έστειλανΓαλλία και Ιταλία για τις τροποποιήσεις στα σχέδια προϋπολογισμού του 2015 «χρήσιμες και εποικοδομητικές» συνεισφορές σε μια διαδικασία που διασφαλίζει ότι οι προϋπολογισμοί ανταποκρίνονται στους στόχους της Ε.Ε.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2015, απάντησε χθες στην Κομισιόν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Η ιταλική κυβέρνηση έκανε χθες ένα βήμα πίσω στην αντιπαράθεσή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δέχτηκε να πάρει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2015. Αργά το απόγευμα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 3,6-3,7 δισ. ευρώ, ποσό που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες. Εφόσον επιτευχθεί ικανοποιητικήσυμβιβαστική λύση θα είναι ευκολότερο να γεφυρωθούν οι διαφορές της Γερμανίας με Γαλλία καιΙταλία σχετικά με την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη. Πιθανός συμβιβασμός μεταξύ Μέρκελ - Ολάντ και Ρέντσι εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη σύναψη «μεγάλης συμφωνίας» μεταξύ των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε ο κ. Μάριο Ντράγκι να εξακολουθήσει να ασκείεπιθετική νομισματική πολιτική έχοντας την κάλυψη του Βερολίνου.
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας, ύψους 4,5 δισ. ευρώ,προκειμένου να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2015, απάντησε χθες στην Κομισιόν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA. Το αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η Ιταλία στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου προέβλεπε μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος (δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ μέτρα) μόλις κατά 0,1% του ΑΕΠ και μετάθεση του στόχου για ισοσκελισμό του κατά ένα χρόνο, δηλαδή το 2017. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν απηύθυνε επιστολή προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις για ποιο λόγο η κυβέρνηση παραβιάζει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζητώντας ουσιαστικά τη λήψη επιπλέονμέτρων.
Την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέτυχεσυμβιβασμό με την Κομισιόν σχετικά με τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος. Σύμφωνα με το ANSA, η Κομισιόν επιδίωκε μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους Financial Times κατά 0,7% του ΑΕΠ. Τελικά, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού, τα επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα πάρει, θα μειώσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,3% του ΑΕΠ. Τα 3,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπή της μείωσης της φορολογίας. Το αρχικό προσχέδιο προέβλεπε μέτρα μείωσης της φορολογίας ύψους 18 δισ. ευρώ και μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 15 δισ. ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση τονίζει ότι μεγαλύτερη προσαρμογή δεν είναι εφικτή, δεδομένου του οικονομικού κλίματος. Η ιταλική οικονομία έπεσε το τρίτο τρίμηνο του 2014 στην τρίτη περίοδο ύφεσης από το 2009. «Το ιταλικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 9% από το επίπεδο του 2008», αναφέρεται στην επιστολή Παντοάν προς την Κομισιόν. «Η οικονομία βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης και υπάρχει σοβαρός κίνδυνοςστασιμότητας και αποπληθωρισμού. Πρέπει ν' αποφευχθεί πάση θυσία ένας τέταρτος χρόνος ύφεσης». Τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ιταλία ελπίζεται ότι θα γίνουν αποδεκτά από τηνΚομισιόν, η οποία πρέπει ν' απαντήσει μέχρι την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου.
Σαφώς πιο δύσκολη είναι η περίπτωση της Γαλλίας. Το Παρίσι αποφάσισε να καθυστερήσει κατά δύο ολόκληρα χρόνια τη μείωση του ονομαστικού του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει λάβει δύο παρατάσεις από την Κομισιόν (2007 και 2013) συνολικής διάρκειας τριών ετών. Χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι θα πάρει νέα μέτρα ύψους 3,6-3,7 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέψει στη Γαλλία να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Το ποσό υποτίθεται ότι θα εξοικονομηθεί από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από περικοπή της συνεισφοράς της Γαλλίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν, αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στη Γαλλία να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου