Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Τεστ τραπεζικής αντοχής

analyst


Οι Πολίτες θα πάψουν να φοβούνται για τις καταθέσεις τους, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές ή ομόλογα, τα «ιδρύματα» θα αυξήσουν το δανεισμό τους στην πραγματική οικονομία και ο Γκέμπελς θα χαμογελάει
 .
Θεωρητικά, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο της ΕΚΤ, όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί – με μερικές εξαιρέσεις στις 25 από τις 130 που ερευνήθηκαν. Εξ αυτών, οι 13 τράπεζες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα «κενά» που διαπιστώθηκαν, ενημερώνοντας την ΕΚΤ εντός δύο εβδομάδων, ενώ οι 12 το έχουν ήδη δρομολογήσει, αυξάνοντας τα κεφάλαια τους συνολικά κατά 15 δις €.
Τα «κενά» αυτά είναι συνολικά 25 δις € – ένα απειροελάχιστο ουσιαστικά ποσόν, συγκρινόμενο με τον υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος ξεπερνάει τα 30 τρις €. Ο υποδιοικητής της ΕΚΤ πάντως παρουσιάστηκε ικανοποιημένος, αναφέροντας πως ο έλεγχος θα τονώσει την εμπιστοσύνη των Πολιτών, καθώς επίσης των επενδυτών, στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Επομένως, πως οι μεν Πολίτες θα πάψουν να φοβούνται για τις καταθέσεις τους, ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν αθρόα μετοχές ή ομόλογα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ οι τράπεζες θα αυξήσουν το δανεισμό τους στην πραγματική οικονομία, ο οποίος μειώνεται σταθερά (γράφημα).
 .
Ευρωζώνη – η συνεχιζόμενη μείωση στο επίπεδο δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ευρωζώνη – η συνεχιζόμενη μείωση στο επίπεδο δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα.

 .
«Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν», με τη χρήση μίας διαδικασίας που πιθανότατα θα ζήλευε ακόμη και ο Γκέμπελς, εάν ήταν ακόμη στη ζωή, παρατηρώντας την εξέλιξη των απογόνων του.
Πόσο μάλλον όταν πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις ακόμη και η Deutsche Bank – η πιο μοχλευμένη τράπεζα του πλανήτη (άρθρο), με ένα ακόμη στέλεχος της να αυτοκτονεί στο σπίτι του στο Λονδίνο. Τα τραπεζικά ζόμπι θα συνεχίσουν να ζουν και να βασιλεύουν, οι Ευρωπαίοι καταθέτες θα κοιμούνται ήρεμα, ενώ η οικονομία θα αναζωογονηθεί από το άνοιγμα των «χρηματοδοτικών κρουνών» – παρά το ότι καμία τράπεζα δεν εμπιστεύεται την άλλη, με κριτήριο τη σχεδόν πεθαμένη διατραπεζική αγορά.
Από τις τράπεζες που απέτυχαν, οι περισσότερες είναι ιταλικές (Montepaschi, Carige, Creval, Banco Popolare, Popolare di Milano, Popolare di Sondrio, Popolare di Vicenza, Veneto Banca), μία αυστριακή (Volksbanken AG), μία ισπανική (Liberbank), δύο σλοβενικές (NLB NKBM), μία βελγική (Dexia), μία γαλλική  (die Caisse de Refinancement de l’Habitat), τρεις κυπριακές και τρεις ελληνικές – η Εθνική, η οποία όμως έχει δρομολογήσει την αύξηση κεφαλαίου, η Πειραιώς, καθώς επίσης η Eurobank (γράφημα).
.
Πίνακας προβληματικών τραπεζών stress test
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
 .
Σε μία χώρα λοιπόν όπως η Ελλάδα, όπου τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 77 δις €, οι τράπεζες δεν είναι υπερβολικά άρρωστες –οπότε δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για να χρησιμοποιήσει το κράτος μερικά από τα 11 δις € του ΤΧΣ (εάν εγκριθεί από την Ευρώπη), εκτός εάν θα διατεθούν για τη διαγραφή των χρεών των ιδιωτών, καθώς επίσης των επιχειρήσεων, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση.
Τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη πάντως αυξήθηκαν κατά 136 δις € στα 879 δις € συνολικά, ενώ οι τράπεζες είναι προστατευμένες απέναντι σε μία ακόμη ενδεχόμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, όπου τα κεφάλαια τους θα μειωνόντουσαν κατά 263 δις € – στο 8,3% από 12,4% σήμερα. Τι άλλο θα μπορούσε αλήθεια κανείς να ονειρευθεί;
 .
Υστερόγραφο: Εάν θέλει κανείς να ενημερωθεί σωστά για τις διαδικασίες μέχρι σήμερα, όσον αφορά τους ελέγχους των ευρωπαϊκών τραπεζών, αρκεί να κοιτάξει το γράφημα που ακολουθεί.
 .
Ευρωπαϊκές Τράπεζες που δεν πέρασαν το stress test
Ευρωπαϊκές Τράπεζες που δεν πέρασαν το stresstest (στήλες με τη σειρά: Ημερομηνία, αριθμός τραπεζών που ελέγχθηκαν, αριθμός τραπεζών που δεν πέρασαν το stress test και το συνολικό «κενό» κεφαλαίου σε δις.).
Από το γράφημα συμπεραίνεται πως όλο και περισσότερες τράπεζες εμφανίζουν προβλήματα, τα οποία όμως διατηρούνται σε ελεγχόμενα, μικρά μεγέθη – όσον αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Προφανώς η συνταγή της ΕΚΤ είναι μαγική, αφού καταφέρνει να δίνει μία τέτοια όμορφη εικόνα στις αγορές – οι αντιδράσεις των οποίων βέβαια θα διαπιστωθούν, όταν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου