Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει….Eurobank-Πειραιώς / Εθνική-Alpha

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Από την Νούλα Χρυσοχοίδου
Και ενώ ολόκληρος ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόσμος κρατάει την αναπνοή του μέχρι τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν την Κυριακή απο την ΕΚΤ, εμείς όλοι αναρωτιόμαστε αν τελικά είναι ο αριθμητής ή ο παρονομαστής εκείνος που θα επικρατήσει; Όταν όπως όλα δείχνουν δύο απο τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να περάσουν το stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και επικρατεί η αντίληψη στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα και θα περάσουν τους ελέγχους αντοχής.
Η  αξιολόγηση των τραπεζών και τα stress test εφαρμόζονται για τρίτη φορά στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αξιολογώντας τα στοιχεία του ενεργητικού των 130 ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ευτυχώς μέσα στο 2014 έτος οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το μετοχικό τους κεφάλαιο και έχουν σχεδιαστεί αναδιαρθρώσεις για την βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Οι οικονομικοί κύκλοι της χώρας συνιστούν ψυχραιμία μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα την Κυριακή απο τον κ. Ντράγκι. Η ΕΚΤ έιχε θέσει στόχο της κεφαλαιακής επάρκειας το 8% σε παγκοσμίο επίπεδο, ενώ στο προηγούμενο stress test το όριο ήταν το 9%. Η συνολική εκτίμηση για τα stress tests είναι ότι θα γίνουν περισσότερο απαιτητικά, με αυστηρότερα κριτήρια.
Στην περίπτωση όμως που προκύψει ανάγκη ενός ή περισσότερων ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθεί σίγουρα η διαδικασία και τα στάδια ενίσχυσης  της κεφαλαιακής επάρκειας απο την ΤτΕ. Μένει μετά να δούμε τον τρόπο αξιοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) και του αποθέματος κεφαλαίου που διατηρεί στο επίπεδο των 11,3 δις. ευρώ.

Επειδή η ψυχολογία μας έχει γίνει “ασανσέρ” τις τελευταίες ημέρες ευχόμαστε να μην επικρατήσει το “αρνητικό κλίμα”, διότι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την οικονομία. Τελικά, μπορεί μια χώρα τόσο σημαντική να ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης;
“Ας ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου
και η μούσα στους ποιητές να σταθείς
θεατής και κριτής δε θα ΄μαι καθόλου
μα στρατιώτης στων καιρών τη γιορτή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου