Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η Ευρώπη σε ροπή αυτοκαταστροφής

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Δεν είναι μόνον η αποτυχία των ηγετών της Ευρώπης να βρουν μία λύση για την Ελλάδα, που εκπροσωπεί το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Την Ελλάδα που μπορεί να διολίσθησε σε υπερδανεισμό και άλλες δημοσιονομικές παρεκτροπές, αλλά έχυσε το αίμα του λαού της σε δύο παγκοσμίους πολέμους για την Δύση.
Ούτε είναι, μόνον, η γενικώτερα σαθρή αρχιτεκτονική του ευρώ, που προκάλεσε, ήδη από την εμφάνισή του, την χλεύη των μεγαλύτερων οικονομολόγων του πλανήτη για τις προφανείς αντιφάσεις και αδυναμίες του. Διερωτάται κανείς πόσο ανιστόρητοι υπήρξαν οι σχεδιαστές της ευρωζώνης, για να δημιουργήσουν νόμισμα κοινό σε χώρες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο η Πορτογαλία και η Γερμανία. Και μάλιστα νόμισμα χωρίς κοινό ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, ή έστω στοιχειώδη συναντίληψη των εταίρων σε βασικά ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.
Αλλά η Ευρώπη δεν απέτυχε μόνον σε αυτά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρύτερη και παλαιότερη δομή, αποδύθηκε σε πολυετείς διαπραγματεύσεις με μία ασιατική μουσουλμανική χώρα, την Τουρκία, που οι μόνες της σχέσεις με την Ευρώπη ήταν πόλεμοι, κατακτήσεις και καταστροφές. Ενώ προχώρησε σε μία άνευ ιστορικού προηγουμένου διεύρυνση, με πλειάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως πρώην κομμουνιστικές δικτατορίες, μεταβάλλοντας την Ένωση σε έναν πολτό κρατών χωρίς συνοχή και χωρίς κοινά χαρακτηριστικά, με εμφανή προβλήματα συνοχής και αποτελεσματικής λειτουργίας. Και η απάντηση σ” αυτήν την υπερδιεύρυνση ήταν η δημιουργία μίας πιο περιορισμένης ευρωζώνης, που σήμερα απειλείται με διεθνή απαξίωση.

Αλλά δύο ακόμα αποτυχίες ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες. Η μία είναι η πλήρης αποτυχία συγκρότησης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, παραπληρωματικής με αυτήν του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να προστατεύσει τα νότια σύνορα της Ευρώπης από τα κύματα λαθρομετανάστευσης και τον κλοιό που σχηματίζει το χαλιφάτο γύρω από την γηραιά ήπειρο και μέσα σ’αυτήν με την τρομοκρατία.
Η έσχατη αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η αδυναμία-άρνησή τους, λόγω ιδεοληψίας, να προστατεύσουν την ιστορική, πολιτισμική και θρησκευτική φυσιογνωμία της  Ευρώπης από τον ραγδαίο πλέον εξισλαμισμό της. Αυτήν την αποτυχία εισπράττει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, και αυτό είναι το χειρότερο, γιατί οδηγεί στην αναίρεση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού επιτεύγματος, δηλαδή της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου