Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Ε.Ε.

iskra

ΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΕ ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αναβολή για τρίτο χρόνο στο στόχο για το έλλειμμα ζητά η Γαλλία, συναντώντας τη σφοδρή αντίθεση της Γερμανίας. Το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και η ευρωζώνη έχουν φορέσει κυριολεκτικά ένα αξεδιάλυτο ζουρλομανδύα στις χώρες που έχουν την ατυχία να συνευρίσκονται κάτω από τη νομισματική στέγη του ευρώ. Η κρίση αγγίζει με όλο και μεγαλύτερη δριμύτητα τον πυρήνα της ΕΕ, ενισχύοντας διαλυτικά και αποσυνθετικά φαινόμενα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που με όλο και μεγαλύτερη πειθώ μιλάνε για τροχιά αποσύνθεσης στην ευρωζώνη και την ΕΕ, την όποια ,μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως ανεπίστρεπτη.
Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε, την Τετάρτη (1/10), τον προϋπολογισμό του 2015 και προσδιόρισε σε 21 δισ ευρώ τα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών, διαμηνύοντας  ότι δεν πρόκειται να τηρήσει τους στόχους του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τη μείωση του ελλείμματος πριν από το 2014,  τέσσερα, δηλαδή, χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή της γαλλικής κυβέρνησης να ανακοινώσει παράταση για την υλοποίηση των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητάς προκάλεσε την αντίδραση  της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπενθύμισε, αγκυλωμένη σταθερά στη μονεταριστική ιδεοληψία της λιτότητας που διαπνέει την πολιτική του Βερολίνου, τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων. «Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι' αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, που παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2015 σε συνέντευξη, ανέφερε την εκτίμηση του για ανάπτυξη 1% για το 2015, με τον πληθωρισμό καθηλωμένο στο 0,9 %, ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας στο 97,2 % του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 4,3%. Το χρέος, εκτιμά ο Σαπέν, θα ανέβει ακόμα 2 ποσοστιαίες μονάδες (98%) το 2016, ενώ η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2017 πετυχαίνοντας ένα έλλειμμα λίγο μικρότερο του 3%.
«Οι υποσχέσεις όμως δεσμεύουν όσους τις πιστεύουν, λέει ένα γαλλικό ρητό γι' αυτό και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο να δουν στην πράξη πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει μέσα στο 2015 τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί. Για την εξοικονόμησή τους οικρατικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 7,7 δισεκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνική ασφάλιση», αναφέρει η Deutsche Welle και συνεχίζει: ''Με τον προϋπολογισμό επιβεβαιώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις για τα κατώτερα στρώματα φορολογούμενων, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά δεν προβλέπονται φορολογικές επιβαρύνσεις γενικού χαρακτήρα. Προβλέπονται όμως επιβαρύνσεις σε ειδικούς τομείς όπως η αύξηση κατά 2 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. ''Αποδέχομαι τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός, αρνούμαι όμως τη λιτότητα'' δήλωσε -κατά τα άλλα- ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών''.
ΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Λίγες ώρες πριν η γαλλική κυβέρνηση πάρει την απόφαση να καθυστερήσει κατά δύο χρόνια τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο τη μείωση του ελλείμματος. Η διαφορά είναι ότι η Ιταλία θα έχει ύφεση για τρίτο συνεχή χρόνο το 2014 και ότι διατηρεί έστω και μετά δυσκολίας το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν παρουσίασε τις νέες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2014 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης0,8%) και θα παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2015 (προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 1,3%). Πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι η σχεδόν ταυτόχρονη κίνηση της Ιταλίας και της Γαλλίας να αναθεωρήσουν το στόχο για το έλλειμμα προέκυψε μετά από συνεννόηση, η οποία βασίζεται στη ρεαλιστική αδυναμία των δύο χωρών να εφαρμόσουν τα όσα επιτάσσει η ΕΕ.
Επικαλούμενος τη χαμηλότερη ανάπτυξη, ο Π.ΚΠαντοάν είπε ότι η Ιταλία θα ζητήσει την ελαστικότερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και ότι θα ισοσκελίσει σε διαρθρωτικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου) ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή στα τέλη του 2017. Η παραβίαση των κανόνων από την Ιταλία δεν είναι σε καμιά περίπτωση τόσο σοβαρή όσο της Γαλλίας, ωστόσο αποτελεί σημάδι ότι και η ιταλική κυβέρνηση, όπως και η οικονομία, μάλλον εξαντλεί τα όρια της και δεν είναι διατεθειμένη να πάρει νέα μέτρα λιτότητας. "Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είναι νόμιμο να προβλέψουμε επιβράδυνση της προσαρμογής του διαρθρωτικού ισοζυγίου".
ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΡΕΝΤΣΙ
Η ιταλική οικονομία επέστρεψε για τρίτη φορά μετά το 2008 σε ύφεση το α' εξάμηνο του 2014, με αρνητικό πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο και την ανεργία, ιδίως των νέων, στα ύψη (44%). Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική του Ματέο Ρέντσι παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στις επιταγές της ΕΕ για χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.
Ενδεικτικό είναι ότι αργά τη Δευτέρα (29/9) τo βράδυ, περάσε από το κόμμα του νόμο που καταργεί τη δυνατότητα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης. Η κίνηση του Ρέντσι προκάλεσε την αιχμηρή αντίδραση των πρώην ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάσιμο Ντ΄Αλέμα και Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ωστόσο, κύκλοι του ιταλικού μεγαλοαστικού κατεστημένου υπολογίζουν ότι έτσι θα ενισχυθούν τα διαπραγματευτικά ατού του Ιταλού πρωθυπουργού στις Βρυξέλες και στοΒερολίνο.
Θυμίζοντας της γνωστές τακτικές "διαίρει και βασίλευε" των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων, ο Ρέντσι είχε υποστηρίξει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι, όπως είναι διαρθρωμένη η αγορά εργασίας,προστατεύονται απόλυτα οι παλαιότεροι εργαζόμενοι εις βάρος των νεαρότερων που δουλεύουν χωρίς καμιά εργασιακή ασφάλεια. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην ιταλική Γερουσία στις 7 Οκτωβρίου και μόνο τότε θα φανεί κατά πόσο ο Ρέντσι θα επιχειρήσει βαθιά τομή στο περιβόητο άρθρο 18. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δεν αφορούν τον δημόσιο τομέα αλλά μόνο τις νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρίες που έχουν προσωπικό άνω των15 ατόμων, δηλαδή εξαιρείται η μεγάλη πλειονότητα των ιταλικών εταιριών που έχει λιγότερους εργαζόμενους, μπορούν να απολύουν εργαζόμενους στην περίπτωση που έχουν άσχημα οικονομικά αποτελέσματα και οι δικαστές δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να διατάσσουν την επαναπρόσληψή τους.
Εν τω μεταξύ και η Πορτογαλία αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα , αφού – σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας- αυτό θα φτάσει το4,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 4% του ΑΕΠ, που είχε συμφωνήσει με την τρόικα. Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% το 2014 και στο 2,5% το2015. Ωστόσο έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής μνημονίου, είναι δύσκολο να ζητήσει κάποιος νέα μέτρα λιτότητας από την πορτογαλική κυβέρνηση και τον πορτογαλικό λαό. Πάντως, η απόδοση τουδεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου