Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Πίσω από τον κινεζικό «Nasdaq»


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση

Φρενίτιδα που θύμιζε τη «χρυσή εποχή» του '90 προκάλεσαν τα χθεσινά εγκαίνια του κινεζικού «Nasdaq», του Star Market. Η άνοδος ορισμένων μετοχών από τις 25 εταιρείες που άρχισαν να διαπραγματεύονται στη νέα αυτή κινεζική αγορά, έφθασε έως και 520%!
Για την ιστορία: Ο «ορίτζιναλ» Nasdaq είχε μεταξύ 1995 και 2000 ενισχυθεί κατά 400%(!), πριν επέλθει η... καταστροφή.
Η δημιουργία κινεζικού «Nasdaq», κατά τα πρότυπα της άλλοτε δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας που δέσποζε την εποχή της «φούσκας dot. Com» τη δεκαετία του ,90, σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της Κίνας να γίνει αυτάρκης τεχνολογικά καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η Huawei, στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Η φρενίτιδα με τον κινεζικό «Nasdaq» είναι ωστόσο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα όχι και τόσο καλά νέα που συνεχίζουν να έρχονται για την άλλοτε πολλά υποσχόμενη κινεζική οικονομία. Η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ περιορίστηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 6,2%, ποσοστό το οποίο είναι το μικρότερο από το 1992 που η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να δημοσιεύει στατιστικά δεδομένα ανά τρίμηνο.

Η ίδια η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει θέσει για φέτος στόχο την ανάπτυξη 6%-6,5%. Το 2007, στο απόγειο του «κινεζικού θαύματος», το κινεζικό ΑΕΠ είχε παρουσιάσει ανάπτυξη ρεκόρ 14,2%, αρχίζοντας έκτοτε να παρουσιάζει χαμηλότερους, αλλά υψηλούς μέχρι πρότινος ρυθμούς ανάπτυξης.
Η κινεζική στασιμότητα δεν οφείλεται μόνο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Πίσω από το κινεζικό θαύμα κρύβεται το υψηλό... χρέος.
Τα συνεχή πακέτα στήριξης έχουν, όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN, συσσωρεύσει 40 τρισ. δολάρια σε δημόσιο και εταιρικό χρέος, καθώς και χρέος των νοικοκυριών, το οποίο ανερχόταν σε περισσότερο από 300% του κινεζικού ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Ινστιτούτου για τα Διεθνή Χρηματοοικονομικά. Το συνολικό χρέος της Κίνας ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 15% του παγκόσμιου χρέους. Οι πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο φέτος.
Ορισμένες πολυεθνικές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν επιχειρηματικές τους δραστηριότητες από την Κίνα σε άλλες ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και το Μπαγκλαντές.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου