Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η πολιτική λογική της γροθιάς

protagon

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com
του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Πάντα σαγήνευε στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα η λογική της ισχύος, της γροθιάς. Το ξαναείδαμε αυτό, ξεκάθαρα με αφορμή την παραπομπή στην Βουλή - όταν με το καλό, η συνταγματική πρόνοια περί παραγραφής/αποσβεστικής προθεσμίας για τα αδικήματα τα τελούμενα υπό συνθήκες "ευθύνης υπουργών" είχε πλέον σβήσει το ποινικό - του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για την πελωρίων διαστάσεων υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά/των Γερμανικών υποβρυχίων. ("Πελώριων διαστάσεων": για 7 δις αποζημιώσεις ξιφουλκεί αυτές τις μέρες η Ελληνική Δημοκρατία εναντίον των σημερινών ιδιοκτητών των Ναυπηγείων και τους Γερμανούς. Ο διεθνής Τύπος "τρέχει απο κοντά" το θέμα...).
Η συνταγματική ρύθμιση της ευθύνης υπουργών εγγυάται ότι η υπόθεση αυτή δεν θα προχωρήσει. Άλλωστε η Βουλή έχει ήδη κρίνει, με Εξεταστική, ότι στην υπόθεση των υποβρυχίων "δεν τρέχει τίποτε", οι πλειοψηφίες δεν έχουν αλλάξει, οπότε ουδείς κίνδυνος! Όμως το ΠΑΣΟΚ - δηλαδή ο Βαγγέλης Βενιζέλος - έκρινε επάναγκες να ζητήσει απο την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη "τον πειθαρχικό έλεγχο" των Επικούρων Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς υπεύθυνων για την κίνηση, Πόπης Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριάνου - γιατί; Επειδή εθίγη η εικόνα από την παραπομπή του θέματος (πάλι) στην Βουλή. Προκειμένου, δε, να ανεβάσει τους τόνους θύμιζε ότι τα μιαρά χέρια των δικαστών δεν δικαιούται ούτε prime facie ποινική ευθύνη να καταγνώσουν, προτού διαβιβάσουν τέτοιους φακέλους στην σεπτή  Βουλή.

Κατά τα άλλα, η μικρή λεπτομέρεια ότι η διαβίβαση του φακέλου στην Βουλή έγινε την άγια μέρα που έληξαν προώρως οι εργασίες της τακτικής συνόδου της Ολομελείας (4 Ιουνίου) ενώ η δικογραφία είχε φύγει από την Εισαγγελία Α.Π. στον υπουργό Δικαιοσύνης 30 Απριλίου, και απ' εκείνον στην Βουλή 30 Μαΐου - όμως με πρωτοκόλληση στην Γραμματεία του Προέδρου στις 4 Ιουνίου - αυτή η διαδρομή-λεπτομέρεια ουδόλως απασχόληση το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, κατά τα άλλα, βεβαίως και τάσσεται σθεναρά υπέρ της αλλαγής της συνταγματικής ρύθμισης-ντροπής περί ευθύνης υπουργών...

Ας φανούμε τώρα ισχυροί και οχυρωμένοι, και οι αγαθές προθέσεις για συνταγματική αλλαγή μένουν για αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου