ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
Βροχή πέφτουν οι μηνύσεις εναντίον μυστικών υπηρεσιών και αρμόδιων υπουργείων με αφορμή το καθεστώς συνεχούς και καθολικής παρακολούθησης που έχουν επιβάλει στο ίντερνετ, εισβάλλοντας στην προσωπική ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στο Σαν Φραντζίσκο όπου έχει την έδρα της η εταιρεία που διαχειρίζεται το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο της πολιτικής, της ενημέρωσης και του θεάματος. Η μήνυση που κατατέθηκε στις 7 Οκτώβρη (εδώ η σχετική ανάρτηση) στρεφόταν εναντίον του FBI και του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης και διεκδικούσε το δικαίωμα να δημοσιεύει τον αριθμό των αιτημάτων που δέχεται από την κυβέρνηση για άνοιγμα και παρακολούθηση λογαριασμών. Προσοχή: δεν ζητούσε να αποκαλύψει τους συγκεκριμένους λογαριασμούς που τίθενται υπό επιτήρηση από τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό, αλλά τον αριθμό των αιτημάτων που δέχεται ετησίως. Η μήνυση του Twitter εναντίον της αμερικάνικης κυβέρνησης δεν ήταν παρά ένας τρόπος για να στρέψει τα ομαδικά πυρά που δέχεται τον τελευταίο χρόνο για συνεργασία με τις αμερικάνικές μυστικές υπηρεσίες και παραβίαση των κανόνων εχεμύθειας, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, στον υπαίτιο των παρακολουθήσεων: το αμερικανικό αστυνομικό υπερ-κράτος.
Φυτεύουν εν αγνοία μας κοριούς!
Εξ ίσου αποκαλυπτική για την ποιότητα της ελευθερίας που ζούμε ήταν η μήνυση που κατέθεσε στα μέσα Μαΐου η οργάνωση προάσπισης του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής, Privacy International, εναντίον της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ (Government Communication Headquarters), που θεωρείται δίδυμη αδερφή της αμερικανικής υπηρεσίας NSA (National Security Agency ή …No Such Agency καθώς επί χρόνια οι αμερικανικές αρχές διέψευδαν την ύπαρξή της). Σύμφωνα με τους μηνυτές η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών «είναι ασύμβατη με τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε μιλώντας στα Μέσα πως «τα προγράμματα χάκινγκ που χρησιμοποιεί η GCHQ είναι το σύγχρονο ισοδύναμο με την είσοδο της κυβέρνησης στο σπίτι σου, το ψάξιμο στα αρχεία των συρταριών σου, τα ημερολόγια, τις εφημερίδες και την αλληλογραφία, πριν φυτέψει κοριούς σε κάθε δωμάτιο που μπαίνει. Οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά χωρίς να το γνωρίζεις και μπορούν να ακυρώσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής με λίγα κλικ. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από ένα μανδύα μυστικότητας χωρίς καμία δημόσια συζήτηση ή σαφή νομική εξουσιοδότηση. Αυθαίρετες εξουσίες όπως αυτή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα δικτατορικών κι όχι δημοκρατικών καθεστώτων. Απεριόριστη και χωρίς καμία ρύθμιση κυβερνητική κατασκοπία αυτού του είδους είναι το αντίθετο του κράτους δικαίου και η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της», ήταν τα λόγια του, όπως μεταφέρθηκαν από την βρετανική εφημερίδα Telegraph στις 13 Μαΐου. (Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Οι ασυνήθιστα βαρείς και δηκτικοί χαρακτηρισμοί αντανακλούν την οργή που έχει συγκεντρωθεί εναντίον των κυβερνήσεων Ομπάμα και Κάμερον, στις δύο όχθες του Ατλαντικού, για το πράσινο φως που έχουν δώσει στις μυστικές υπηρεσίες ώστε να λειτουργούν αχαλίνωτες, ακυρώνοντας κάθε έννοια ελευθερίας. Και προφανώς δεν είναι μόνο αυτές που παρακολουθούν τις «Ζωές των άλλων»…
«Βαλκανοποίηση» του ίντερνετ
Μετατρέποντας ωστόσο οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές το «δίκτυο επικοινωνίας» σε «δίχτυ παρακολουθήσεων» υπονομεύουν την αξιοπιστία του κι επιβραδύνουν την εξάπλωσή του. «Το ίντερνετ γίνεται πιο κλειστό, όχι ανοικτό» τόνιζε στους Financial Times στις 9 Οκτωβρίου στέλεχος εταιρείας ασφάλειας του ίντερνετ. Στο ίδιο άρθρο, με τίτλο «Οι εταιρείες τεχνολογίας προειδοποιούν για την online κατασκοπεία των ΗΠΑ» υπογραμμίζεται ο κίνδυνος «Βαλκανοποίησης» του ίντερνετ μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013 για το εφιαλτικό δίκτυο παρακολουθήσεων εναντίον εκατομμυρίων ανυποψίαστων πολιτών. Να τονιστεί μάλιστα ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν μόνο ύποπτους τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην Huffington Post, από το αρχείο του Σνόουντεν, ο διευθυντής της NSA είχε δώσει εντολή να καταγραφούν οι επισκέψεις σε πορνογραφικές ιστοσελίδες αντιπάλων της κυβέρνησης Ομπάμα που κινούνται στο χώρο του πολιτικού ριζοσπαστισμού. Ζητούμενο προφανώς ήταν η προσωπική τους εξόντωση μέσω της χρησιμοποίησης ευαίσθητων πληροφοριών για την προσωπική τους ζωή.
Δυστυχώς όμως παρά τα ηλεκτροσόκ που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν και την αφύπνιση που επήλθε καθώς επιβεβαιώθηκε ότι η τρομοκρατική απειλή χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ σαν μιας πρώτης τάξης αφορμή για να γίνουν κουρέλι οι συνταγματικές δεσμεύσεις, Ουάσινγκτον και Λονδίνο δεν έχουν κάνει βήμα πίσω! Με τις πράξεις τους επιβεβαιώνουν ότι το κράτος των παρακολουθήσεων και της αδιάκριτης εισβολής στην καθημερινή ζωή δεν ήταν μια παρένθεση ούτε οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων θερμοκέφαλων ή ανεξέλεγκτων αξιωματικών, αλλά ήρθε για να μείνει. Προς επίρρωση τρία μόνο γεγονότα, από τα πολλά:
Πριν απ’ όλα η αντιμετώπιση του ίδιου του Σνόουντεν από τις αμερικανικές αρχές, ο οποίος, φανατικός Ρεπουμπλικάνος, εξακολουθεί να δηλώνει πώς ό,τι έκανε το έκανε τιμώντας την πρώτη τροποποίηση του αμερικάνικου συντάγματος για την ελευθερία της έκφρασης χωρίς να θέλει να βλάψει τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό τον λόγο ακόμη και τώρα (βλέπε περιοδικό Wired, Σεπτέμβριος 2014) φωτογραφίζεται με την αμερικανική σημαία αγκαλιά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντίθετα, που ακυρώνοντας το διαβατήριο του τον εγκλώβισε στη Ρωσία, τον αντιμετωπίζει σαν να ήταν ο Κιμ Φίλμπι ή οι περίφημοι βρετανοί κατάσκοποι γνωστοί κι ως «πέντε του Κέιμπριτζ», που συνειδητά εργάζονταν για την Μόσχα. Οι αμερικανικές αρχές έτσι τον διασύρουν προσπαθώντας να περιορίσουν την δημοτικότητά του στις ΗΠΑ.
Μπιλ Γκέιτς εναντίον Σνόουντεν
Μύδρους εναντίον του Έντουαρντ Σνόουντεν δεν εξαπολύουν μόνο αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως ο πρώην επικεφαλής της ΝSA Κιθ Αλεξάντερ που τον χαρακτήρισε όργανο των ρωσικών υπηρεσιών ή ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που τον αποκάλεσε «δειλό και προδότη». Το ίδιο επιθετικοί εμφανίζονται κι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας της πληροφορικής καθώς αποκάλυψε την συνεργασία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (Apple, Google, Yahoo, Dropbox, Facebook, κ.α.) με τις μυστικές υπηρεσίες. Έτσι πίσω από τα απαξιωτικά λόγια του Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή της Microsoft, στο περιοδικό Rolling Stone για τον Σνόουντεν («Παραβίασε το νόμο, δεν θα τον χαρακτήριζα ήρωα. Δεν θα βρείτε πολύ θαυμασμό εκ μέρους μου») κρύβεται η στρατηγική απόφαση της Κοιλάδας της Σιλικόνης να μετατραπεί σε κουκουλοφόρο των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών εγκαταλείποντας την ταύτιση του διαδικτύου με την απεριόριστη προσωπική ελευθερία.
Τέλος, ενδεικτικό στοιχείο της ασυδοσίας που έχουν αποκτήσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι η παρέμβαση τους στα υπολογιστικά συστήματα ακόμη και επιτροπής της αμερικάνικης Γερουσίας που ερευνούσε κατά πόσο η CIA διενεργούσε βασανιστήρια με σκοπό να καταστρέψουν έγγραφα που την ενοχοποιούσαν! Το περιστατικό που συνέβη τον Μάρτιο έληξε με μια δημόσια συγγνώμη τον Ιούλιο… Κι όλα …μέλι γάλα!
Κοινή συνισταμένη των παραπάνω είναι πως η άλλη όψη της αυξανόμενης φτώχειας και ανεργίας είναι ένα υπερκράτος επιτήρησης και παρακολουθήσεων που θεωρεί άπαντες ένοχους μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου!
πηγή – επίκαιρα 16-22/10/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου