Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Το σχόλιο της Δευτέρας - «No comment» (2 ή 4 ή πιο μεγάλη)

taxheaven

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


[ Πίνακας : Βάρκες και παιδιά στην παραλία. Κωνσταντίνος Βολανάκης ή Βολονάκης (Ηράκλειο Κρήτης, 17 Μαρτίου 1837 - Πειραιάς, 29 Ιουνίου 1907). Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας»] .
 
 
Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Ετοιμαζόμουν να γράψω το «Σχόλιο», όταν με πλησίασε αυτός ο «παράξενος τύπος».
-          Τι γράφεις Καλοκαιριάτικα ;
-          Έ, όχι και Καλοκαίρι, ακόμα δεν τελείωσαν οι Φορολογικές Δηλώσεις. Το «Σχόλιο» γράφω.
Μου είπε με σχεδόν ειρωνικό ύφος : 
« Καλά , ποιος νομίζεις ότι θα το διαβάσει τέτοια εποχή ;
Υπάρχουν Λογιστές, που δεν το διαβάζουν ποτέ, ούτως ή άλλως ή κοιτάζουν μόνο τις γελοιογραφίες .
Υπάρχουν Λογιστές, που έχουν τελειώσει τις Δηλώσεις και είναι ή ετοιμάζονται για Διακοπές. Το «Σχόλιο» σου, θα διαβάσουν ;
Υπάρχουν Λογιστές, που δεν έχουν τελειώσει τις Δηλώσεις. Οι άνθρωποι καίγονται,  το «Σχόλιο» σου θα διαβάσουν ;»
Να πω την αλήθεια με «ψιλο-έπεισε ». Άλλο που δεν ήθελα βέβαια, να τελειώσω και την Δήλωσή μου ( μπορεί φέτος να μην δοθεί  ( που θα δοθεί ) Παράταση ) …..

Καλό Καλοκαίρι, λοιπόν.




⥢⥤

Στο taxheaven , όταν άκουσαν τα καθέκαστα αντέκρουσαν τα επιχειρήματα του «παράξενου τύπου» [ή μπορεί και να νόμισαν, ότι αυτά ήταν δικά μου τερτίπια ]  .
 Έ όλο και κάποιος θα βρεθεί να το διαβάσει, άσε που κάποιοι μπορεί να το  περιμένουν με ανυπομονησία (;;;), μου είπαν.
Στο τέλος με κατάφεραν, να γράψω κάποια συνοπτικά  γεγονότα από την εβδομάδα που πέρασε, που παρόλο ( όπως λένε οι Άλλοι ) είναι Καλοκαίρι, εντούτοις είχε πλούσιο υλικό :

Παράταση

  
Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκα στο περιβόητο « Καφενείο των Λογιστών», και σταχυολόγησα ορισμένα που άκουσα :
  • « Πρέπει να συμμετάσχουν όλοι ενεργά στους Συλλόγους Λογιστών ώστε να ενισχυθεί η παρεμβατική τους δύναμη και να επιλέγεται η ηγεσία που κάθε φορά θέλει η πλειοψηφία. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα » 
  •  « Σε 3-4 χρόνια, δεν θα υπάρχει θέμα παράτασης γιατί ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνεται «αυτοματοποιημένα» και αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου »
  • Επίσης ένας «αντιδραστικός» και «περίεργος» θαμώνας ( αμφιβάλλω αν ήταν Λογιστής )   είπε : « Ενώ οι άλλοι προλαβαίνουν, αυτοί που δεν προλαβαίνουν, γιατί δεν προλαβαίνουν ; »……..

Τέλος πάντων, «κύκλοι που γνωρίζουν», λένε ότι η Παράταση θα είναι τουλάχιστον 2 ημερών, ή και 4  ημερών, η για τα Νομικά Πρόσωπα πιο μεγάλη…..
Οσονούπω, θα βγει ( εάν δεν έχει ήδη βγει, όταν διαβάσετε το «Σχόλιο»), η σχετική Ανακοίνωση….



⥢⥤
Το «Σχόλιο» μπορεί να περιμένει, η «Ζωή» όχι.
Επίσης επισημαίνω ότι η Ζωή δεν δίνει « Παρατάσεις»
Σημαντική Προειδοποίηση : Στο σημείο αυτό μπορείτε να διακόψετε την ανάγνωση, να ζήσετε…
Εφόσον ακολουθήσετε αυτό τον δρόμο προτείνω :




Εφόσον συνεχίζετε, θα υποστείτε την συνηθισμένη ανάλυση των «Νόμων» , θα χάσετε την απόλαυση της όμορφης παρέας σας και όσον αφορά τους Νόμους, σε τρείς μέρες ( ή τέλος πάντων σε 3 τέρμινα ) δεν θα θυμάστε τίποτα ή και να θυμάστε, αυτά θα αλλάξουν ….



⥢⥤
Σχόλιο Καλοκαιρινό λοιπόν, στο Καφενείο με τσίπουρα και μεζέδες, εδώ στο χωριό μου το Ριόλο και πάντα κάποιος από την παρέα, να πετάγεται και να σχολιάζει   ( εντός των [ …], τα σχόλια τους )  :


► Η Νέα Κυβέρνηση

Θετικές ( πολύ θετικές ) οι πρώτες Κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά βέβαια πάντα το ουσιαστικό ζήτημα ( και στοίχημα )  παραμένει  : Η ισορροπία Εσόδων και Εξόδων, χωρίς την μείωση του «Κοινωνικού Κράτους». Η απάντηση που δίνει η Κυβέρνηση είναι η « Ανάπτυξη» ( Θυμίζω ότι παλιότερα η απάντηση από τις Κυβερνήσεις ήταν «Πάταξη της Φοροδιαφυγής» ).


Είχαμε λοιπόν ή προγραμματίζεται να έχουμε :

α) Βελτιώσεις στην «Ρύθμιση των Οφειλών » και μείωση του ΕΝΦΙΑ ( Κατατέθηκε στην βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Μείωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019 )


Επίσης για τον ΕΝΦΙΑ είχαμε 





Στο 24% η φορολογία των επιχειρήσεων από το 2019 - Τα μέτρα που θα περιέχει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα



[ Μεταξύ άλλων επισημαίνω 

  • Τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019 και στο 20% το 2020.
  • Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
  • Αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και  του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Η έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020.
  • Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων που σήμερα ανέρχεται σε 45%.
  • Η σταδιακή κατάργηση μέσα στα επόμενα χρόνια της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος.
  • Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.
  • Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11% σε βάθος τετραετίας.
     Κ.λπ

Προσοχή :
Εσείς που κάνετε διανομές θυμηθείτε : Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, που θα ισχύσει αργότερα .



(Θα κωδικοποιεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το 2013 μέχρι το 2019. Ενσωματώνει τις αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, τη νομολογία των δικαστηρίων και τις φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν από τη φορολογική διοίκηση.)



[ Τα σχόλια των θαμώνων ( όλοι Οικονομολόγοι με ντοκτορά «Ξερόλα» )  πολλά και διάφορα ( αναλόγως της Παρατάξεως στην οποία ανήκουν ) :
-          «Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» ( Ν.Δ ).
-          «Εν τω άμα και το θάμα» ( Ν.Δ ).
-          «Κοντός ψαλμός αλληλούια» ( Πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ;;;; ).
-          «Του ‘ριξε στάχτη στα μάτια» ( Κ.Κ.Ε, μάλλον ).
-          «Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του» ( ΣΥΡΙΖΑ ) .
-          «Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό» ( μη ταξινομημένος ) .


Στο τέλος μίλησε ένας ( ήταν πολλά χρόνια στο Εξωτερικό ) : « Το πρόβλημα σε κάθε Κυβέρνηση «αλλαγής και εκσυγχρονισμού », είναι κυρίως τα μεσαία της στελέχη (οι Κομματάρχες ), που νιώθουν με τις αλλαγές ( ψηφιοποίηση, διαφάνεια , κ.λπ ) να απειλείται το «δικαίωμα νομής του Κράτους» ( από την μετάθεση φαντάρου έως τον διορισμό ) , που κατακτήθηκε με τον δικό τους  αγώνα …….» ]



 


 Τζιντιπιαρ


[ Τι μάρκα θα βάλεις Θανάση. « Μάρκα με κάψες » απάντησε ο Θανάσης περιπαικτικά …. Και γυρνώντας προς το μέρος μου είπε : «Με το καρμπυρατέρ, τι σχέση έχει ;» ]





► Αλλαγή λογιστικής αρχής ή μεθόδου

Αντιμετώπιση επιλογής διαφορετικής παραλλαγής της ίδιας μεθόδου αποτίμησης, ως αλλαγή λογιστικής αρχής ή μεθόδου στο λογιστικό πλαίσιο των ΕΛΠ - ΣΟΛ ΑΕ


η μεταβολή της περιόδου σταθμίσεως από ετήσια σε μηνιαία, θεωρείται αλλαγή λογιστικής μεθόδου. Επομένως, σε περίπτωση που δεν συντρέχει η παράγραφος 27 του ΔΛΠ 8 και στο πλαίσιο της αναδρομικής εφαρμογής σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4308/2014, θα πρέπει με την νέα λογιστική μέθοδο να υπολογιστεί τόσο το απόθεμα έναρξης όσο και το απόθεμα λήξης της συγκριτικής περιόδου. ….


► Ραντεβού στου Μπακάκου ;;;;







 ► Χρήσιμος αλλά αργοπορημένος  «Οδηγός» [ τον κρατάμε για του Χρόνου ]. Με τους «Αφανείς» τι γίνεται, τους «εξαφανίσανε» ;;;


[Λέει κάτι για τις αποδείξεις καυσίμων ; Όχι.  ( Αυτός ήταν μεγαλοαγρότης και παιδικός φίλος, δεν δέχθηκε να του δώσω δωρεάν το βιβλίο που έγραψα με τον Παπαδημητρίου, γιατί όπως μου είπε : «το βασικό δεν είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αλλά να ξέρεις, τι μπορείς να κάνεις ») ]

Σχετικό και με αυτό το θέμα :

 

Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην διευκόλυνση των συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να ισοδυναμεί με υποκατάσταση του τιμολογίου πώλησης από τις αποδείξεις λιανικής. Δηλαδή, δεν δικαιολογείται γενικευμένη χρήση αποδείξεων λιανικής. Στις περιπτώσεις αυτές, η τεκμηρίωση της σχετικής δαπάνης από τον αγοραστή των αγαθών ή τον λήπτη των υπηρεσιών δύναται να επιτυγχάνεται με την αναγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών επί των στοιχείων λιανικής πώλησης κατά γενική περιγραφή ή και από την περιγραφή της δραστηριότητας- επαγγέλματος του εκδότη στα στοιχεία αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η τεκμηρίωση είναι θέμα πραγματικών περιστατικών.


[ Τι τα λες αφού «δεν ιδρώνει το αυτί τους», αυτοί θα φέρουν αποδείξεις, στον Λογιστή τους, το Καλοκαίρι και από τις Διακοπές και το Χειμώνα από τον μπατζανάκη τους στην Αθήνα. Οι πιο πολλοί έχουν δεύτερο « Αγροτικό » με βενζίνη  … ]








► ΔΕΔ και ΣτΕ



 


► «Φορολογικοί Σχεδιασμοί » και Κίνδυνοι



 



► Προθεσμίες




Προσοχή : Πολλές υποχρεώσεις έως τις 31 Ιουλίου.


Επίσης : Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Παράταση υποβολής αίτησης [ Η προθεσμία λήγει  στις 31 Ιουλίου.]


⥢⥤


Έλα τελείωνε, απαίτησε όλη η παρέα, γιατί σε λίγο καιρό, δεν θα μπορούμε να πίνουμε… 









⥢⥤

Καλό Καλοκαίρι και Καλή Ξεκούραση 
[ Να αδειάσετε τις αρνητικές σκέψεις
Να γεμίσετε τις « Μπαταρίες» σας και
Θα σας περιμένουμε με περισσότερα « Σχόλια» και με νέους «αναπτυξιακούς» Νόμους, τον Σεπτέμβρη ] .

[ Όλες τις  Αφίσες του Ε.Ο.Τ, ( μερικές από τις οποίες περιελάβαμε στο σημερινό « Σχόλιο»), μπορείτε να τις δείτε :  http://www.gnto.gov.gr/el/posters?page=2#ad-image-14 ]





Πηγή: Taxheaven © 
Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45368




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου