Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Το 5μηνο θρίλερ της κρίσης μέσα από το New Yorker και τις αφηγήσεις Βαρουφάκη - Παρασκήνιο


Εάν οι μήνες που πέρασαν δεν ήταν τόσο δραματικοί, θα μπορούσε να είναι το παγκόσμιο πολιτικό αφήγημα του καλοκαιριού: Είναι το οδοιπορικό του New Yorker στο πολύμηνο θρίλερ της ελληνικής κρίσης, από τις εκλογές έως την βραδιά του δημοψηφίσματος, μέσα από τα ίχνη του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο δημοσιογράφος του New Yorker Ιαν Παρκερ ακολούθησε και συνάντησε πολλές φορές τον έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών στις πιο κρίσιμες ημέρες και στιγμές της διαπραγμάτευσης. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις και τις - ενδεχομένως αμφιλεγόμενες για μια ακόμη φορά αφηγήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη - συνθέτει και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του δράματος, σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ του πρώην υπουργού.
«Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», «Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου έχουν καθίσει καλά στις καρέκλες της εξουσίας», «Ο Τσίπρας υπαναχώρησε στα πλεονάσματα χωρίς να το ξέρω», «Το Eurogroup είναι μια βαρετή συνάντηση», «Είπα στον Τσίπρα επανενεργοποίησε με ή απάλλαξέ με», είναι ελάχιστες μόνον από τις φράσεις που του αποδίδονται στο αφιέρωμα με τίτλο «Ο Ελληνας μαχητής» και για μια ακόμη φορά θα συζητηθούν και να προκαλέσουν.

Ταυτόχρονα, όμως, το οδοιπορικό της κρίσης από το New Yorker φέρνει στο φως για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές του τελευταίου εξαμήνου, από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης έως το πώς και υπό ποιές συνθήκες ελήφθησαν οι αποφάσεις για το δημοψήφισμα.
Ακολουθούν τα πιο σημαντικά αποσπάσματα του πολυσέλιδου αφιερώματος του Ιαν Πάρκερ:
«Στις 4 Ιουλίου, τη βραδιά πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο οποίο οι έλληνες πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν μέχρι ποιού σημείου η κυβέρνησή τους έπρεπε να αποδεχθεί τις αξιώσεις των πιστωτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης καθόταν έξω, σε ένα εστιατόριο της Αθήνας, φορώντας ένα T-shirt με στάμπα που έγραφε Τέξας», ξεκινά το άρθρο-αφιέρωμα του New Yorker. Kαι αφού περιγράφει το κλίμα των ημερών, τονίζει ότι εκείνη τη βραδιά ο - ακόμη υπουργός Οικονομικών τότε - Γιάνης Βαρουφάκης ήταν πεπεισμένος πως η καμπάνια υπέρ του «Οχι» είχε απλά περάσει στην ιστορία και πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν «Ναι».Το «Ναι», διακήρυσσε ο Βαρουφάκης, ήταν «αναπόφευκτο», γράφει το περιοδικό και συνεχίζει αναφέροντας την παρέα εκείνης της βραδιάς: «Ηταν η γυναίκα του Δανάη Στράτου και ο φίλος του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο αμεικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ο Γκαλμπρέηθ λειτουργούσε ως άμισθος σύμβουλος σε συνεργασία με τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σακς. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, ο Σακς έστλνε «μηνύματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες λέγοντας: Ζητήστε ελάφρυνση του χρέους. Τη χρειάζεστε. Εάν δεν σας την εγγυηθούν, τότε πηγαίνετε σε στάση πληρωμών.
Η ώρα ήταν δέκα το βράδυ. Πολύ λιγότεροι τουρίστες βρίσκονταν γύρω σε σχέση με ένα τυπικό βράδυ του Ιουλίου κι οι φωνές στο εστιατόριο ήταν χαμηλές...»
«Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες...»
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του New Yorker, Iαν Πάρκερ κάνει μια αναδρομή στην δραματική εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα και στην ημέρα που αποφασίστηκε να κλείσουν οι τράπεζες: «Την επόμενη νύχτα, τη Δευτέρα», γράφει, «γυρνώντας σπίτι του από τη δουλειά ο Βαρουφάκης είπε στη Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες». Οι Ελληνες μπορούσαν πια να πάρουν χρήματα μόνον από τα ΑΤΜ's και με όριο τα εξήντα ευρώ την ημέρα. Η οικονομία βυθίστηκε ακόμη περισσότερο, παρ' ότι ήταν ακόμη δυνατόν να γίνουν απεριόριστες ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις εντός της Ελλάδας. Αποφασισμένοι να αδειάσουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους, υπό τον φόβο να μην τις χάσουν ή υποτιμηθούν, οι Ελληνες πλήρωναν τους λογαριασμούς τους. Ο Βαρουφάκης μιλούσε για «τεράστιες» εισροές φορολογικών εσόδων».
Το New Yorker συνεχίζει αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης «για την προσωρινή μετάβαση σε παράλληλο νόμισμα, με την μορφή ηλεκτρονικών ΙΟUs. Στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα έχασε την πληρωμή στο ΔΝΤ, ακολουθώντας την πορεία χωρών όπως η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε. Τρεις ημέρες αργότερα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε ένα e-mail στον Βαρουφάκη με το οποίο του υπενθύμιζε ότι η μη πληρωμή προς το ΔΝΤ, δίνει το δικαίωμα στον EFSF να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή και των δανείων της ΕΕ. «Προσωπικά χρωστάω 142,6 δις ευρώ», λέει ο Βαρουφάκης, «Υπάρχει το όνομά μου στη σύμβαση». Θυμάται, δε, ότι η απάντησε που έδωσε, με πολεμικό χιούμορ, ήταν η φράση του βασιλιά της Σπάρτης «Μολών Λαβέ».
Επιστρέφοντας στην βραδιά της 4η Ιουλίου και στο τραπέζι του εστιατορίου, το New Yorker αναφέρει ότι ο Βαρουφάκης αναλύει την κατάσταση και σε ορισμένες στιγμές δείχνει να το διασκεδάζει. «Λέει πως λίγες ώρες νωρίτερα τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ένα μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, από το Χριτιναοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ, που του ομολόγησε: «Δεν πιστεύω τα όσα κάνουμε σε εσάς. Γνωρίζω πως είσαι άθεος, αλλά θα προσευχηθώ για σένα»...
«Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου έχουν καθίσει καλά στις καρέκλες»
...«Ο Βαρουφάκης κάνει ένα τηλεφώνημα. Μιλώντας ελληνικά, καλεί τον φίλο και συνάδελφό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αποκαλεί «σύντροφο» και στη συνέχεια αρχίζει να κάνει υποθέσεις για το πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας εαν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Λέει: «Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου έχουν καθίσει καλά στις καρέκλες της εξουσίας και δεν θα θελήσουν να τις αφήσουν». Ο Βαρουφάκης φαίνεται να εκτιμά πως ο Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί εάν χάσει το δημοψήφισμα. Θα υπάρξει «στρατηγική αναδόμηση», λέει και στη συνέχεια εκλογές. Όσο για τον εαυτό του, λέει «από αύριο θα καβαλήσω το ηλιοβασίλεμα». Τις τέσσερις τελευταίες λέξεις τις είπε στα αγγλικά (riding into the sunset).
Eνα αγόρι Ρομά έρχεται στο τραπέζι, πουλώντας τριαντάφυλλα. «Ο Βαρουφάκης!», λέει, «σε είδα στις ειδήσεις.». Ο Βαρουφάκης αστιεύεται μαζί του, και του δίνει πέντε ευρώ για ένα τριαντάφυλλο που το προσφέρει στη Στράτου...
...Ο Γκαλμπρέιθ λέει στον Βαρουφάκη ότι το ένστικτό του για το δημοψήφισμα είναι λάθος και πως θα επικρατήσει το «Όχι» παρά τις κλειστές τράπεζες. Πολλοί Έλληνες δεν έχουν τίποτα να χάσουν και πολλοί άλλοι έχουν κάνει αντιστάθμση στα περιουσιακά τους στοιχεία, αγοράζοντας φερ' ειπείν ένα αυτοκίνητο. «Ισως» του απαντά ο Βαρουφάκης»...
...Παρ ότι η νίκη του «Οχι» περιέπλεκε το άμεσο πολιτικό μέλλον του Βαρουφάκη, ο ίδιος επέτρεψε στον εαυτό του να θαυμάσει την προθυμία των ελλήνων ψηφοφόρων να αποδεχθούν την άμεση οικονομική δοκιμασία. Παρ' ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέλαβε την εξουσία δεν τους πρόσφερε εμφανή ανακούφιση, οι θέσεις του κόμματος εξακολουθούσαν να έχουν τη λαΪκή στήριξη. «Τί στο διάολο γίνεται εδώ;», ρώτησε ο Βαρουφάκης.
Ο σερβιτόρος έφερε ένα μπουκάλι κρασί. Ο Γκαλμρπέιθ ύψωσε το ποτήρι κι έκανε πρόποση με τη ρήση του Τσε Γκεβάρα: Hasta la victoria siempre! O Βαρουφάκη γέλασε...»
Το άρθρο αναφέρει πως από το 2009, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μπει για τα καλά στα ελληνικά πράγματα ασκώντας έντονη κριτική στο πρώτο μνημόνιο, επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική που επιβλήθηκε από την Τρόικα. Είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι στην ουσία η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα. Πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο πολιτικό πεδίο, ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ένας πολύ γνωστός συγγραφέας και αναλυτής στην Ελλάδα. Κάπως έτσι, στη συνέχεια έγινε ο βουλευτής με τις περισσότερες ψήφους και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών.
Ο «Τζόρτζι» Οσμπορν και ο Μπαράκ Ομπάμα
Ο Ιαν Πάρκερ περιγράφει πώς, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Βαρουφάκης έγινε η φωνή της Ελλάδας προς τους δανειστές. Οπως λέει, δεν έγραφε, πλέον, για την Λαγκάρντ στο blog του – συναντούσε δια ζώσης την Λαγκάρντ. «Τον συνάντησα», λέει «για πρώτη φορά στο τέλος Απριλίου, όταν η πολιτική του καριέρα μόλις είχε αρχίσει. Δεν είχε ακόμη κατεβάσει από το Instagram τις φωτογραφίες με τις τούρτες γενεθλίων και τις πισίνες κι όταν αναφερόταν στον βρετανό υπουργό Οικονομικών, τον Τζορτζ Οσμπορν, τον αποκαλούσε «Τζόρτζι»...
Περιγράφει επίσης ότι κάποια στιγμή πετούσαν μαζί από την Ουάσιγκτον στο Μόναχο. «Οπως καθόμασταν», γράφει ο Ιαν Πάρκερ, ο Βαρουφάκης μου ειπε ότι είχε μια «πολύ ευχάριστη και αρκούντως αναπάντεχη» δεκάλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, στην εκδήλωση για την ελληνική επέτειο της ανεξαρτησίας...
...«Ο Ομπάμα, λέει ο Βαρουφάκης, «του είπε ότι δεν τον ζηλεύει για τη θέση στην οποία βρίσκεται. Ο Βαρουφάκης, του είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα: «Κληρονομήσατε ένα χάος όταν αναλάβατε», του είπε, «αλλά τουλάχιστον είχατε μια κεντρική τράπεζα που σας στήριζε. Εμείς κληρονομήσαμε ένα χάος κι έχουμε μια κεντρικη τράπεζα - την ΕΚΤ - που θέλει να μας πνίξει».
Ο Βαρουφάκης λέει στο δημοσιογράφο πως είπε στον Ομπάμα το εξής: «Η κυβέρνησή μας θα συμβιβαστεί, θα συμβιβαστεί, θα συμβιβαστεί, αλλά εμείς δεν θα συμβιβαστούμε».
«Του άρεσε αυτό», προσθέτει ο Βαρουφάκης, επισημαίνοντς πως ο Ομπάμα επέδειξε μεγαλύτερη αλληλεγγύη απ' ό,τι ο ίδιος περίμενε. Είπε μάλιστα στον Ομπάμα πως δεν ένοιωθε την ίδια συντροφικότητα όταν μιλούσε με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
«Ξέρεις τώρα πώς είναι οι υπουργοί Οικονομικών. Είναι πιο συντηρητικοί», φέρεται να απάντησε ο Ομπάμα».
Ο δημοσιογράφος ακολουθεί στη συνέχεια τον Βαρουφάκη στην Αθήνα. Την επόμενη ημέρα της επιστροφής από την Ουάσιγκτον συναντάται με τρεις γερμανούς τραπεζίτες που «σε ένδειξη αλλεηλεγγύης» ήρθαν στο υπουργείο χωρίς γραβάτα. Στη σύσκεψη που ακολούθησε συζήτησαν για τηδημιουργία μιας πιο αυτόνομης φορολογικής Αρχής.
«Το βράδυ», γράφει ο Ιαν Πάρκερ,  «πάει στο Μαξίμου για να δει τον Τσίπρα. Ο Βαρουφάκης του περιέγραψε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και του παρουσίασε την πρόταση γα τη νέα φορολογική Αρχή. Εμειναν μαζί περίπου τρισίμισυ ώρες. «Το αγόρασε, άρα πήγαμε καλά», έλεγε αργότερα».
...«Μετά τις δέκα μου έστειλε e-mail», συνεχίζει ο Ιαν Πάρκερ, «κα ιπήγα στο σπίτι του, ένα διαμέρισμα στα βόρεια της Αθήνας. Ο Βαρουφάκης και η Στράτου μόλις είχαν μετακομίσει εκεί.Το προηγούμενο σπίτι τους, που ανήκε στους γονείς της Στράτου, είχε παρουσιαστεί στο Paris Match . «Ηταν λάθος μου», μου είπε γι αυτή τη φωτογράφηση»...
Ακολουθεί η αφήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη στον Ιαν Πάρκερ για το πώς  γνωρίστηκε με τη Δανάη Στράτου και για το πώς ο ίδιος εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τηλεφώνημα από τον Γερούν
Μαζί με τη Δανάη Στράτου αφηγούνται τις ημέρες που πέρασαν στην Αγγλία και το πώς γνωρίστηκαν, αλλά και πώς ο ίδιος γυρνώντας στην Ελλάδα εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά από αρκετή ώρα η αφήγηση φθάνει στις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να βρίσκεται στο υπουργείο και να δέχεται το τηλεφώνημα του Γερούν Ντάισελπλουμ.
«Στο τηλέφωνο, θυμάται ο Βαρουφάκης, ο Ντάισελμπλουμ ήταν «απολύτως ευχάριστος» ρωτώντας «Τί θέλετε να κάνετε;». Υποσχόμενος να διαπραγματευθεί με καλή πίστη, ο Βαρουφάκης ζήτησε πρόγραμμα-γέφυρα. «Ακούγεται λογικό, θα έρθω στην Αθήνα σε λίγες ημέρες», απάντησε ο Ντάιελμπλουμ.
«Από εκεί και πέρα ήταν κατήφορος», λέει ο Βαρουφάκης.
Φθάνοντας στην Αθήνα, ο Ντάισελμπλουμ έκανε την ίδια ερώτηση κι ο Βαρουφάκης έδωσε την ίδια απάντηση. Αυτή τη φορά ο Ντάισελμπλουμ απάντησε «Αυτό δεν θα γίνει». («Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ανακλήθηκε στην τάξη ανάμεσα στο τηλεφώνημα και στην επίσκεψη», μου είπε ο Βαρουφάκης. Απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στους Γερμανούς αλλά μου είπε «Μπορείς να φανταστείς»). Ο Βαρουφάκης τότε ρώτησε τον Ντάισελμπλουμ: «Δηλαδή, με απειλείς από την πρώτη ημέρα με Grexit;». Ο Ντάισελμπλουμ του απάντησε πως η μη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει απαραιτήτως και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
«Οι τράπεζες όμως θα κλείσουν», είπε ο Βαρουφάκης. «Ναι, βεβαίως», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ.
Ακολούθησε η ιστορική πια συνέντευξη Τύπου και η περιβόητη φράση «μόλις σκότωσες την Τρόικα».
Στο αιφέρωμα περιγράφονται στη συνέχεια οι συναντήσεις Βαρουφάκη με τον Τζορτζ Οσμπορν («δέχθηκε τα πάντα από όσα του είπα») και με τον Μισέλ Σαπέν («μιλήσαμε σαν αδέρφια»).
Το πρώτο Eurogroup
« Δέκα ημέρες μετά τις εκλογές», γράφει κατόπιν ο Ιαν Πάρκερ, «ο Βαρουφάκης μετείχε στο πρώτο του Eurogroup. «Ο κόσμος πιστεύει ότι το Eurogroup είναι σαν ένα εξελίξει δράμα. Δεν είναι. Είναι μια βαρετή συνάντηση», λέει ο Βαρουφάκης».
Οπως αφηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετά από κάποιες εισαγωγικές τοποθετήσεις «όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Σόιμπλε. Ολοιπεριμένουν τί θα πει και πώς θα το πει»... Αργότερα, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν: «Οταν ο Βαρουφάκης βρίσκει το σχέδιο αναοινωθέντος μη αποδεκτό», γράφει ο Ιαν Πάρκερ, «σηκώνει το χέρι του: «Γερούν, δεν μπορώ να προχωρήσω με αυτη τη φράση. Πρέπει να προσθέσω αυτήτην επεξήγηση εδώ και να αφαιρέσω αυτό το ρήμα από εκεί», λέει. Ο Σόιμπλε συχνά αντιδρά στις παρατηρήσεις του Βαρουφάκη. «Αυτό μπορούσε να συνεχίζεται για έξι ώρες», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
...«Σ΄αυτό το πρώτο του Eurogroup ζητήθηκε από τον Βαρουφάκη να υπογράψει, όπως ο ίδιος λέει, ένα ανακοινωθέν που υποκρινόταν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ζήτησε να αλλάξει η φράση «το πρόγραμμα»με τη φράση «το τροποποιημένο πρόγραμμα». Ο Σόιμπλε έβαλε βέτο. «Εβαλα βέτο στο δικό του βέτο», λέει ο Βαρουφάκης. Σε ένα διάλειμμα, ο Ντάισελμπλουμε είπε στον Βαρουφάκη ότι η δυνατότητα να τηρηθεί η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου θα εξέπνεε την άλλη μέρα το πρωί... Ο Βαρουφάκης πήρε τηλέφωνο τον Τσίπρα στην Αθήνα. «Είπε, «Μην υπογράψεις. Γα...σε τον .». Οχι, δεν το είπε αυτό, αλλά αυτό, λίγο ως πολύ, εννοούσε. Ετσι, είπα κι εγώ: «Δεν υπάρχει συμφωνία»....
....Στις 20 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει στη συνέχεια το New Yorker, ήρθε η προσωρινή συμφωνία στο Eurogroup.... «Ο Βαρουφάκης μου είπε», γράφει ο Ιαν Πάρκερ, «ότι αμέσως μετά την υπογραφή του ανακοινωθέντος «η τρόκια άρχισε να μας χτυπάει την πόρτα», σα να μην είχε αλλάξει τίποτα»...
«Οι πιστωτές θέλουν να σας ρίξουν στα βράχια»
Κι ο δημοσιογράφος του περιοδικού, αφού περιγράφει τη θευελώδη πορεία των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, φθάνει δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. «Ο Βαρουφάκης», γράφει, «φθάνει στο υπουργείο το μεσημέρι. Τον περιμένουν εξω εκατοντάδες ρεπόρτερ. Κάθεται στο τραπέζι των συνεδριάσεων και περιγράφει τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας - ανάμεσά τους και τις διαφωνίες του με τον Τσίπρα  - με έναν τρόπο που δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να παραμείνει στο υπουργείο μετά το Σαββατοκύριακο. Ξεκινά, λέγοντας ότι τον Απρίλιο αμερικανοί αξιωματούχοι τον προειδοποίησαν ότι οι πιστωτές «θέλουν να σας πετάξουν στα βράχια». Ακουγοντάς το αυτό, ο Βαρουφάκης επιχείρησε να αλλάξει την διαπραγματευτική στάση της Ελλάδας. Αρχισε να λέει στους συναδέλφους ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί ένα Ελληνικό Σχέδιο, με ελληνικούς όρους. Μαζί με τον Τζέφρι Σακς και άλλους, έγραψε ένα προσχέδιο σε τρία μέρη: Δημοσιονομικό σχέδιο, προτάσεις για ελάφρυνση του χρέους, προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Βαρουφάκης λέει «το πήγα στον πρωθυπουργό, στην διαπραγματευτική ομάδα, και ειπα «πιστεύω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Εάν δεν σας αρέσει μπορούμε να κάνουμε τροποποιήσεις». Ενα δημόσιο σχέδιο θα εκλαμβανόταν ως απόρριψη της υπάρχουσας διαπραγμάτευσης. Ο Τσίπρας απέρριψε την ιδέα ως πολύ επικίνδυνη. “Οπως μου επεσήμανε κάποιος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ένας κίνδυνος ήταν πως θα γινόταν απολύτως προφανής ο βασικός συγγραφέας του Σχεδίου - θα ήταν πιθανότατα το Σχέδιο Βαρουφάκη.)»...
...Το κλίμα αλλάζει άρδην, όπως περιγράφει ο Ιαν Πάρκερ, μετά το Eurogroup της Ρίγα: «Ο Τσίπρας, θορυβημένος από την θύελλα στη Ρίγα, αναδομεί την ομάδα του. Ο Βαρουφάκης χάνει την άμεση εποπτεία των τεχνικών συνομιλιών.
Μια βραδιά του Μαίου, ο Βαρουφάκης μαθαίνει ότι, δύο ημέρες νωρίτερα, ο Τσίπρας υπαναχώρησε στο έμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που ο ίδιος θεωρούσε καταστροφή από άποψη τόσο οικονομική όσο και τακτικής. «Και ο πρωθυπουργό, που είναι τόσο ευχάριστος τύπος, είπε «βεβαίως και δεν στο είπα, επειδή ήξερα ότι θα διαφωνούσες», θυμάται ο Βαρουφάκης προσθέτοντας: «Αυτό, ως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα μικρό πρόβλημα για έναν υπουργό Οικονομικών».
...«Ο Τσίπρας τους έδωσε τη λιτότητα ελπίζοντας πως θα διασφάλιζε την ελάφρυνση του χρέους», λέει, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «απλά δεν κατάλαβε»...Εκανε μια υπαναχώρηση στο πλεόνασμα που απλώς εξασθένισε και τη διεκδίκηση της ελάφρυνσης τους χρέους...Οι καρχαρίες, λέει ο Βαρουφάκης, δεν χορταίνουν με λίγο μόνον αίμα...»
«Εάν έφευγα θα έκανα ζημιά στον Αλέξη»
...Τότε, γράφει το New Yorker, ο Βαρουφάκης σκέφτηκε να παραιτηθεί. «Ημουν όμως πολύ δημοφιλής», λέει. «Εάν έφευγα θα έκανα μεγάλη ζημιά στον Αλέξη στη μέση της διαπραγμάτευσης»...
Κάπως έτσι,  έφθασε η 25η Ιουνίου και το Eurogroup των Βρυξελλών, όπου ο Βαρουφάκης κλήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία πυ πρόσφερε πέντε μήνες πρόσθετης περιορισμένης χρηματοδότησης. Περιλάμβανε όλες τις υπαναχωρήσεις της Ελλάδας και καμία αναφορ΄σε ελάφρυνση χρέους. Ο Βαρουφάκης την εξέλαβε ως «το είδος της συμφωνίας που σου προτείνουν όταν δεν θέλουν να φθάσουν σε συμφωνία».
Ο Τσίπρας ήταν έξαλλος. «Επρεπε να υπαναχωρήσει σε όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, ο Ντάισελμπλουμ είπε «Γιάνη, μπορεί να το ελάβεις ως προσφορά take it or leave it».
Το επόμενο πρωί ο Τσίπρας μάζεψε τα μέλη της ελληνικής ομάδας σε ένα ξενοδοχείο των Βρυξελλών, ζητώντας τους να αφήσουν τα κινητά τους έξω από το δωμάτιο. Είπε ότι θα προκήρυσσε δημοψήφισμα με ερώτημα το «Ναι» ή το «Οχι» στους όρους που βάζουν οι Ευρωπαίοι. »...
«...Την βραδιά του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Τσίπρα και του είπε: «Επανενεργοποίησέ με πλήρως ή απάλλαξέ με». Ο Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας και ο Βαρουφάκης το αρνήθηκε. Παραιτήθηκε το επόμενο πρωί»...
Ο Ιαν Πάρκερ περιγράφει, επίσης, πως μίλησε με τον Βαρουφάκη στο τηλέφωνο την επόμενη ημέρα της δεύτερης ψηφοφορίας επί των προαπαιτούμενων στη Βουλή, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε ψηφίσει «Ναι». «Μου είπε ότι τις ώρες πριν από την ψηφοφορία αμφιτελαντευόταν ανάμεσα στο «Ναι» και την αποχή. Το πακέτο δεν είναι βιώσιμο, είπε. «Ηταν πραξικόπημα». Εάν είχε παραμείνει υπουργός Οικονομικών θα πήγαινε την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος στο Eurogroup και θα τους έλεγε να τολμήσουν: «Κάντε το, απλώς κάντε το!». Ομως, αποφάσισε όπως λέει, να πορευθεί στη γραμμή της αλληλεγγύης με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.».
...«Είδα για τελευταία φορά τον Γιάνη Βαρουφάκη», γράφει ο Ιαν Πάρκερ, «το πρωί της παραίτησής του στο υπουργείο.... Κοίταξε το τηλέφωνό του και είπε «Τώρα μπορώ να σβήσω τον αριθμό του κινητού του Σόιμπλε»... Είπε ακόμη ότι θα του έλειπε ο βασικός του αντίπαλος. Του άρεσε ο Σόιμπλε «σε προσωπικό επίπεδο», είπε προσθέτοντας: «Εχει ένα όραμα. Ενα ένα λανθασμένο όραμα, αλλά είναι πολύ διαυγής ως προς αυτό. Είναι ένας άνθρωπος αρχών. Και μου αρέσουν οι πολιτικοι με πιστη».

Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου