Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

FT: ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΑ STRESS TESTS ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤ;

iskra


Αντιμέτωπη με το ερώτημα του αν τα τεστ αντοχής στον τραπεζικό κλάδο ήταν αρκετά "αυστηρά και αξιόπιστα" θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας (27/10) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Της πήρε ένα χρόνο, χρειάστηκε χιλιάδες υπαλλήλους και εκατομμύρια ευρώ...
Τι έχουν να πουν οι αγορές λοιπόν για τα stress tests της ΕΚΤ;
Το ανωτέρω ερώτημα θέτει νέο δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν σε130 ευρωπαϊκές τράπεζες.  
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εις βάθος αναθεώρηση των 130 ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέδειξε τα εξής:
- Διαπιστώνονται κεφαλαιακές ελλείψεις 25 δισ. ευρώ για 25 τράπεζες
- Οι αξίες assets των τραπεζών πρέπει να προσαρμοστούν κατά 48 δισ. ευρώ, 37 δισ. ευρώ από τα οποία δεν προκαλούν κεφαλαιακές ελλείψεις

- Οι κεφαλαιακές ελλείψεις των 25 δισ. ευρώ και η προσαρμογή στις αξίες assets των 37 δισ. ευρώ έχουν σωρευμένο αντίκτυπο 62 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.  
Η αποτυχία 25 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους επενδυτές, επισημαίνουν οι FT, τονίζοντας ότι το κεφαλαιακό έλλειμα των 25 δισ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο όριο του αναμενομένου.
Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναμένουν θετικά πρόσημα στις αγορές σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου του 2014, στον απόηχο των τραπεζικών τεστ, ακριβώς ως αποτελέσμα της έλλειψης σοκ.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για τελείως διαφορετική διαδικασία σε σχέση με ταπροηγούμενα stress tests, γεγονός που δεν αντανακλά μια σταθερή και πραγματική σχέση με τα σημερινά αποτελέσματα.
Οι αντιρρήσεις αφορούν το γεγονός ότι επετράπη σε ιδρύματα να προχωρήσουν σε αμκ, πριν την εισαγωγή τους στους ελέγχους, επιτρέποντας έτσι να αποφύγουν τα άσχημα αποτελέσματα κατά τη λήξη των stress tests.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου