Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Αφαιρείται το ανεξόφλητο Χαράτσι από τη ΔΕΗ !

Αναδημοσίευση από την ΕΛεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι λογαριασμοί ΔΕΗ από τους οποίους αφαιρείται το ανεξόφλητο Χαράτσι του 2011. Το ποσό αυτό δεν χαρίζεται αλλά θα μεταφερθεί ως οφειλή στη ΔΟΥ. Στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού σας θα δείτε την ένδειξη «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και δίπλα ένα αφαιρούμενο ποσό.


Αν μέχρι τώρα πληρώνατε το ποσό του λογαριασμού αφαιρώντας ακριβώς το Χαράτσι, θα δείτε το αφαιρούμενο ποσό (που προαναφέρθηκε) να είναι ακριβώς το ίδιο με το ανεξόφλητο ποσό της δεύτερης σελίδας του λογαριασμού. Σ’ αυτή την περίπτωση το συνολικό ποσό πληρωμής θα είναι αυτό που πραγματικά οφείλετε για ΔΕΗ+Δημοτικά τέλη+ΕΡΤ. Αυτό φαίνεται και στα 2 παραδείγματα – εικόνες που παραθέτουμε:


Ο λογαριασμός τώρα μπορεί κανονικά να πληρωθεί και στα ταμεία της ΔΕΗ. Το Χαράτσι του 2011 αποσυνδέεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ και παύει ο εκβιασμός της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο αγώνας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα έχει τα πρώτα αποτελέσματα. Σε παλιότερη ανακοίνωση σαν “Πολίτες της Λαμίας” γράφαμε:

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού βιώνει εδώ και δύο χρόνια μια πρωτόγνωρη και χωρίς τέλος επίθεση στα εισοδήματά της. Παράλληλα, με την ύφεση που αυτή η επίθεση δημιούργησε… Με το νόμο 4021 η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο. Αποφάσισε την επιβολή ενός νέου κεφαλικού φόρου, που αυτή το βάφτισε έκτακτο ειδικό τέλος και οι πολίτες Χαράτσι. Αυτό αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να το πληρώσουν και πάρα πολλοί άλλοι θεωρούν εκβιαστικό να απειλούνται με διακοπή του “ρεύματος”, το οποίο είναι βασικό κοινωνικό αγαθό». Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αντισυνταγματική είναι η δυνατότητα διακοπής ρεύματος που προβλέπεται και στο άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για όποιον δεν καταβάλλει το τέλος.
Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι με την κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο, επειδή δεν είναι συνεπής με φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες προς τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρετήσεως για λόγο ο οποίος δεν είναισυναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Ενώ είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (και πριν ακόμη δημοσιευτεί), η κυβέρνηση Παπαδήμου προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα τέχνασμα. Δήλωνε ότι αν έχουμε ανεξόφλητο ποσό από προηγούμενο λογαριασμό (το πρώτο μισό Χαράτσι), τότε δεν μπορούμε να πληρώσουμε μόνο την κατανάλωση ρεύματος. Δήλωνε επίσης ότι τυχόν μερικό ποσό που θα πληρώσουμε θα πάει για να εξοφλήσει το Χαράτσι που «χρωστούσαμε» και όχι το ρεύμα όπως εμείς νομίζαμε. Θα περιμέναμε τώρα μια νέα δήλωση και όχι προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα καταργήσουν το Χαράτσι, από αυτούς που το θέσπισαν και αυτούς που το ανέχτηκαν.

πηγή : Δεν πληρώνω

Σημείωση δική μας 
Ένα αντισυνταγματικό ( παρά την ταρζανιά του Συμβουλίου Επικρατείας) , άδικο και εξοντωτικό μέτρο που βασίστηκε στον εκβιασμό και τον φόβο της πιο αδυσώπητης και αντικοινωνικής “δημοκρατικής” εξουσίας δείχνει να πέφτει. Και πέφτει χάρις μόλις στο 12-15 % των ανθρώπων που είτε επειδή δεν είχαν να πληρώσουν, είτε επειδή δεν μπορούσαν καν να πληρώσουν τον κανονικό λογαριασμό, είτε θεώρησαν το μέτρο άδικο και παράνομο αρνήθηκαν την καταβολή του μέσω της ΔΕΗ. Το σύστημα τους λοιδώρησε, τους πολέμησε με κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο, με κύριο όπλο τον ΤΡΟΜΟ.


Σκεφτείτε να ήταν λίγο περισσότεροι φίλοι μας και συμπολίτες μας που να είχαν αρνηθεί, να πλησιάζαν π.χ το 30 %. Δεν θα χρειαζόταν να περάσει τόσος καιρός, θα χε πέσει από τους πρώτους μήνες.


Έστω κι έτσι το μάθημα των δίκαιων κοινωνικών συλλογικών αγώνων, το μάθημα της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού  είναι μεγάλο και μιας τα “χαράτσια generation next” είναι καθοδόν από την εφορία , η πρόκληση για τον αγωνιζόμενο κόσμο μεγαλώνει. Όπως έλεγε και ο Bob Marley ” Σηκωθείτε, σταθείτε, μην σταματάτε τη μάχη για τα δικαιώματα και τη ζωή σας”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου