iskra
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ταυτισμένη απολύτως με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης είναι η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκάλοπ (Gall up) - σε τέτοιο βαθμό που παλιότερα αποκαλούσαμε «γκάλοπ» τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις ακόμη και στην Ελλάδα!
Την περασμένη Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, το αμερικανικό ίδρυμα Μερίντιαν (Meridian International Center) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία». Στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής παρουσιάστηκεσφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης σε όλες τις χώρες του κόσμου της προαναφερθείσης εταιρείας δημοσκοπήσεων Γκάλοπ, η οποία αποσκοπούσε στο να σχηματίσουν οι Αμερικανοί εικόνα για τη δημοφιλία των κυβερνήσεων του πλανήτη σήμερα. Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά, καθώς αφενός φυσικά αντανακλούν τις διαθέσεις των ερωτηθέντων πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους και αφετέρου αντανακλούν με έμμεσο τρόπο και τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους κατά των ηγετών τους.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο δυνατοτήτων οδηγεί πρώτα πρώτα σε ένα απροσδόκητο εύρημα. Από τις12 κυβερνήσεις στον κόσμο (εννοείται, εκεί που μπορεί να γίνει δημοσκόπηση) με τη μικρότερη αποδοχή από τον πληθυσμό, με τη χαμηλότερη δημοτικότητα, οι 8 είναι... ευρωπαϊκές! Οι 3 από αυτές είναι οι τελευταίες στην παλιά ΕΕ των 15 και φυσικά είναι δυτικοευρωπαϊκές -Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία- ενώ οι υπόλοιπες 5 είναι ανατολικοευρωπαϊκές. Τρεις είναι μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία) και δύο είναι εκτός ΕΕ (Βοσνία και Μολδαβία). Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μπορεί σίγουρα να αναφωνήσει πανηγυρίζοντας «τουλάχιστον δεν είμαστε Βοσνία»!
Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η κραυγή προκαλεί ρίγη εθνικής συγκίνησης στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά το αδιαφιλονίκητο δημοσκοπικό γεγονός είναι πως το ποσοστό αποδοχής της κεντρικής κυβέρνησης τηςΒοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι μόλις... 8% (!) ενώ κατά την αμερικανική εταιρεία Γκάλοπ το ποσοστό αποδοχής της ελληνικής κοινής γνώμης στη σφυγμομέτρηση που διενήργησε είναι... 14%, σχεδόν διπλάσιο. Η αλήθεια είναι πως σε δύο άλλους θεμελιώδεις δείκτες που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, καθώς τους θεωρεί σημαντικούς στη διαμόρφωση της τελικής γνώμης των πολιτών για τις κυβερνήσεις τους, εκείνους της διαφθοράς και της ανεργίας, η Ελλάδα... υστερεί ελαφρότατα τηςΒοσνίας!
Το ποσοστό ανεργίας που αναφέρει η εταιρεία Γκάλοπ είναι 27,3% για την Ελλάδα και 27% για τη Βοσνία. Οσο για το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν διεφθαρμένη την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανέρχεται κατά την αμερικανική εταιρεία στο απίστευτα υψηλό... 91% (!) - ακριβώς δηλαδή όπως και το 91% των Βόσνιων θεωρούν διεφθαρμένη την κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας. Προσοχή, τη μηδαμινού κύρους κεντρική κυβέρνηση του Σεράγεβο, όχι τη σερβική ή την κροατομουσουλμανική τοπική κυβέρνηση, οι οποίες και στις δύο περιπτώσεις χαίρουν ασύγκριτα μεγαλύτερης λαϊκής επιδοκιμασίας και αποδοχής. Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο κατά την Γκάλοπ αναφορικά με το χειρότερο ποσοστό αποδοχής εκ μέρους των πολιτών της χώρας,μπορεί να ισχυριστεί δικαίως «ούτε Βουλγαρία είμαστε!». Αυτό όμως ισχύει αποκλειστικά και μόνο για το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης, το οποίο είναι 13% στη Βουλγαρία και 14% στην Ελλάδα.
Υπάρχει όμως και εδώ μια πολύ σημαντική «λεπτομέρεια». Το βουλγαρικό ποσοστό αφορά την...προηγούμενη κυβέρνηση που έχει εκδιωχθεί ουσιαστικά κλωτσηδόν από την εξουσία, έγιναν εκλογές, αλλά ακόμη δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση για να μετρηθεί η δημοτικότητά της! Το βουλγαρικό ποσοστό αφορά την κυβέρνηση που κατέρρευσε και «μαυρίστηκε» στις κάλπες, όχι αυτή που θα κυβερνήσει, άρα κατά πόσο μπορεί να πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση για το δικό της 14% έναντι του 13% της Βουλγαρίας είναι πολύ, πολύ συζητήσιμο. Το χειρότερο για τους Σαμαρά - Βενιζέλο είναι σε σχέση με τους δύο άλλους δείκτες, της ανεργίας και της διαφθοράς, η Αθήνα θα ήταν... πανευτυχής αν έπιανε τις επιδόσεις της Σόφιας!
Αφενός η ανεργία στη Βουλγαρία δεν είναι ούτε η μισή από όση στην Ελλάδα (αφού ανέρχεται στο13% έναντι της ελληνικής του 27,3%) και αφετέρου οι Βούλγαροι πολίτες που θεωρούν την κυβέρνησή τους διεφθαρμένη ανέρχονται «μόνο» στο 79% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση έναντι του 91% των ερωτηθέντων Ελλήνων! Αξίζει να σημειώσουμε δύο ακόμη πράγματα: Πρώτον ότι στις 5 κυβερνήσεις στον κόσμο με τη μικρότερη αποδοχή από τους πολίτες τους και οι 5 είναι ευρωπαϊκές και μάλιστα οι 4 είναι βαλκανικές (Βοσνίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας και Μολδαβίας με 18% αποδοχή)! Στην τέταρτη θέσηη Τσεχία με 15%. Δεύτερον ότι τη δωδεκάδα των πανάθλιων κυβερνήσεων κλείνουν η Πορτογαλία και η Ισπανία, με αποδοχή των κυβερνήσεών τους σε ποσοστό 20% και στις δύο περιπτώσεις.
Εν ολίγοις, η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ καθιστά αντιπαθέστατες τις κυβερνήσεις που την υλοποιούν.
*Δημοσιεύθηκε στο ''Έθνος'' την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου