Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η παγιδευμένη Κύπρος

sofokleous10



Πλάι στο ερώτημα περί το αν η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη διατυπώνεται πλέον κι ένα δεύτερο ερώτημα: αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να την ακολουθήσει και η Κύπρος;

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πλέον τόσο σοβαρά προβλήματα όσο και η Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα το Κοινοβούλιο υποχρεώθηκε να χρηματοδοτήσει με χρήματα των φορολογουμένων αύξηση κεφαλαίου ύψους 1.8 δις ευρώ  της Λαϊκής Τράπεζας, που αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος ενεργητικού τράπεζα της χώρας. Οι κυπριακές τράπεζες πλέον στενάζουν κάτω από το βάρος των δανείων που έχουν παράσχει στην ελληνική οικονομία. Και η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα μήνα.


Η άμεση απειλή για την Κύπρο προέρχεται από τις τράπεζες της. Η διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας αντιστοιχεί στο 12% του κυπριακού ΑΕΠ. Το νούμερο αυτό φαίνεται μετριοπαθές σε σχέση με τα νούμερα της Ιρλανδίας, όπου η  διάσωση των τραπεζών κόστισε το 50% του ΑΕΠ της. Το πρόβλημα είναι πως η Κύπρος μόλις τώρα ξεκινά την προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του τραπεζικού της τομέα. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ήδη υποστεί σοβαρές απώλειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πέρα από τις ζημιές τους από το ελληνικό PSI, έχουν υψηλό δανεισμό προς την ελληνική οικονομία που εμφανίζει καλπάζουσα ύφεση και βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Σχεδόν το ήμισυ των δανείων της Λαϊκής και το ένα τρίτο των δανείων της Τράπεζας Κύπρου αφορούν πελάτες στην Ελλάδα.

Ορισμένα σοβαρά πολιτικά λάθη, όπως η αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου τον Απρίλιο, μάλλον ενίσχυσαν την αίσθηση της κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η Κύπρος έχει κυβέρνηση ΑΚΕΛ, δηλαδή κομμουνιστική, κι αυτό μάλλον δυσκολεύει τα πράγματα. Η Κύπρος έχει ήδη σωθεί μια φορά από τότε που ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους – πέρσι, από τη Ρωσία που της έδωσε δάνειο 2.5 δις ευρώ προκειμένου να καλύψει το δημόσιο έλλειμμά της. Η κατάσταση του νησιού είναι συνεπώς τριπλά αβέβαιη: έχει μια κυβέρνηση υποχρεωμένη στη Μόσχα, μια οικονομία παγιδευμένη στην  τραπεζική και έναν τραπεζικό τομέα παγιδευμένο στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου