Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το θέμα της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών

taxheaven.gr


του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά

Ημερομηνία ανάρτησης: 5.6.2012
Ενημερωμένο και με το δελτίο τύπου του ΙΚΑ που εκδόθηκε την 6.6.2012.

I. Πρόλογος

Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στο ορυμαγδό των εξελίξεων, του μνημονίου και της γενικευμένης ύφεσης, ψηφίστηκαν αρκετοί νόμοι που επηρέασαν σημαντικά το φορολογικό, εργατικό και ασφαλιστικό τοπίο. 

Στη χώρα που ζούμε έχουμε συνηθίσει δυστυχώς στο φαινόμενο να ψηφίζονται νέοι νόμοι με κάποιες διατάξεις που είτε δεν εφαρμόζονται ποτέ, είτε καθυστερεί χαρακτηριστικά η εφαρμογή τους. Για το θέμα της μη εφαρμογής των νόμων δε θα επεκταθούμε εδώ, αφού έχουμε ήδη αναφερθεί σε προγενέστερες αναλύσείς μας (βλ. σχετικό άρθρο "Το ζήτημα της δημοσιοποίησης των διοικητικών λύσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών"). Ο νομοθέτης κατά την άποψή μας, εκτός των άλλων, πρέπει να διακρίνεται για τη νομική του οξύνοια και για την προσπάθειά του να συνδυάζει τη νομική θεωρία με την πράξη, έτσι ώστε αυτά που προβλέπονται στους νόμους να είναι υλοποιήσιμα και όχι ουτοπικά. Πολλές διατάξεις που προβλέπονται σε σχέδια νόμων και κατόπιν ψηφίζονται, δεν έχουν τύχει της ανάλογης μελέτης κατά το νομοπαρασκευαστικό στάδιο και κυρίως δεν έχει εξεταστεί ενδελεχώς η πρακτική εφαρμογή τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να θεσπίζονται διατάξεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. 

Αφορμή για την μικρή αυτή εργασία μας, είναι τα πολλά ερωτήματα που δεχόμαστε σε καθημερινή βάση σχετικά με το θέμα της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών του Ι.Κ.Α., μέσω τραπεζών. Λόγω των συνεχών αλλαγών σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση από αρκετά μέσα ενημέρωσης, οι εργοδότες, αλλά και αρκετοί συνάδελφοι έχουν μπερδευτεί και δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει και κυρίως από πότε έχουν εφαρμογή οι ισχύουσες διατάξεις. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ΄την αρχή κι ας δούμε τι ισχύει τόσο από πλευράς του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, όσο και από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΙΙ. Σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος 

Ισχύουσα διάταξη

Με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν.3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», προστέθηκαν τέσσερα νέα εδάφια στην υποπερίπτωση αα’ της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994

Μετά την προσθήκη αυτών των εδαφίων η υποπερίπτωση αα’ έχει ως ακολούθως:

«Άρθρο 31 - Λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος
«1. Το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, των ακόλουθων εξόδων, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 51Α και 51Β του παρόντος:
α) των γενικών εξόδων διαχείρισης, στα οποία περιλαμβάνονται, με την επιφύλαξη της παραγράφου 20 του παρόντος άρθρου:
αα) Τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ι.Κ.Α. ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού, εκτός αν από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση για την καταβολή εισφορών. Η υπηρεσία που διενεργεί το φορολογικό έλεγχο, τακτικό ή προσωρινό, υποχρεούται, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, να ενημερώσει τον αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό σχετικά με την απόδοση ή μη των ασφαλιστικών εισφορών. Η παραβίαση της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται κατά τις οικείες διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου. Οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση αν δεν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων εδαφίων, η διαδικασία της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου.».[1]

Ανάλυση – Ερμηνεία 

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, οι δαπάνες μισθοδοσίας θα αναγνωρίζονται μόνο αν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης ή επιταγής που εξοφλείται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Επισημαίνεται, ότι στην έννοια των δαπανών μισθοδοσίας δεν περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ ή άλλου ασφαλιστικού φορέα που καταβάλλει η επιχείρηση, αλλά μόνο οι καταβαλλόμενοι μισθοί – αμοιβές.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η έκδοση της οποίας προβλέπεται στα νέα εδάφια που προστέθηκαν, θα καθοριστεί η σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων αυτών, η διαδικασία της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 

Κατά συνέπεια, παρά το γεγονός ότι τυπικά όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω για τον τρόπο εξόφλησης της δαπάνης μισθοδοσίας έχουν εφαρμογή από 23.04.2010 και μετά, ουσιαστικά θα ισχύσουν από το χρόνο κατά τον οποίο θα εκδοθεί η καθεμιά απόφαση (κανονιστική πράξη – Σχ. Απόφαση ΠΟΛ.1135/4.10.2010).

Άρα, η παραπάνω διάταξη θα έχει ουσιαστικά εφαρμογή μετά την έκδοση των κανονιστικών πράξεων οι οποίες θα δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική απόφαση

ΙΙΙ. Τι ισχύει από πλευράς Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ισχύουσες διατάξεις

Με την παρ. 2 του άρθρου 40 του ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», καθιερώθηκαν τα ακόλουθα:

«Άρθρο 40 -  Συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος
«2. Από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Οι συμβαλλόμενες τράπεζες δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
Η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Επίσης με την παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4075/2012 "Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις", προβλέπονται τα εξής:

"3. Από 1.6.2012 οι αποδοχές των εργαζομένων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ ΕΤΑΜ καταβάλλονται σε Πιστωτικά Ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι υπόχρεοι, ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και κάθε άλλο σχετικό θέμα που είναι απαραίτητο για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης".


Ανάλυση – Ερμηνεία 

i) Σύμφωνα με τα ανωτέρω, από 1.7.2011 και μετά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό, θα καταβάλλουν τις αποδοχές μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα. Στη συνέχεια η τράπεζα θα μεταφέρει τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους μισθωτούς, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα.

Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού αναφέρονται τα εξής:
«Με την παρ. 2 προτείνεται από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) σε τράπεζα επιλογής τους, που θα μεταφέρονται και θα αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων  μισθωτών, στους Φ.Κ.Α. και το δημόσιο αντίστοιχα.
Με την ταυτόχρονη καταβολή του μισθού, των εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ενισχύεται η προσπάθεια κατά της αποφυγής της ασφάλισης, φαινόμενο που τον τελευταίο καιρό συνεχώς διογκώνεται, ώστε να εκμηδενίζονται οι πιθανότητες ανασφάλιστης εργασίας, δεδομένου ότι οι μισθοδοτικές καταστάσεις των υπαλλήλων θα είναι στη διάθεση των ασφαλιστικών οργανισμών για πληρέστερο έλεγχο».

Για τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες που απαιτούνται θα δοθούν σχετικές διευκρινίσεις με αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργείων. Μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική απόφαση

ii) Το Ι.Κ.Α., στις 11.7.2011, εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο με την οποία κοινοποιούσε τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3863/2010. Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αυτή αναφέρει τα ακόλουθα:

«Εγκύκλιος Αρ. 45/11.7.2011 - ΘΕΜΑ: Υποχρεωτική είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω τραπεζικού συστήματος ή ΕΛ.ΤΑ για περιόδους απασχόλησης από 1/7/2011 και εφεξής - Ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες[2].

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 40 του νόμου 3863/2010, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, από 1/7/2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα.

Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει.Οι συμβαλλόμενες τράπεζες δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

Επειδή, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία θα καθορίζεται η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα ακολουθήσει νεώτερη εγκύκλιός μας για παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων».

iii)  Νέες διευκρινίσεις από το Ι.Κ.Α. 

Το  Ι.Κ.Α. με νεότερη εγκύκλιό του, έδωσε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες. Ειδικότερα, η εγκύκλιος αυτή έχει ως ακολούθως:

«Αριθμ. πρωτ.: Α20/251/83/27.7.2011 - ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 40 του Ν.3863/2010.
Με αφορμή πολλά ερωτήματα Υποκ/των μας,αλλά και εργοδοτών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 40 του Ν.3863/2010, με τις οποίες προβλέπεται ότι από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές σε τράπεζα και στη συνέχεια μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτήν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, διευκρινίζουμε ότι, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης απαιτείται η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία θα καθοριστεί η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Κατόπιν τούτου, και μετά την έκδοση της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α. θα ακολουθήσει νεώτερη εγκύκλιός μας για παροχή των απαραίτητων διευκρινίσεων και οδηγιών για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης».

iv) Δελτίο τύπου από το ΙΚΑ σχετικά με την ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και εισφορών μέσω τραπεζών ή ΕΛ.ΤΑ.
Με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΙΚΑ την 6.6.2012, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

"Ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και εισφορών μέσω Τραπεζικού Συστήματος ή ΕΛΤΑ κατ' εφαρμογήν του Ν.4075/12

Η εφαρμογή από 1/6/2012 της ταυτόχρονης καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ, όπως προβλέπεται στην παρ.3 του άρθρου 16 του Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89/ 11-1-2012 τ.Α΄) αναστέλλεται έως την έκδοση της σχετικής εφαρμοστικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με νεότερη ανακοίνωση θα καθοριστεί η νέα ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ταυτόχρονης καταβολής, αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ".

v) Προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4075/2012, αντικαταστάθηκαν oι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 26 του Α.Ν. 1846/1951 «Κανονισμός Ασφάλισης Ι.Κ.Α.», ως ακολούθως:

«Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα. Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο. Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μάιου αντίστοιχα».

Κατά συνέπεια, από 11-4-2012 ημερομηνία ισχύος του εν λόγω νόμου και εφεξής, ο υπόχρεος εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία.

Ωστόσο, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας η Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, κρίνει αναγκαίο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει χώρα από την μισθολογική περίοδο Ιουλίου 2012 και μετέπειτα. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιουλίου 2012 πρέπει να καταβληθούν στις Τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλ. έως 7 Αυγούστου (Σημ.: επί του θέματος θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση - βλ. εγκ. ΙΚΑ 10/9/23.4.2012).

Κατόπιν των ανωτέρω, οι καταβολές των εισφορών που αφορούν μισθολογικές περιόδους Απριλίου 2012, Δώρου Πάσχα 2012, Μάιου 2012 και Ιουνίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά[3].

Να θυμίσουμε εδώ ότι από 1/8/2011 (για περιόδους απασχόλησης από Ιούλιο 2011 και εφεξής) οι καταβολές των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Εργων (είτε αφορούν εμπρόθεσμες, είτε εκπρόθεσμες καταβολές) διενεργούνται υποχρεωτικά και αποκλειστικά στις Τράπεζες ή στα Ε.Λ.Τ.Α και όχι στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ[4].

Τονίζουμε ότι, στις Τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ. θα καταβάλλονται αποκλειστικά ποσά που αφορούν τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και όχι Πρόσθετα Τέλη Πρόστιμα, Προσαυξήσεις κ.λπ..

Αναλυτικές οδηγίες, εξαιρέσεις και λοιπές διευκρινίσεις για το θέμα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Ι.Κ.Α. μέσω τραπεζών ή ΕΛ.ΤΑ., έχουν δοθεί με την εγκύκλιο 45/2011 και με το έγγραφο Γ99/1/140/19.8.2011 (την εγκύκλιο και το έγγραφο του Ι.Κ.Α. μπορείτε να τα βρείτε στο δικτυακό μας τόπο www.taxheaven.gr). 

ΙV. Επίλογος

Μετά την παράθεση της νομοθεσίας αυτά που προκύπτουν σχετικά με το θέμα που αναλύουμε είναι τα ακόλουθα:

• Σχετικά με το θέμα της μη αναγνώρισης των δαπανών μισθοδοσίας αν δεν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών, αναμένουμε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία θα καθορίζεται η σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων, η διαδικασία της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994. Μέχρι και σήμερα (σ.σ. 5.6.2012) δεν έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση

• Σχετικά με την ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες μέσω τραπεζών, για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης απαιτείται η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία θα καθοριστεί η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι και σήμερα (σ.σ. 5.6.2012) δεν έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση.
Επίσης με βάση το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΙΚΑ την 6.6.2012, αναστέλλεται η εφαρμογή της ταυτόχρονης καταβολής αποδοχών και εισφορών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ (βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 3 του ν.4075/2012),  έως την έκδοση της σχετικής εφαρμοστικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με νεότερη ανακοίνωση θα καθοριστεί η νέα ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ταυτόχρονης καταβολής, αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιουλίου 2012 πρέπει να καταβληθούν στις Τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλ. έως 7 Αυγούστου. Οι καταβολές των εισφορών που αφορούν μισθολογικές περιόδους Δώρου Πάσχα 2012, και Ιουνίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά. 

Σχετικά με το θέμα της ταυτόχρονης καταβολής αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες μέσω τραπεζών, έχουν ανακύψει –όπως ήταν φυσικό-  πολλά πρακτικά ζητήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα επιλυθούν με την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων. Ενδέχεται να μην υπάρξει καθολική εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου, αλλά να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη για εργοδότες που απασχολούν από ένα αριθμό εργαζομένων και πάνω. Βέβαια, όλα αυτά είναι εικασίες μιας και δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση πάνω στο θέμα αυτό. 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μόλις εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις, οι αναγνώστες θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα μας (www.taxheaven.gr). 


*Ο Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς  είναι Πτυχιούχος του  Οικον. Παν/μιου Πειραιά, Λογιστής - Φοροτεχνικός
__________________________________


[1] Τα τέσσερα εδάφια μετά το πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 31, τέθηκαν όπως προστέθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 του ν. 3842/2010 και ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (23-4-2010), σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 92 του ιδίου νόμου.

[2] Παρατίθενται μόνο τα εδάφια εκείνα που έχουν άμεση σχέση με το εξεταζόμενο θέμα. 

[3] Βλ. εγ. Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε10/9/23.4.2012.
 
[4]  Βλ. σχετ. την παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 3863/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου